Sandstorm soi Suomen parvekkeilla – Orvokki Hyytisen haave koko maan kattavista bileistä toteutui ja Darudekin innostui päähänpistosta

Kaupungit hiljentyivät, mutta tänä iltana hiljaisuuden rikkoi Sandstorm. Orvokki Hyytinen sai idean, että kaikki voisivat soittaa Daruden tanssihitin parvekkeiltaan.

20.3.2020 8:22 | Päivitetty 20.3.2020 20:49

Kello viideltä se kajahti parvekkeilta ympäri Suomen, kun Orvokki Hyytisen suunnitelma toteutui. Nimittäin Daruden Sandstorm, tuo vuodesta 1999 suomalaisia liikuttanut hitti.

Facebookin Darudea Suomen parvekkeilla! -tapahtumassa kansalaisia kannustettiin parvekkeilleen ja ikkunoittensa ääreen soittamaan kappaletta ja ”tanssimaan tai muutoin koikkelehtimaan”.

Oulunkylässä asuvan Orvokki Hyytisen parveketta koristi perjantainakin lakana ja lippu.

Lukijoiden videoita voit katsoa myös tästä artikkelista: Näin soi Sandstorm ympäri maata – Katso videoilta, miten suomalaiset osallistuivat kansallisiin parvekebileisiin

Tapahtumaan osallistui myös artisti itse.

Darude eli Ville Virtanen sai tiedon tempauksesta aamulla, kun HS Helsingin jutun lukeneet vinkkasivat siitä hänelle.

”Siitä lähtien olen vain lueskellut ja katsellut että mikä on meininki”, Virtanen kertoi ennen tapahtumaa.

Hänellä ei ollut tapahtuman järjestämisen kanssa mitään tekemistä, mutta päätti kuitenkin ottaa siihen osaa Youtube ja Twitch -kanaviensa kautta. Artisti soitti Sandstormin studiossaan suorassa lähetyksessään.

Yllättävä tempaus oli Virtasesta iloinen asia, jossa soitettua kappaletta tärkeämmässä roolissa on vaikean ajan yli auttava yhteisöllisyys.

Darude eli Ville Virtanen toivoo, että suomalaiset bilettävät viideltä parvekkeillaan.

”Toivottavasti jengi viiden aikaan bilettää ja kokee jonkinlaista yhteneväisyyden tunnetta, että kaikki tässä ollaan ja kaikki tästä selvitään”, Virtanen kertoi etukäteen.

Tapahtuman perustanut Hyytinen sai idean koko kansan musiikkihetkestä nähtyään videoita, joissa koronaviruksen takia koteihinsa eristäytyneet italialaiset lauloivat ooppera-aarioita parvekkeiltaan naapurusto raikuen.

Ensin Hyytisen oli vain keksittävä, miten yhteislaulun saisi muokattua suomalaisten luonnolle sopivaksi.

”Ajattelin, että kyllä suomalainen ensisijaisesti menee huumorin tällaisen kautta.”

Tämän ajatuksen jälkeen kappalevalinta oli selvä: ei Tapio Rautavaaraa tai Maamme-laulua, vaan Sandstorm.

”Kyllähän tämä yksi kansallislauluehdokkaista on”, Hyytinen nauraa.

Kansallislaulua ei tiettävästi olla vaihtamassa, mutta jonkinlaiseksi epäviralliseksi kansan tunnuskappaleeksi Sandstormia voisi luonnehtia.

Se on soinut muun muassa tasan sillä hetkellä, kun Suomi siirtyi satavuotisen itsenäisyytensä juhlavuoteen. Musiikkipalvelu Spotifyssa se ylitti yli sadan miljoonan kuuntelun rajan ensimmäisenä suomalaiskappaleena.

Lue lisää: Helsinkiläiseen kerrostaloon eristäytyneet asukkaat kokoontuvat ”iltahuutoon” joka päivä kello kuusi – Katso videolta, mitä parvekkeilla tapahtuu

Tanskassa on myös osoitettu solidaarisuutta iltamekkalalla:

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat