Kaikkien tuntema ”Herra Hau” lähtee Postitalosta – Ruokayrittäjä avaa ravintolaketjun, ensimmäinen liike ikoniseen osoitteeseen - Helsinki | HS.fi
Helsinki|HS Helsinki

Kaikkien tuntema ”Herra Hau” lähtee Postitalosta – Ruokayrittäjä avaa ravintolaketjun, ensimmäinen liike ikoniseen osoitteeseen

Postitalon K-supermarketista tuttu Pham Van Hoc siirtyy jo maaliskuussa vaimonsa kanssa kokkaamaan vietnamilaista ruokaa uuteen ravintolaansa Kluuviin.

Vietnamilainen Pham Van Hoc siirtyy pian kokkaamaan vietnamilaista ruokaa omaan ravintolaansa.

Vietnamilainen Pham Van Hoc siirtyy pian kokkaamaan vietnamilaista ruokaa omaan ravintolaansa. Kuva: Viena Kytöjoki

Julkaistu: 20.2. 8:42, Päivitetty 20.2. 10:48

Tunnettu ruokayrittäjä Pham Van Hoc avaa uuden vietnamilaisen ravintolan Kluuviin maaliskuussa.

Remonttimiehet uurastavat parhaillaan Mikonkadun ja Aleksanterinkadun risteyksessä. Ravintola avataan Aleksi 13 -tavaratalon kylkeen katutason tilaan, jossa on Van Hocin mukaan aiemmin toiminut kahvila.

Syntyjään vietnamilainen Van Hoc on tuttu kasvo erityisesti Postitalon K-supermarketin asiakkaille, sillä hän myy siellä valmistamaansa noutoruokaa ja pitää salaattibaaria. Hänet tunnetaan yleisesti nimellä herra Hau. Tuleva ravintola onkin siis nimetty perustajansa mukaan.

Van Hoc aikoo jatkaa myös yhteistyötä K-supermarketin kanssa tavalla tai toisella. Kaupan World Kitchenin ottaa kuitenkin johtoonsa toinen esimies. Van Hoc on työskennellyt K-supermarketissa osastovastaavana.

Asiakkaat ovat Van Hocin mukaan jo harmitelleet kovasti hänen lähtöään ja kauhistelleet, mitä he jatkossa syövät. Toisaalta asiakkaita kuitenkin ilahduttaa se, että jatkossa Herra Haun valmistamaa ruokaa saa ravintolasta. Hänellä on paljon eri-ikäisiä vakioasiakkaita.

”Juttelen usein nuorison kanssa ja annan heille maistiaisia. He halusivat sitten ottaa kanssani valokuvan”, hän kertoo yhdestä kohtaamisesta.

Van Hoc itse kokee vahvasti, että nyt on siirtyä lähteä eteenpäin. Hän aloitti osastovastaavana K-supermarketissa kuutisen vuotta sitten. Jo sitä ennen hänellä oli oma ravintola Puotilassa. Hän sanookin keränneensä paljon kokemusta siitä, mitä hän itse haluaa tehdä ja toisaalta mitä suomalaiset haluavat syödä.

”Rakennan jotain paikkaa aina viidestä kuuteen vuotta. Sen jälkeen homma toimii muiden työntekijöiden voimin.”

Monet asiakkaat ovat jo harmitelleet sitä, ettei hymyilevää ruokayrittäjää pian enää näe tiskin takana.

Monet asiakkaat ovat jo harmitelleet sitä, ettei hymyilevää ruokayrittäjää pian enää näe tiskin takana. Kuva: Viena Kytöjoki

Herra Hau Pho -nimisen ravintolan avajaiset ovat maaliskuun 12. päivä. Uudessa ravintolassa on 90 neliömetriä istumatilaa. Van Hocin mukaan luvassa on osin jo Postitalosta tuttuja makuja.

K-supermarketissa valmistetaan kuitenkin monenlaisia ruokia sushista intialaiseen, kun taas uudessa ravintolassa Van Hoc haluaa keskittyä nimenomaan vietnamilaiseen ruokaan. Ravintoloitsija aikoo panostaa etenkin pho-keittoihin ja kääryleisiin.

”Uudessa ravintolassa olen pääkokkina vaimoni kanssa. Yritämme tehdä mahdollisimman perinteistä ruokaa, sellaista kuin äiti on opettanut”, hän kertoo ja hymyilee.

Van Hocilla on tunnetusti monta projektia meneillään samanaikaisesti. Nykyisistä yrityksistään hän mainitsee myös henkilöstövuokrauspalvelun, jota hän pyörittää yhdessä lakifirman kanssa.

”Tavoitteenani on, että työllistän mahdollisimman paljon ihmisiä ja että minun kauttani voisi löytää töitä, vaikka olisi heikompikin kielitaito”, hän sanoo.

Myös Herra Hau Pho -ravintolalle hänellä on jo lisää suunnitelmia: hän haluaa avata vielä tämän vuoden aikana pääkaupunkiseudulle kaksi muutakin ravintolaa, jotka toimisivat saman nimen alla. Suunnitteilla on siis Herra Hau Pho -ketju.

”Pari perhettä on jo kiinnostunut ostamaan minulta tämän idean.”

Reilu viikko sitten uutisoitiin, että Aleksi 13 -tavaratalo lopettaa toimintansa Aleksanterinkadulla ja tiloja tarjotaan nyt vuokrattaviksi ulkomaita myöten. Pham Van Hoc ei vielä tiedä, keitä uuden ravintolan naapureiksi on tulossa.

Van Hoc pakeni Vietnamista lapsena perheensä kanssa. Perhe saapui Suomeen vuonna 1983. Helsingin Sanomat kertoi Van Hocin tarinan joulukuussa 2015.

Oikaisu 20. helmikuuta 2020 kello 10.48: Pham Van Hoc on toiminut Postitalon K-supermarketissa salaattibaarin ja noutoruokapisteen osastovastaavana, ei yrittäjänä, niin kuin jutussa alun perin luki.

Aleksi 13 lopettaa Aleksanterinkadulla: Helsingin historiallista ostososoitetta tarjotaan nyt vuokralle ulkomailla asti

Seuraa uutisia tästä aiheesta