Helsinkiläinen himourheilija juoksi parvekkeellaan 43 kilometriä eli yli maratonin Oulunkylässä - Helsinki | HS.fi
Helsinki|HS Helsinki

Helsinkiläinen himourheilija juoksi parvekkeellaan 43 kilometriä eli yli maratonin Oulunkylässä

Oulunkylässä asuva Marc Whittaker halusi viihdyttää poikkeustilassa kotona kärvisteleviä ja juoksi parvekkeensa poikki yli seitsemäntuhatta kertaa. Parvekemaraton kesti kymmenen ja puoli tuntia.

Julkaistu: 31.3. 12:06, Päivitetty 31.3. 15:19

Kotonakin voi kuntoilla. Sen todistaa Marc Whittaker, joka juoksi maratonin parvekkeellaan Oulunkylässä.

Ulkona liikkuminen on yhä sallittua, mutta Whittaker päätti juosta maratonin kuusi metriä leveällä parvekkeellaan osoittaakseen, että kunnostaan voi pitää huolta myös kotioloissa.

”Halusin luoda hieman positiivisuutta tähän tilanteeseen ja saada ihmiset nauramaan”, Whittaker sanoo.

”Ja kannustaa heitä pysymään kotona.”

Idean parvekemaratonista Whittaker sai kuultuaan kiinalaisesta, joka juoksi pitkiä matkoja parvekkeellaan.

Ultrajuoksijana Whittaker nauttii itsensä haastamisesta ja rajojensa koettelusta, joten kymmenien kilometrien mittaisen matkan juokseminen parvekkeella tuntui mielenkiintoiselta haasteelta.

Haaste se todella olikin. Whittaker juoksi kuusimetrisen parvekkeensa päästä toiseen yli seitsemäntuhatta kertaa. Kilometrejä kertyi yhteensä 43, eli jopa hieman yli maratonin verran.

Edistymistään urheiluvälinevalmistajalla töissä oleva Whittaker seurasi peräti neljästä eri urheilurannekkeesta, joiden avulla hän pysyi selvillä jo juostusta matkasta.

Koitos kesti kymmenen ja puoli tuntia. Whittaker näki parvekkeeltaan ihmisten lähtevän töihin ja palaavan töistä.

”Ihmiset varmaan pitivät minua hulluna. Ja ehkä olenkin vähän”, Whittaker nauraa.

Haaste vaati kovaa fyysistä ja henkistä kuntoa. Tuntien kuluessa parveke alkoi tuntua vankilalta ja kiusaus jättää juokseminen kesken houkuttelevalta.

”On helppoa lopettaa, kun sohva on ikkunan toisella puolella.”

Kokemus oli kuitenkin kokonaisuudessaan hyvä. Parvekkeella ei tarvitse pelätä saavansa koronavirustartuntaa tai tartuttavansa muita. Onnekseen Whittaker saattoi nähdä parvekkeeltaan muutakin kuin vastapäisen talon seinän, ja ultrajuoksijana hän tiesi kehonsa kestävän kyllä.

Oli vain keskityttävä ja jatkettava, vaikka sohva olisikin tuntunut houkuttelevalta. Helpommin tosin sanottu kuin tehty, Whittaker toteaa.

Brittiläis-ranskalainen Whittaker on asunut Helsingissä viitisen vuotta. Aluksi Helsinki tuntui Sydneyn ja Pariisin kaltaisten kaupunkien sykkeeseen tottuneesta hiljaiselta, mutta nyt hän huomaa jo juoksevansa mieluiten yksin.

”Olen varmaan muuttumassa suomalaiseksi”, Whittaker nauraa.

Parvekkeella yksin juokseminen oli silti raskasta. Ulkoreiteillä maisemat vaihtuvat ja matkan etenemistä on helpompi hahmottaa, mutta parvekkeella saman muutaman metrin matkan joutuu toistamaan tuhansia kertoja.

Nyt Whittakeria hieman karmaisee edes katsoa parvekkeelleen. Ultramaratonin juokseminen kotioloissa ei ole suunnitelmissa, ainakaan vielä.

Kiinalaismies juoksi asunnossaan 66 kilometrin matkan, koska ei voi harrastaa ulkoliikuntaa koronavirus­karanteenin vuoksi

Luitko jo nämä?

Helsinki - luetuimmat

Luetuimmat

Uusimmat