Yli satavuotias kiistelty puutalo tulee vuokralle Helsingissä – ehdot ovat rajut: Talossa oleskelu on kielletty - Helsinki | HS.fi
Helsinki|HS Helsinki

Yli satavuotias kiistelty puutalo tulee vuokralle Helsingissä – ehdot ovat rajut: Talossa oleskelu on kielletty

Helsingin kaupunki on teettänyt selvityksen Villa Novillaksi kutsutun talon kunnosta. Syynä ovat vuokraussuunnitelmat.

Villa Novilla sijaitsee osoitteessa Kumpulantaival 11. Siellä ovat viimeksi oleskelleet anarkistit, jotka kuitenkin häädettiin talosta. Kuva: Leif Grip

Julkaistu: 23.1. 16:31, Päivitetty 23.1. 17:00

Helsingin omistaman vanhan puurakennuksen kohtalo Vallilanlaaksossa on ollut auki jo useamman vuoden. Nyt Helsingin kaupungin tilapalvelut suunnittelee Villa Novillaksi kutsutun talon vuokraamista.

Kevääseen 2017 asti talossa oli Veikko ja Lahja Hurstin laupeudentyö -yhdistyksen varasto. Viime vuonna anarkistit valtasivat tyhjillään olevan talon. Heidän häätämisensä jälkeen talo asetettiin ympärivuorokautiseen vartiointiin.

Vielä maaliskuussa 2019 tilapalveluiden päällikkö Irmeli Grundström sanoi, että kesään mennessä on tarkoitus ratkaista, mitä talon kanssa tehdään.

Lopulta vuokraussuunnitelma syntyi, kun kaupungilta ei herunut lupaa yli satavuotiaan talon myymiseen.

”Emme saaneet kaupungilta suostumusta myyntiin. Silloin täytyi keksiä jotakin muuta. Ei voi lähteä siitä, että talo on tyhjillään. Aktiivisesti emme ole sitä vuokranneet vielä”, Grundström kertoo nyt.

”Meillä on ollut konsultti tekemässä kuntoselvitystä mahdollista vuokrausta varten. Olemme halunneet selvittää, mitä pitää tehdä, että talo voidaan vuokrata. Kuntoarvio valmistui jo muutama päivä sitten.”

Grundströmin mukaan on ratkaistava, millaiseen tarkoitukseen tila voitaisiin vuokrata. Ihan helppoa vuokraaminen ei todennäköisesti ole. Grundström kertoo, että tilassa ei saa asemakaavamääräysten vuoksi oleskella, siellä ei saa myydä mitään eikä sinne vievillä hiekkapäällysteisillä poluilla saa ajaa raskaalla autolla.

”Kuivaksi varastoksi se on mahdollista vuokrata.”

Vaikka vuokrauspäätöstä ei vielä ole tehty, talolla on viime päivinä ollut liikettä. Ohikulkijoille kaupungin rakentamispalvelu Staran henkilöstöksi esittäytyneet henkilöt kertoivat asentavansa taloon sähköjä.

Grundström sanoo, ettei tilapalveluissa tai Staran korjausrakennuspäälliköllä ole tiedossa, kuka talolla on käynyt.

”Emme tiedä, mistä tässä on kyse. Mitään sähkötöitä ei olla ollenkaan suunniteltu vielä. Selvitämme, mistä tässä on kyse.”

Anarkistit valtasivat talon vuosi sitten ja asettivat sen seinälle banderollin. Kuva: Leif Grip