Helsinki    |   HS Helsinki

Helsingissä voi nyt juoda olutta ja listiä samalla örkkejä – Kamppiin syntyi lyhyessä ajassa peliravintoloiden keskittymä

Kamppiin on lyhyessä ajassa perustettu kolme lauta- tai tietokonepeleihin keskittyvää baaria tai kahvilaa.Ensimmäisenä ravintolassa kiinnittää huomion hajuun. Ilmassa on vastasahatun puun tuoksu, aivan kuin olisi astunut puukäsityöluokkaan.

Tammikuun lopulla avatussa Arkade-ravintolassa on todellakin tehty puutöitä.

”Täällä on vedetty sirkkelillä huolella, joten puu tuoksuu vielä”, sanoo Kristian Klinga, 29, toinen omistajista.

”Ennen avajaisia tehtiin remppaa kahteen asti yöllä.”

Kalevankadulla sijaitseva Arkade on peleille omistettu ravintola, jossa voi pelata lautapelejä, play stationia tai harrastaa e-urheilua eli vaativampaa tietokonepelaamista. Peliluolamaista tunnelmaa tukevat mustat seinät, hämäryys ja taustalla soiva elektroninen instrumentaalimusiikki, synth wave.


Lautapelejä hyllyssä on noin 50, ja lisää tulee asiakkaiden toiveiden mukaan.

”Meillä on etenkin vaativampia ja monimutkaisempia lautapelejä. Eilenkin yksi porukka pelasi seitsemän tuntia Arkham Horror -peliä”, kertoo Roope Salonen, 30, toinen ravintolan perustajista.

Arkaden pääpaino kuitenkin tietokonepeleissä. Arkade on ensimmäinen helsinkiläisravintola, joka panostaa e-urheiluun tosissaan. Sitä varten on pystytetty 20 tietokonetta ja pelituolia. Puolet pelikoneista on nostettu korokkeille turnauksia varten.

”Ensin lähdemme kokeilemaan omaa tapahtumatuotantoa softafirmojen kanssa järjestettävällä firmaliiga-turnauksella. Aluksi pienimuotoisempaa kilpailutoimintaa, mutta tähtäin on suuremmissa turnauksissa”, Klinga sanoo.

Vaikka ravintola on upouusi, ihan kaikki sisällä ei kiillä uutuuttaan. Ravintosalissa seisovat vanhat Street Fighter - ja Pac-Man-peliautomaatit kuin muistumina huoltoaseman baarista jostakin 1980-luvulta.


Retropelejä löytyy lisää nurkasta, jossa seisoo ikivanha Finlux-kuvaputkitelevisio. Hyllyllä on hujan hajan pelikasetteja ja jokunen pelikonsoli, joita takomalla voi muistella menneitä.

”Ollaan haluttu pitää nurkka sellaisena, että siinä on sen ajan fiilis”, Klinga sanoo.

”Siinä on 90-luvun alun klassikkopelejä: Super Mariot, Donkey Kong, Duck Hunt... Ne ovat mun vanhoja pelejä”

Uuden ravintolan perustaminen Kamppiin ei ole sattumaa. Klinga ja Salonen hakeutuivat alueelle, koska Kampissa on useita tietokoneohjelmistoja tekeviä yrityksiä ja niissä suuri joukko työntekijöitä, jotka harrastavat pelaamista.

”Itse asiassa tätä taloa on kutsuttu pelifirmojen hautausmaaksi. Tässä on aiemmin ollut useita pelifirmoja. Nyt yläkerrassa on parikin ohjelmistoalan yritystä”, Salonen kertoo Kalevankatu 30:n historiasta.


Lautapelit ovat olleet jo vuosia muodissa, ja suomalaisten e-urheilijoiden miljoonapalkinnot ovat nostaneet tietokonepelaamisen yleiseksi puheenaiheeksi. Nyt ilmiö näkyy myös ravintolamaailmassa.

Kamppiin on kehkeytynyt lyhyessä ajassa pelaamiseen erikoistuneiden ravintoloiden keskittymä. Eerikinkadulla on lautapeleihin keskittynyt Café Boardgame ja Lönnrotinkadulla 8-Bit Taproom, jossa pelataan vanhoja videopelejä.

Asiakkaina ovat nuoret aikuiset, joille lautapeli ei merkitse Afrikan tähden kaltaista onnenpeliä tai jotka ovat pelanneet tietokoneilla koko pienen ikänsä.

”Katsottiin, että nyt on aika tuoda e-urheilu myös katutasoon kaikkien nähtäville ja tehdä harrastajille oma baari”, Salonen sanoo.

”E-urheilusta on tulossa main streamia. Itse asiassa olen vähän ihmetellyt, etteivät perinteisemmät sporttibaarit vieläkään näytä sitä.”

Ravintolan omistajat ovat päällisin puolin varsin erilainen parivaljakko. Klingan kiinnostuksen kohteena ovat etenkin lautapelit, Salonen taas harrastaa enemmän tietokonepelejä.

Klinga on baarialan ammattilainen ja tottunut remonttihommiin, kun taas tietotekniikka-alalta tuleva Salonen ei ole aiemmin juuri vasaraa pidellyt eikä ollut ravintolassa töissä.


Ulkoisestikin herrat eroavat toisistaan melkoisesti: tatuoidulla Klingalla on takaraivolla nuttura ja parta palmikolla. Salosen ulkomuoto on sporttisempi ja liikemiesmäisempi, mikä on luonnollista, sillä hän on ammatikseen myynyt IT-järjestelmiä ja -palveluita.

Miten kaksikko on ylipäätään päätynyt yhtiökumppaneiksi?

”Ollaan tunnettu jostain 9–10-vuotiaista asti pihapiiristä ja kaveerattiin, vaikkei nyt ihan paita ja peppu oltukaan. Roolipelit oli se, mikä nuorena meitä yhdisti”, Salonen kertoo.


Elämä vei nuoret miehet eri suuntiin, mutta he näkivät silloin tällöin kaupungilla.

Salonen sai ajatuksen pelibaarista asuessaan Thaimaan Chiang Maissa. Hän tajusi heti tarvitsevansa mukaan baariammattilaisen, koska ei itse tuntenut lainkaan alaa.

”Kristian tuli saman tien mieleen, koska olin jo aikoinaan pannut merkille kaverin otteen hommista ja jäätävän kovan työmoraalin”, Salonen muistelee.

”Soitin Kristianille ja kuulumisten vaihdon jälkeen heitin ajatuksen. Suostuttelua kesti about kaksi minuuttia.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  3. 3

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää