Ennennäkemätön luontoilmiö: Merikotkapari asettui pesimään ”ihan keskelle Helsinkiä” – Ihmisiä pyydetään välttämään aluetta - Helsinki | HS.fi
Helsinki|HS Helsinki

Ennennäkemätön luontoilmiö: Merikotkapari asettui pesimään ”ihan keskelle Helsinkiä” – Ihmisiä pyydetään välttämään aluetta

Klobbenin eli Lopin saarelle on asettunut kotkapari. Kaupunki suosittelee välttämään liikkumista koko Vanhankaupunginlahden koillisosassa, jos lahti jäätyy.

Merikotkapari uusiokäyttää vanhaa harmaahaikaran pesää

Merikotkapari uusiokäyttää vanhaa harmaahaikaran pesää Kuva: Dan Öhman

Julkaistu: 7.2. 13:44

Pienellä Lopin saarella Vanhankaupunginlahden pohjoisosassa on meneillään harvinainen tapahtuma. Paikalle on asettunut pesimään merikotkapariskunta.

Merikotkat pesivät tavallisesti rauhallisilla saarilla, mutta tämä pariskunta päätyi asettumaan Vanhankaupunginlahden ääreen. Luultavasti hyvien kalavesien perässä, arvioi ympäristötarkastaja Tuomas Lahti.

”Tästä tekee poikkeuksellisen tämä, että se on uskaltautunut asettautua ihan keskelle Helsinkiä.”

Kaupunki pyytääkin nyt asukkailta erityistä huomaavaisuutta. Urbaanin pariskunnan pesintärauhan herkkyyttä on vaikea arvioida. Siksi kaupunki suosittelee välttämään liikkumista koko Vanhankaupunginlahden koillisosassa myös siinä tapauksessa, että lahti jäätyy.

Pesä on vanha harmaahaikaran pesä, jota kotkat sisustavat nyt mieleisekseen esimerkiksi risuin. Pesässään viihtyvät merikotkat voivat saalistaa merellä asti, mutta muuten ne pysyttelevät reviirillään.

Jos pesimärauhaa ei rikota, voi pesässä olla pian munia. Silloin naaraskotka piiloutuu pesään hautomaan.

”Ehkä saattaa pää vilahtaa sieltä risupesän sisältä”, Lahti arvelee.

Lue lisää: Historialliset ensikuvat Helsingin merikotkaparista: Video näyttää keskelle kaupunkia pesiytyneet linnut aamun kajossa

Lintubongarit voivat päästä osaksi tätä harvinaista tapahtumaa alueen rauhoittamisesta huolimatta. Pesälle näkee hyvin kaikilta Viikin lintutorneista, Lahti lupailee. Erinomaisia tähystyspaikkoja ovat esimerkiksi Lammassaaren ja Hakalanniemen lintutornit.

Ympäristötarkastaja uskoo merikotkien houkuttelevan viikonloppuna paikalle runsaasti kiinnostuneita.

”Voi kysyä sitten viereiseltä kiikari- tai kaukoputkihenkilöltä, että jos saisi kurkata”, Lahti sanoo.

Ympäristötarkastajan näkökulmasta kaupunkilaistunut merikotkapariskunta on ilahduttava näky. Merikotka on esimerkki lajista, joka on saatu elvytettyä sukupuuton partaalta jälleen elinvoimaiseksi. Pesiminen keskellä kaupunkia kertoo linnun tottuvan ihmisiin ja tekevän uusia aluevaltauksia.

Kotimaisen merikotkamme Amerikan-serkku valkopäämerikotka on tiettävästi pesinyt esimerkiksi aivan Washingtonin keskustassa. Helsinkiläiskotkien olot ovat kuitenkin huomattavasti rauhallisemmat, ja pesinnällä onkin hyvät mahdollisuudet onnistua.

”Lähtökohtaisesti niillä on aika hyvät oltavat ollut siinä Klobbenilla”, Lahti sanoo.

HS Helsinki|Historialliset ensikuvat Helsingin merikotkaparista: Video näyttää keskelle kaupunkia pesiytyneet linnut aamun kajossa

Seuraa uutisia tästä aiheesta