K-kauppiaat avaavat ruokakauppoja erikoisaikoihin riskiryhmiä varten: ”Jakomäen mummotunneli aukeaa huomenna kello 06” - Helsinki | HS.fi

K-kauppiaat avaavat ruokakauppoja erikoisaikoihin riskiryhmiä varten: ”Jakomäen mummotunneli aukeaa huomenna kello 06”

Jotkut ruokakaupat on avanneet ovensa koronan riskiryhmille normaalien aukioloaikojen ulkopuolella. Tarkoitus on tehdä kauppa-asioinnista niin turvallista kuin mahdollista.

Koronan riskiryhmät voivat asioida joissakin ruokakaupoissa jo ennen normaalia aukioloaikaa.

17.3.2020 16:15 | Päivitetty 17.3.2020 17:16

Ruokakaupat ovat heränneet riskiryhmien tarpeeseen asioida silloin, kun muut eivät ole liikkeellä. Muutaman viime päivän aikana ainakin useammat K-ryhmän kaupat ympäri Suomea ovat ilmoittaneet koronan riskiryhmille suunnatuista erityisaukioloista.

”Idea on tullut asiakkaiden toiveista. Ensimmäisenä tähän taisi lähteä joku Jyväskylän kauppiaista. Tämä on kauppiaille tietysti täysin vapaaehtoista”, sanoo Keskon K-Supermarketin ketjujohtaja Anne Hujala.

Esimerkiksi Helsingin Käpylässä sijaitsevan K-Supermarket Mustapekan ovet aukeavat erityisessä koronavirusvaarassa oleville eli yli 70-vuotiaille ja perussairaille tuntia ennen normaalia avautumista.

Kauppa avautuisi muuten vasta kello 7, mutta riskiryhmiin kuuluvat voivat tehdä ostoksensa kuuden ja seitsemän välillä.

Aamujen uusi aukiolotunti otettiin käyttöön tiistaina pikaisella varoajalla. Mustapekan kauppias Jouni Ekholm kertoo saaneensa maanantai-iltana yhteydenottoja riskiryhmään kuuluvien huolestuneilta läheisiltä.

”Mietimme mitä voisimme tehdä asian eteen nopeasti, ja mieleeni tuli toisen kauppiaan päivitys riskiryhmien omasta aukioloajasta. Tartuin puhelimeen ja aloin soitella niille, jotka olivat tulossa aamuvuoroon”, Ekholm kertoo.

Työntekijät olivat suostuvaisia aikaistamaan työvuorojaan. Koska osalla oli vaikeuksia päästä työvuoroon tuntia normaalia aikaisemmin, järjestettiin kimppakyytejä.

”Tällainen ratkaisu ei vaadi vaadi kauppiaalta kuin pikkuisen ketteryyttä”, Ekholm sanoo.

Aamun ylimääräinen aukiolotunti sujui rauhallisesti. Ensimmäisenä aamuna sen aikana kävi kymmenkunta asiakasta, joista osaa avustettiin asioinnissa.

”Muita kuin riskiryhmiin kuuluvia ei onneksi tullut. Hirveän vaikeaa olisi alkaa ovella papereita kysellä, että onko se 70 vuotta tullut jo mittariin”, Ekholm sanoo.

Huhtikuun puolivälistä alkaen K-Supermarket Mustapekka siirtyy ympärivuorokautiseen aukioloon, koska rauhalliselle yötunneille on nyt aikaisempaa suurempi kysyntä.

Vastaavia erityisaukioloja ovat ottaneet käyttöön Helsingissä myös muun muassa K-Supermarket Vuosaari, K-Supermarket Jakomäki ja K-Market Katajanokka sekä Espoossa esimerkiksi Järvenperässä sijaitseva K-Supermarket Aurora.

K-Supermarket Jakomäki tiedottaa asiasta vitsikkäästi Facebook-sivullaan:

”Jakomäen mummotunneli aukeaa huomenna kello 06.00. Eli avaamme toistaiseksi kaupan tuntia normaalia aikaisemmin, ja ensimmäisen tunnin ikäraja on 70 v. Avustajat heikkokuntoisimmille sallittu, saattajat muuten joutuvat jäämään parkkikselle.”

Hujala kertoo, että kaikille kauppiaille on kerrottu tai kerrotaan lähiaikoina, että tällainen toimintamalli on olemassa.

”Annamme myös käytännön vinkkejä erityisaukiolon toteuttamiseen. Tarkoitus on antaa rauhallinen ja hiljainen asiointimahdollisuus niille, jotka sitä tarvitsevat. Siksi luontevin aika on aamun tunnit ennen kuin kauppa aukeaa muille”, Hujala sanoo.

Tarkoitus on tehdä kauppa-asioinnista niin turvallista kuin mahdollista.

Toistaiseksi kaupat ovat kertoneet poikkeuksellisesta aukiolokäytännöistään lähinnä sosiaalisen median kautta. Se on Hujalan mukaan hieman ongelmallista, sillä kaikki eivät ole somessa.

”Tavoite on, että saadaan mahdollisimman pian auki nettisivu, jonne kootaan tiedot riskiryhmille kohdistetuista aukioloista”, Hujala sanoo.

K-Market Katajanokan kauppias Juuso Hemminki on asiakkaille suunnatussa viestinnässä pyytänyt myös kertomaan, jos joku tietää ilman tukiverkkoa olevan, riskiryhmään kuuluvan ihmisen.

”Yritämme sellaisessa tilanteessa mahdollisuuksien mukaan auttaa. Voisimme ehkä tarjota ostosten kotiinkuljetusta”, Hemminki sanoo.

”Laajamittaiseen kotiinkuljetuspalveluun meillä ei tietysti ole resursseja. Työmäärä on jo nyt melkoinen, ja alalla työskentelevät joutuvat työkseen välttelemään virusta.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat