Helsinki    |   HS Helsinki

Kaksi opettajaa etsii paikkaa mehiläistarhalle keskelle Helsinkiä, avuntarjoajien määrä yllätti: ”Ei riitä sormet laskemaan”

Opettajakaverit haluaisivat ryhtyä mehiläisharrastajiksi, mutta ensin pitäisi löytää paikka Kallion tai Vallilan suunnalta.Helsinkiläisillä opettajilla on unelma. Kaverukset Martti Vehmanen ja Aleksi Kangasniemi haluaisivat ryhtyä mehiläisharrastajiksi. Muutaman pesän pienehkössä kaupunkitarhassa valmistuisi hunajaa omaan käyttöön ja lähipiirin iloksi.

Vehmanen ja Kangasniemi ovat tunteneet toisensa jo useamman vuoden, mutta tajusivat jakavansa saman haaveen mehiläistarhasta viime kesänä.

”Jotenkin vaan tuli puheeksi, että olen haaveillut mehiläisistä monta, monta vuotta”, Vehmanen kertoo.

Kävi ilmi, että Kangasniemikin oli pohtinut mehiläisharrastusta. Miehet päättivät ryhtyä mehiläistarhaajiksi yhdessä, sillä ummikoille uuden harrastuksen aloittaminen on helpompaa kaksin.

Unelman toteuttamiseen tarvitaan tietysti mehiläistarha. Sellaista Vehmanen ja Kangasniemi lähtivät etsimään Hämeentien varrelta. Tilaksi soveltuisi esimerkiksi pahimmalta liikenteen hälyltä suojassa oleva kerrostalon kattotasanne, jonka ympäristöstä mehiläiset löytäisivät pölytettäviä kasveja.

Kalliossa ja Vallilassa asuvalla kaksikolla ei ole autoa, joten mieluisin paikka tarhalle olisi Hämeentien varrella.

Sopivaa tilaa päätettiin etsiä sosiaalisen median avulla. Vehmasen lupsakka päivitys herätti runsaasti huomiota ja tarjouksia on tullut paljon. Odotuksissa oli pari vinkkiä, mutta avuntarjoajia on löytynyt runsaasti.

”Ei riitä sormet laskemaan”, Vehmanen sanoo.

Osa yhteyttä ottaneista on tarjonnut oman mökkinsä takapihaa, osa taas vinkannut sopivan yhteistyötahon. Ensi viikolla Vehmasella ja Kangasniemellä on lomaa opettajan työstään, joten he ryhtyvät käymään vinkkejä tarkemmin läpi. Tilanne näyttää kuitenkin jo lupaavalta.

Aiempaa kokemusta miehillä ei mehiläisten kasvattamisesta ole. Vehmasen suvussa on kyllä mehiläiskasvattajia ja biologiaakin hän on lukenut sivuaineen verran, mutta toiminta on täysin harrastusmaista. Onneksi Kangasniemellä on jo entuudestaan tuttuja, joilla on kokemusta tarhauksesta. Heiltä uudet mehiläishoitajat saavat neuvoja käytännön asioihin, kuten varusteiden hankkimiseen.

Suunnitelmana on ylläpitää kolmea pesää. Usein mehiläisille annetaan talviravinnoksi sokerivettä hunajan tilalle, mutta Vehmanen ja Kangasniemi pyrkivät tarjoamaan pörrääjille ensisijaisesti niiden omaa hunajaa. Tästä huolimatta hunajaa tulee ihmisten käytettäväksi vuodessa kilokaupalla.

Kaikkea hunajaa tarhaajat ja heidän lähipiirinsä tuskin saavat syötyä itse.

”Jos puhutaan kymmenistä kiloista, niin sitten pitää miettiä että mihin sitä saa laitettua”, Vehmanen pohtii.

Ihmisten päiden yläpuolella lentävien mehiläisten ei pitäisi aiheuttaa haittaa lähialueen asukkaille. Mehiläiset ovat huomattavasti ampiaisia rauhallisempia, joten niiden olemassaolon huomaisi lähinnä kasvien kukoistuksesta.

”Varmasti kukkivat kasvit voisivat hyvin”, Vehmanen lupailee.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää