Vesi valtasi ennennäkemättömällä tavalla Arabianrannan – Video näyttää, miten ahven uiskentelee keskellä nurmialuetta - Helsinki | HS.fi
Helsinki|HS Helsinki

Vesi valtasi ennennäkemättömällä tavalla Arabianrannan – Video näyttää, miten ahven uiskentelee keskellä nurmialuetta

Märkä talvi ja tuulinen sää on muuttanut Arabianrannan vesipuistoksi ja hajottanut entisen rantapenkereen pois.

Julkaistu: 19.2. 15:35, Päivitetty 19.2. 15:36

Arabianrannasta on tullut tänä talvena vesipuisto. Osa puiston alueista on ollut veden alla syksystä saakka. Rannan tuntumassa olevat kävelytiet ovat olleet suuren osan ajasta käyttökelvottomia.

Toukolassa asuvan Johanna Nuortevan mukaan tällaista ei ole nähty aiemmin.

”Aiemmin on keskusteltu siitä, saako lapset heittää kiviä rannasta, ettei se kärsi. Nyt koko rantapengertä ei ole enää olemassa”, Nuorteva kertoo.

Viime viikonloppuinen myrsky nostatti veden ennätyskorkealle myös Arabianrannassa, mutta pitkäaikaiset vahingot ovat aiheutuneet myrskystä huolimatta.

Tässä kulki ennen rantapenger, mutta aallokoiden jäljiltä on jäljellä vain tasaista rantaviivaa. Kuva: Johanna Nuorteva / Lukijan kuva

Nuortevan kertoman mukaan esimerkiksi rannan puiden juuret ovat kovertuneet esille, penkit ja roska-astiat ovat toisinaan veden alla ja vesi on tuonut hiekkaa kaikkialle.

”Kyllähän tuo rannan ilmettä muuttaa.”

Kovat tuulet ovat aiheuttaneet aallokkoja, jotka ovat rapisuttaneet rannan pengerrykset olemattomiin. Viikonloppuna aallokko oli repinyt näkyville myös pengerrystä tukeneet muoviverkot.

Nyt puiston reuna muistuttaa enemmän uimarantaa.

Helsingin kaupungin maisema-arkkitehti Inka Lappalaisen mukaan jo puistoa suunniteltaessa on tiedetty, että tulvimista tulee tapahtumaan ajoittain.

”Puisto on tulvakorkeuden alapuolella ja lähellä merenpintaa. Tämä on otettu suunnittelussa huomioon ja vaikuttanut muun muassa kasvillisuuden valintaan”, Lappalainen kertoo.

Rantaviivan läheisyyteen valittujen puiden pitäisi kestää tulvaveden vaikutukset, mutta todellisia vaurioita päästään mittamaan vasta kun kaikki alueelle kertyneet ovat poistuneet.

Tässä voi kestää hetki, sillä puiston nurmialueelle on painunut kuoppia, joihin on talven edetessä muodostunut vesialtaita. Kuopista vesi ei ole poistunut, vaikka tulvavedet laskevatkin takaisin mereen.

Puistoon muodostuneet vesialtaat pysyvät täysinä, vaikka tulvavedet ovatkin myrskyjen jälkeen laskeneet. Kuva: Johanna Nuorteva / Lukijan kuva

Poikkeuksellisen märän talven jälkeen maaperä ei pysty imemään itseensä enää lisää vettä, joten altaat tuskin tyhjentyvät ennen kevättä.

Arabianrannan puisto on perustettu täyttömaalle ja siellä on jo tapahtunut jonkin verran painumista.

Meneillään olevan talven jälkeen alueella on Lappalaisen mukaan tarkoitus käynnistää hoito- ja kehittämissuunnitelman laatiminen. Asukkaiden toiveena on ollut saada puistoon lisää kalusteita ja muun muassa grillipaikka.

Sitä, miten tulvavesien murentama ranta aiotaan korjata, ei Lappalainen osaa vielä kommentoida, mutta se huomioidaan tulevassa suunnitelmassa.

Nuorteva kertoo viikonloppuna kivunneensa ennen keskellä nurmikkoa olleelle laituri-kivitaideteokselle. Nyt se sijaitsi keskellä maalle noussutta merivettä.

”Aallot löi siitä yli. Näytti siltä, kun olisin seissyt merellä laiturilla.”

Pahiten veden alle jäänyt alue sijaitsee Nuortevan mukaan Arabian Liikuntapuistosta ylöspäin kohti Toukolan rantapuistoa.

Kaksi rannimmaista kävelytietä ovat olleet lähes koko talven ajan käyttökelvottomia. Kuva: Johanna Nuorteva / Lukijan kuva

”Lapset puhuu paljon siitä, että miltähän Arabia näyttää 50 vuoden päästä. He miettivät kuinka pitkään fafa voi asua ykköskerroksen asunnossaan.”