Helsinki    |   HS Helsinki

Yhä useampi päätyy hankkimaan sekarotuisen koiran – Ne ovat rotukoiria terveempiä, sanoo eläinlääkäri

Rekisteröityjen koirien määrä pääkaupunkiseudulla laski viime vuonna. Alan toimijat pelkäävät, että yhtenä selityksenä on rekisteröimättömien pentujen yleistyminen.Pääkaupunkiseudulla asustaa tuhansia sekarotuisia koiria, joista oikeastaan kukaan ei tiedä mitään.

Osa niistä on Suomessa suunnittelematta syntyneitä sekarotuisia, toiset tarkkaan mietittyjä rotujen yhdistelmiä, kuten labradoodleja (labradorinnoutajan ja villakoiran risteytys).

Joukossa on myös ulkomailta tuotuja rescue-koiria, joiden määrä on viime vuosina kasvanut. Alan toimijoiden mukaan myös niin sanottuja paperittomia rotukoiria, jotka voivat pahimmillaan olla lähtöisin pentutehtailta.

Joukko on kirjava ja monisyinen – ja kasvussa.

Koska koiran hankkiminen tai omistaminen ei kirjaudu mihinkään valtakunnalliseen rekisteriin, tarkkaa tietoa koirien kokonaismäärästä ei ole olemassa. Tällä hetkellä paras tieto koirien määrästä selviää Suomen Kennelliiton ylläpitämästä koirarekisteristä, johon rekisteröidään lähes kaikki Suomen rotukoirat.

HS kertoi keskiviikkona julkaistussa jutussa, että pääkaupunkiseudulla Kennelliiton rekisterissä olevien koirien määrä laski vuonna 2019 merkittävästi aiemmasta. Liiton puheenjohtajan Harri Lehkosen mukaan asialle ei ole olemassa suoraa selitystä, mutta sama ilmiö näkyi myös koko Suomen tilastossa.

Lue lisää: Kaupunkilaisten koiramaku muuttui yllättävällä tavalla vain muutamassa vuodessa

Arvioiden mukaan koirien kokonaismäärä on kuitenkin kasvussa.

Rescuekoirayhdistys Rekku Rescuen koirien sijaiskotivastaava Minna Monto sanoo, että rekisteröimättömien pentujen saatavuus on lisääntynyt pääkaupunkiseudulla.

”Ihmiset hankkivat yhä useammin paperittoman pennun, sillä hinta on alhaisempi.”

Halvoissa koiranpennuissa piilee kuitenkin monia riskejä. Koirien terveydentilaa ei välttämättä ole tutkittu tai pentuja on teetetty Kennelliiton ohjeiden vastaisesti.

Pahimmassa tapauksessa pennut voivat olla peräisin pentutehdasmaisista olosuhteista.

Epäluotettavat toimintatavat ovat luikerrelleet myös eettisenä pidettyyn rescuekoiratoimintaan. Alalle on tullut huijareita, jotka naamioivat koiratuontia yksityiseksi tuonniksi, vaikka toiminta onkin todellisuudessa järjestäytynyttä.

Lisäksi suomalaisten rescueyhdistysten toiminnan laadussa on paljon eroavaisuuksia, kertoo Romaniassa toimivan rescueyhdistys Kulkureiden Salla Honkapää.

Tapaukset ovat olleet myös mediassa vahvasti näkyvillä. Myös Helsingin Sanomat on kirjoittanut muun muassa Venäjältä tuoduista koirista ja tuontikoirien tautiriskeistä.

Huonoista kokemuksista ja rikkomuksista kärsivät koiran hankkijoiden lisäksi koko rescuetoiminta. Vilpillisesti toimivat pilaavat helposti myös vastuullisten toimijoiden maineen.

Kulkureille tulleet kyselyt rescuekoirista ovatkin viime vuonna vähentyneet.

Honkapää penää viranomaisilta lisää säätelyä ja aktiivisuutta koirien maahantuonnin suhteen.

”Olen pyytänyt esimerkiksi Tullia tulemaan tutkimaan meidän vaikka jokaisen saapumiserän, mutta kertaakaan kahdeksan vuoden aikana ei ole tultu.”

Kaikki tuontikoiria maahan tuovat tahot eivät esimerkiksi teetä tarvittavia tautitestauksia ja jättävät koiria rokottamatta. Minimivaatimuksena maahantuonnille ovat eläinten tuontimääräykset, jotka sisältävät eläimen tunnistusmerkinnän, raivotautirokotteen, lääkityksen ekinokokkoosia vastaan sekä lemmikkieläinpassin.

