Lassi Alhorinne etsii sotkuisen automurron tekijää avoimella kirjeellä: ”Olisin halunnut laadukkaamman varkaan” - Helsinki | HS.fi
Helsinki|HS Helsinki

Lassi Alhorinne etsii sotkuisen automurron tekijää avoimella kirjeellä: ”Olisin halunnut laadukkaamman varkaan”

Varas vei Lassi Alhorinteen autosta setelit ja rikkinäisen tabletin Munkkiniemessä. Alhorinne toivoo nyt, että voisi kohdata tuntemattoman varkaan ja katsoa häntä silmiin.

Lassi Alhorinne päätyi käsittelemään automurtoa kirjoittamalla. Kuva: Lassi Alhorinne

Julkaistu: 21.2. 10:52, Päivitetty 21.2. 11:32

”Sinä - Eniten harmittaa kiireesi ja hätäsi. Ja vielä enemmän se, että nyt joudun miettimään sinua ikuisesti”, aloitti munkkiniemessä asuva Lassi Alhorinne kirjeensä autoonsa murtautuneelle varkaalle.

Munkkiniemeläisen taiteilijakodin pihaan parkkeeratusta Fordista oli viety rikkinäinen tabletti ja setelitukku. Kupissa olleita kolikoita oli tiputeltu ympäriinsä. Navigaattori ei kuitenkaan ollut varkaalle kelvannut.

Alhorinne epäilee juuri tabletin houkutelleen varkaan paikalle. Setelit olivat jääneet autoon, varkaan onneksi. Alhorinne muistaa ajatelleensa illalla kotiin ajaessaan, että kertyneet setelit olisi syytä viedä sisälle.

”Ja kun pääsin parkkiin, niin enpä muistanutkaan ottaa niitä.”

Seuraavana aamuna setelit olivat jo kadonneet. Varkaus ärsytti keskiviikkoaamuna Alhorinnettä niin paljon, että hän päätti lähteä töihin auton sijaan raitiovaunulla.

Rikosilmoituksen tekemisen jälkeen Alhorinteellä oli aikaa ryhtyä käymään tapahtunutta läpi. Varkaus herätti kiinnostavan tunnereaktion. Ensin Alhorinne tunsi turhautumista, raivoa ja surua.

Pohdittuaan asiaa hän kuitenkin päätti, ettei tekisi itsestään uhria tai syyttäisi itseään siitä, että jätti tabletin näkyville ja setelit autoon.

”Jos antaisin katkeruudelle sen tilan, juuttuisin siihen”, Alhorinne selittää.

Taloudellisen menetyksen sijaan suurin seuraus tapahtui tunnetasolla. Alhorinne huomasi miettivänsä varasta jatkuvasti. Kuka hän on ja miksi hän teki mitä teki? Oliko Alhorinteen auto hänelle vain yksi kymmenistä varkauden kohteista, vai ajatteleeko hän sinisen Fordin omistajaa?

Näyttelijänkoulutuksen saanut Alhorinne huomasi pohtivansa myös varkaan tapaa liikkua.

Naapureilta vaivanpalkaksi saatujen kolikoiden vieminen ja tiputtelu ympäriinsä tuntui yllättävän ärsyttävältä. Hänelle kolikot olivat tärkeitä kiitollisuudenosoituksia naapureilta, varkaalle vain pikkurahaa, jonka voi antaa levitä maahan hätäisen varkauden yhteydessä.

”Olisin halunnut laadukkaamman varkaan”, Alhorinne nauraa.

Jaetut kokemukset eivät aiheuta unettomia öitä yhtä herkästi kuin sisään padotut. Alhorinne päätti myöntää tunteensa, kirjoitti varkaalle kirjeen ja teippasi sen autonsa ikkunaan.

Sosiaalisessa mediassa kirje kirvoitti paljon sympatiaa. Kanssaihmisten myötäeläminen tuntui Alhorinteestä hyvältä, samoin kuin naapureiden ymmärrys ja tuki.

Jotkut intoutuivat kehumaan Alhorinteen reaktiota ja ihailemaan hänen hyvyyttään, mutta hän ei halua vaikuttaa pyhimykseltä. Menetetty rahasumma oli hänelle suuri ja sen korvaaminen vaatii ylimääräistä työntekoa.

Päivitys keräsi myös inhottavia kommentteja. Alhorinne huomasi ihmisten heijastelevan hänen epäonneensa omia kokemuksiaan ja ennakkoluulojaan. Monet ryhtyivät esittämään veikkauksiaan tekijän kansalaisuudesta, ihonväristä ja päihteidenkäytöstä.

Alhorinteelle tekijä on kuitenkin mysteeri. Alhorinne kirjoitti terveisensä varkaalle ja alle puhelinnumeronsa. Jos varas yhtäkkiä ottaisi yhteyttä, ei Alhorinne välttämättä tietäisi mitä sanoa ihmiselle, joka yksittäisellä teolla oli hänen elämäänsä niin suuri vaikutus. Voi olla, että silmiin katsominen riittäisi.

”Että näkisimme toisemme.”

Seuraa uutisia tästä aiheesta