Tyhjästä iski ”musertava pudotus” ja veti kauppahallin huippusuositun juustokaupan polvilleen: ”Psyykkaan itseäni päivittäin positiivisilla asioilla”, yrittäjä Laura Salonen kertoo - Helsinki | HS.fi
Helsinki|HS Helsinki

Tyhjästä iski ”musertava pudotus” ja veti kauppahallin huippusuositun juustokaupan polvilleen: ”Psyykkaan itseäni päivittäin positiivisilla asioilla”, yrittäjä Laura Salonen kertoo

Koronaviruksen aiheuttama vaikea asiakastilanne pakottaa yrittäjät keksimään jatkuvasti uusia ideoita. Laura Salosella niitä riittää.

Laura Salonen ryhtyi muutama kuukausi sitten Vanhan kauppahallin juustopuodin yrittäjäksi. Tytär Ia Salonen autteli tammikuun kuvauspäivänä pikkuaskareissa. Kuva: Mikko Suutarinen / HS

Julkaistu: 27.3. 8:48, Päivitetty 27.3. 9:31

Lukemattomat yrittäjät ovat koronaviruksen vuoksi ajautuneet taloudelliseen ahdinkoon. Vielä muutamia viikkoja sitten menestyneistä yrityksistäkin asiakkaat ovat kaikonneet lähes tyystin.

Asiakaskato yhdistettynä täysimääräisiin tilavuokriin on useimmille yrityksille tujua myrkkyä.

Sitä on viime viikkoina joutunut nielemään myös Vanhassa Kauppahallissa juustokauppiaana työskentelevä Laura Salonen. Hän pettyi rajusti, kun Helsingin kaupunki ilmoitti, että Kauppahallin yrittäjien tulee maksaa kevään vuokrat täysimääräisinä.

”Tilanne on nyt se, että hallin yrittäjät velkaantuvat kaupungille. Eihän tässä ole mitään järkeä.”

Kaupunki on myönnytyksenä tosin antanut vuokrille tavallista pidemmät maksuajat.

”Se ei kuitenkaan korjaa yrittäjien kassavajetta, vaan ainoastaan siirtää sitä.”

Kun Salonen alkuviikosta hämmästeli tilannetta Twitterissä, twiittasi pormestari Jan Vapaavuori Saloselle, että ”Minulla tänään hyvä neuvottelu Kauppakamarin ja Yrittäjien kanssa. Erilaisia tukikeinoja pohditaan koko ajan. Vuokra-asiaa ei vielä ehditty kunnolla ruotimaan. Ensivaiheessa myönnettiin maksulykkäyksiä kassakriisien välttämiseksi.”

Vapaavuoren twiittiä voi tulkita hyvin ohueksi toivoksi sille, että hallin yrittäjät saisivat vielä vuokrahelpotuksia, mutta Salosen mukaan sen varaan yrittäjät eivät voi laskea.

HS kertoi Salosen yrityksen menestyksekkäästä alusta tammikuun alussa. Silloin kaikki näytti hyvältä, somehuomio oli suurta ja juusto kävi hyvin kaupaksi maaliskuun alkupuolelle saakka.

Sitten uutiset koronaviruksesta kävivät päivä päivältä synkemmiksi ja virus tuli yhä lähemmäksi Suomea ja Helsinkiä.

Maaliskuun toisella viikolla asiakkaat alkoivat kadota Kauppahallista. Nyt koko rakennuksessa käy enää harvoja ihmisiä, vaikka muutama kauppa on yhä auki.

Kauppahallin liikkeistä suurin osa on jo sulkenut ovensa ja kassakoneensa. Useimmat yrittäjät ja työntekijät ovat joutuneet siirtymään koteihinsa odottamaan mitä tulemaan pitää.

Salonen arvioi yrityksensä myynnin pudotuksen olevan ainakin 80 prosenttia.

”Pudotus on musertava.”

Salonen yrittää jatkuvasti innovoida keinoja pysytellä pinnalla.

Ensin hän ennakoi rajoitukset jo ennen niiden voimaantuloa ja pani vuorokaudessa pystyyn ”juustotaksin”, joka toimittaa juustotilauksia ihmisten kotiovien taakse. Sitten Salonen ja muutama muu Kauppahallin yrittäjä aloittivat palvelun, jonka kautta kotiin saa nyt tilattua juuston lisäksi myös lihaa, kalaa ja suklaata.

Seuraavaksi Salonen ja Kauppahallin yrittäjät aloittivat drive-in-palvelun, jonka myötä tilaukset voi noutaa autolla noutoparkista Kauppahallin eteläpäädystä.

Torstaina Salonen kertoi somessa, että ”juustotaksin” toiminta laajenee ensi viikolla pääkaupunkiseudulta valtakunnalliseksi.

”Psyykkaan itseäni päivittäin positiivisilla asioilla. Jokainen asiakas ja jokainen euro ovat nyt merkityksellisiä.”

Vanha kauppahalli on ollut toiminnassa vuodesta 1889 lähtien. Salosen mukaan Helsinki voi olla hallista ylpeä kansainvälisessäkin vertailussa.

”Siksikin tarvitsemme nyt kaupungin apua, että voimme jatkaa tätä työtä myös poikkeustilan jälkeen.”

Juuston myyntiä Salonen aikoo jatkaa niin kauan kuin valtio sen sallii ja omat voimavarat suinkin riittävät.

”Teen kaikkeni, että tästä jotenkin mentäisiin yli. Mutta jos konkurssi tulee niin sitten se vain tulee.”

HS Helsinki|Laura Salonen lähti ostosreissulle, joka mullisti hänen elämänsä: Lopputuloksena syntyi somen tunnetuin juustomyymälä

Koronavirus|Pormestari Jan Vapaavuori: ”Käynnissä saattaa juuri nyt olla Suomen historian pahin lyhyen aikavälin taloudellinen notkahdus.”

Ohjeita|Oletko linnoittautunut kotiisi? Katso täältä, miten kotiin saa ruokaa ja ravintola-annoksia käymättä ulkona

Poikkeustila|Helsinkiläisessä kauppakeskuksessa toimivan suutarin tulot romahtivat, eikä hän todellakaan ole ainoa – Yrittäjät ja kauppakeskukset taistelevat nyt vuokranalennuksista

Ohjeita|Miten Helsingissä tulee toimia koronaepidemian aikana? Katso täältä kattava listaus ohjeista ja palveluista