Etäkoulun tunnilla yllättävä käänne: Kolme pikkupoikaa löysi vahingossa koulunsa vierestä koskemattoman hiidenkirnun - Helsinki | HS.fi
Helsinki|HS Helsinki

Etäkoulun tunnilla yllättävä käänne: Kolme pikkupoikaa löysi vahingossa koulunsa vierestä koskemattoman hiidenkirnun

Jääkauden merkkejä Viikinmäestä etsineet etäkoululaiset kaivoivat esiin hiidenkirnun Helsingissä.

Olli, Eero ja Ossi Sinkkonen kaivoivat etäkoulun ympäristöopin tunnilla esiin hiidenkirnun. Kuva: Mikko Sinkkonen

Julkaistu: 8.4. 15:33

Etäkoulussa oli meneillään ympäristöopin tunti. Aiheena oli jääkausi, joten Mikko Sinkkonen vei kolme alakouluikäistä lastaan Viikinmäen koulun lähettyvillä sijaitsevalle kallioalueelle etsimään maastosta merkkejä muinaisten jäämassojen liikkeistä.

Siellä vastaan tuli jotain, mitä koululuokassa istuessa voi ihailla vain kuvista.

”Sellainen kolmen pojan mentävä kirnu”, kuvailee Sinkkonen maan alta paljastunutta hiidenkirnua.

Aluksi kirnun olinpaikan paljasti vain kallion muoto. Koululaiset koittivat kohtaa ensin kepillä.

Pohja ei tullut vastaan vielä kevyemmän kuopsuttelun jälkeen, joten etäkoululaiset ryhtyivät kunnon kaivuutöihin. Mikko-isän tehtäväksi jäi kirjata löydökset ylös.

Lopulta oli selvää, ettei maan peittämä kuoppa ollut mikä tahansa maan mylläyksissä syntynyt kolo, vaan hiidenkirnu.

Hiidenkirnu oli täyttynyt vähitellen vuosisatojen kuluessa. Kuva: Mikko Sinkkonen

Hiidenkirnussa oleva maa-aines oli kerrostunut ja seasta löytyi esimerkiksi lohkare, jonka koululaiset huomasivat irronneen ylempää kalliosta. Kirnun pohjalta löytyi vielä muutamia sileitä kiviä, jotka ovat luultavasti juuri ne kivet, jotka kirnun ovat aikoinaan muovanneet.

”Se olikin vähän sellainen aikakapseli”, Sinkkonen kuvailee.

Alakouluikäiset lapset innostuivat koskemattomasta hiidenkirnusta, ja Sinkkosen mukaan löytö on aiheuttanut kiinnostusta myös muissa oppilaissa.

Historiallisten jäätiköiden liikkeet muuttuivat kertaheitolla mielenkiintoisemmiksi, kun niiden vaikutukset saattaa nähdä nykyajan Helsingin maastossa omin silmin.

Erityisen kiinnostavaksi löydön teki se, että kymmeniätuhansia vuosia paikoillaan ollut kirnu on aivan lähellä koulua. Lapset ovat siis tietämättään lukeneet hiidenkirnuista kirjoista, mutta nyt sellaista voi käydä tutkimassa aivan lähiympäristössä.

Helsingin hiidenkirnuja on kartoitettu jo 1800-luvulta lähtien. Kaupungin alueella on kirjattu kolmisenkymmentä kirnuesiintymää.

Helsingin kaupungilla geologina pitkään työskennellyt Antti Salla arvelee, että täysin kartoittamattomiakin kirnuja voi vielä löytyä.

”Helsingissä on melko varmasti vielä useitakin hiidenkirnuja, joista kukaan ei tiedä mitään koska ne ovat maan peittämiä.”

Näkyviäkin kirnuja voi löytyä esimerkiksi kaupungin koillisosan metsistä, joita ei ole kartoitettu yhtä tarkasti kuin lähempänä kantakaupunkia olevia alueita, Salla arvelee.

Viikinmäen kirnukin löytyi vasta 2010-luvulla, kun aluetta ryhdyttiin kaavailemaan asuinalueeksi.

Tuolloin sen läpimitaksi mitattiin 1,7 metriä ja syvyydeksi arvioitiin 0,8 metriä. Geologiseksi arvoksi merkattiin 2, kohtalainen. Ylös kirjattiin myös arvio kirnun kohtalosta: ”Tulee todennäköisesti tuhoutumaan rakentamisen vuoksi.”

Näin saattaa käydä geologisesti arvokkaillekin kohteille, ellei niillä ole laissa määritellyn luonnonmuistomerkin tai -suojelualueen statusta, Salla selittää.

Kaavoitusprosessissa kaupungin ympäristöviranomaiset voivat antaa lausuntonsa kohteen merkittävyydestä, mutta päätös on lopulta kaavoittajan käsissä. Jos kaavoittaja on eri mieltä kohteen arvosta, voidaan sen päälle rakentaa.

Hiidenkirnujen päälle on rakennettu ainakin Helsingin keskustassa. Näiden kirnujen paikkoja ei ole kirjattu nykystandardien mukaisesti, mutta Sallan mukaan on tilastollisesti mahdotonta, etteikö kirnuja olisi keskustassa ollut.

HS Helsinki|Perimätieto kertoo: Helsinkiläis­koulun alla on hiiden­kirnu, joka täytettiin kaikessa hiljaisuudessa betonilla 1960-luvulla

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Helsinki - luetuimmat

Luetuimmat

Uusimmat