Sukupuuton partaalta pelastettu merikotka pesiytyi ”ihan keskelle Helsinkiä” – Nyt joku lennätti kuvauslennokkiaan pariskunnan pesän yllä - Helsinki | HS.fi
Helsinki|HS Helsinki

Sukupuuton partaalta pelastettu merikotka pesiytyi ”ihan keskelle Helsinkiä” – Nyt joku lennätti kuvauslennokkiaan pariskunnan pesän yllä

Kaupunkilaiset ovat nyt suunnanneet luontoon sankoin joukoin, mutta Vanhankaupunginlahden merikotkapariskunta ei anna vierailijoiden häiritä pesintäänsä.

Merikotka liisi Vanhankaupunginlahdella viikonloppuna. Kuva: Ahti Kannisto / Lukijan kuva

Julkaistu: 25.3. 9:59, Päivitetty 25.3. 10:09

Kaupungin kadut ovat nyt hiljentyneet, mutta Vanhankaupunginlahdella riittää kävijöitä. Pari viime viikonloppua ovat olleet poikkeuksellisen vilkkaita ja esimerkiksi Lammassaaren kävijämäärä näyttää kaksinkertaistuvan tänä vuonna, kertoo Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Tuomas Lahti. Viime vuonna laskuri näytti kävijöitä olleen saarella noin 138 000.

”Se jo itsessään on valtava määrä ihan pienelle saarelle keskellä Helsinkiä. Se on isompi kävijämäärä kuin Repoveden kansallispuistossa”, Lahti sanoo.

Koko Vanhankaupunginlahdella kävijöitä on arviolta yli kaksinkertaisesti Lammassaaren määriin verrattuna. Mikäli ennusteet pitävät paikkansa, kävisi alueella tämän vuoden aikana yli 500 000 vierailijaa.

Suuretkaan kävijämäärät eivät silti hetkauta Vanhankaupunginlahden alueen näyttävimpiä asukkaita, pesiviä merikotkia.

Merikotkapariskunta asettui vuodenvaihteessa Klobbenille eli Lopin saarelle ja teki sinne pesän vanhaan harmaahaikaran pesään. Helmikuun alussa kaupunki pyysi harvinaiselle kaupunkilaispariskunnalle pesintärauhaa.

Lue lisää: Historialliset ensikuvat Helsingin merikotkaparista: Video näyttää keskelle kaupunkia pesiytyneet linnut aamun kajossa

Kaupungin pyyntöä on suurimmilta osin kunnioitettu. Pari kertaa kotkat ovat kuitenkin joutuneet sietämään ihmisiltä erityisen häiritsevää käytöstä. Ensin pesän yllä lennätettiin droonia, jolla ilmeisesti otettiin kuvia alueelta. Ympäristötarkastaja Lahti ei osaa sanoa, olivatko kuvaajat tietoisia pesästä vai paikalla sattumalta.

Tahallisemmin kotkia häirittiin viime viikolla, kun alueella oli kielloista huolimatta meloja. Vanhankaupunginlahdella pätevät samat säännöt kuin muillakin luonnonsuojelualueilla, joten esimerkiksi melominen on kielletty.

”Siellä on poijulinja ja poijuissa on kylttejä, joissa lukee tämä liikkumiskielto kyllä ihan selvästi”, Lahti huomauttaa.

Alueella on ollut viime aikoina muutakin draamaa. Lopin saarella jo pitkän aikaa pesinyt ja kasvanut harmaahaikarayhdyskunta sai talvehtimismatkalta palatessaan huomata uuden naapurin muuttaneen alueelle.

Aluksi harmaahaikarat vaikuttivat hermostuneilta, Lahti kertoo.

”Niille oli uusi tilanne, että siinä pesii kotka viereisessä puussa.”

Vähitellen yhteiselo on lähtenyt sujumaan, ja harmaahaikaratkin ovat jo rohkaistuneet asettumaan pesiinsä.

Harrastajat seuraavat saaren lintujen elämää tarkasti. Kasvava innostus Vanhankaupunginlahden luontoon näkyy myös kaupungin suunnitelmissa.

”Reittejä ja rakenteita täytyy lisätä ja palveluvarustusta huoltaa säännöllisesti”, Lahti luettelee.

Esimerkiksi Lammassaareen suunnitellaan isoa piilokojua, johon mahtuisi kerrallaan koululuokallinen vierailijoita. Hakalanniemeen taas rakennetaan uusi lintujenkatselulava.

”Rakenteita lisätään sellaisille paikoille, joissa niillä on kysyntää.”

Merikotka oli vielä 1970-luvulla sukupuuton partaalla. Sen pelastaminen mainitaan usein Suomen luonnonsuojelun menestystarinana.

Lue lisää: Merikotkan pelastaminen alkoi Suomessa sata vuotta sitten

HS Helsinki|Ennennäkemätön luontoilmiö: Merikotkapari asettui pesimään ”ihan keskelle Helsinkiä” – Ihmisiä pyydetään välttämään aluetta

HS Helsinki|Historialliset ensikuvat Helsingin merikotkaparista: Video näyttää keskelle kaupunkia pesiytyneet linnut aamun kajossa

Merikotkan pelastaminen alkoi Suomessa sata vuotta sitten

Seuraa uutisia tästä aiheesta