”Kulkurit ja muut Responsible Rescue-sitoumukseen kuuluvat toimijat tekevät mittavasti enemmän toimenpiteitä ja testauksia kauttaan saapuville koirille kuin maahantuontimääräykset vaativat”, Honkapää kertoo.

Yksittäisen ihmisen ei ole helppo tunnistaa luotettavaa toimijaa muista. Hyviä merkkejä ovat muun muassa kunnolliset kotisivut, joissa on avoimesti kerrottu toiminnasta ja annettu vastuussa olevien ihmisten yhteystiedot. Luotettava toiminta näkyy myös rahassa, jos koiran hinta on liian alhainen, se voi tarkoittaa ettei tarvittavia rokotuksia tai testejä ole välttämättä tehty.

Pelkästään Facebookissa toimiminen ei Honkapään mielestä ole vakuuttavaa. Luotettavat tahot toimivat myös muuten kuin pelkästään antamalla eläimiä adoptoitavaksi, esimerkiksi sterilisoimalla eläimiä kohdemaassaan.

Yksi hyvä tapa löytää vastuullinen toimija on käyttää ainoastaan kotimaisia vastuulliseen rescuetoimintaan sitoutuneita Responsible Rescuen jäsenyhdistyksiä.

Pääkaupunkiseudulle adoptoitujen rescuekoirien tai sekarotuisten koirien määrästä ei ole olemassa tarkkoja laskelmia. Vuonna 2015 arveltiin, että Helsingin koirista noin 14 prosenttia oli sekarotuisia.

Sekarotuisten koirien suosio on huomattu myös Helsingin yliopistollisessa eläinsairaalassa Viikissä. Pieneläinsairaalan vastaavan eläinlääkärin Thomas Björkenheimin mukaan vastaanotolla näkee aiempia vuosia enemmän monirotuisia koiria.

”Ihmiset ovat tietoisempia eri rotujen ongelmista ja suhtautuvat aiempaa myönteisemmin sekarotuisiin koiriin.”

Yksi syy muutokseen voi piillä jalostettujen rotukoirien terveysongelmissa.

Lue lisää: Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää.

”Jollain roduilla on enemmän periytyviä sairauksia, kuten hengitystieongelmia ja nivelongelmia. Sekarotuisilla on näitä vähemmän”, Björkenheim sanoo.

Eläinlääkäripalveluiden kysyntä on myös kasvanut viime vuosina merkittävästi. Björkenheimin mukaan ihmisissä on selkeästi näkynyt asennemuutos siihen, että koiria halutaan hoitaa ja tutkia paljon aikaisempaa enemmän.

Kaikki eivät kuitenkaan hankkimiaan koiriaan pysty tai halua pitää. Rekku Rescuen hallituksen puheenjohtaja Sadri Wirzeniuksen kertoo, että Suomessa uutta kotia etsiviä koiria on aiempaa enemmän. Rekku Rescue tuo vuodessa muutamia koiria Virosta Suomeen, muuten toiminta on lähes kokonaan kotimaisten kodinvaihtajien auttamista.

”Koira on ehkä hankittu liian kevein mielin ja sitten ei olekaan aikaa tai halua kouluttaa sitä.”

Aina ihmiset eivät myöskään ymmärrä, kuinka erilaisia tarpeita koiraroduilla on. Yhdistykselle on tullut monia yhteydenottoja sekarotuisista koirista, joissa on esimerkiksi saksanpaimenkoiraa sekä pitbullia, ja jonka kanssa on tullut pitovaikeuksia koulutuksen puutteen vuoksi.

Kulkureissa rescuekoirien uudelleensijoitusprosentti nousi viime vuonna ensimmäistä kertaa 10 prosenttiin. Tämä tarkoittaa siis koiria, jotka ovat jo kerran löytäneet uuden kodin yhdistyksen kautta. Honkapään mukaan kynnys omasta lemmikistä luopumiseen on laskenut.

”En tiedä miten adoptioprosessiamme voisi enää vaikeuttaa. Jo nykytilanteessa karkeasti arvioituna puolet hakijoista tippuu pois ennen koiran saamista.”

Oikaisu 31.1.2020 klo 13:48. Poistettu virheellinen tieto Ruokaviraston tuontimääräyksistä ja muutettu se muotoon ”eläinten tuontimääräykset”.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  3. 3

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää