Helsingin keskustassa pesivä joutsenpari ahdingossa: Ohikulkijat viskovat linnuille leipää vastoin ohjeita ja nyt lokitkin tunkevat pesään – ”Ihan ihme touhua” - Helsinki | HS.fi
Helsinki|HS Helsinki

Helsingin keskustassa pesivä joutsenpari ahdingossa: Ohikulkijat viskovat linnuille leipää vastoin ohjeita ja nyt lokitkin tunkevat pesään – ”Ihan ihme touhua”

Tokoinrannassa pesivien joutsenten suurin riesa ovat ihmiset, joiden heittelemät leivänpalat houkuttelivat paikalle joukon lokkeja ja variksia.

Julkaistu: 19.5. 11:51

Tokoinrantaan asettunut urbaani jousenpariskunta on tottunut hälyyn. Pesän ohi jyskyttävät junat ja toisella puolella kulkee kevyen liikenteen väylä. Äänet ja ihmisten läheisyys eivät tunnu joutsenia haittaavan, kunhan pesä jätetään rauhaan.

Maanantaina rauha kuitenkin rikkoutui hetkeksi, kun pesään syöksyi joukko lokkeja ja variksia. Linnut säntäsivät pesään sinne heitettyjen leipäpalasten perässä.

Suurikokoiset joutsenet osaavat onneksi pitää puolensa muita lintuja vastaan, kertoo kuraattori Ville Vepsäläinen Korkeasaaren villieläinsairaalasta. Kyhmyjoutsenet puolustavat pesäänsä hanakasti. Jopa kymmenen kiloa painava lintu huitoo tieltään muut eläimet ja tarvittaessa ihmisetkin.

”Jos se siivellä huitaisee, niin se sattuu todella paljon”, Vepsäläinen sanoo.

Joutsenet ryhtyivätkin korjailemaan pesäänsä heti lokkien ja varisten kaikottua.

Lue lisää: Joutsenet tekivät pesän paraatipaikalle Tokoinrantaan – Älä lähesty näitä lintuja, muistuttaa pelastuslaitos

Suurin uhka kuitenkin säilyy: lintuja ruokitaan toistuvasti leivällä ja pullalla.

”Se on ihan ihme touhua”, Vepsäläinen huokaa.

Vaalean leivän tai pullan tarjoaminen linnuille tuntuu ehkä monesta helpolta tavalta auttaa, etenkin kun palat selkeästi maittavat. Todellisuudessa ruokinta vahingoittaa vesikasveja syöviä lintuja.

”Eihän ne luonnossa syö mitään pullaan viittaavaakaan”, Vepsäläinen huomauttaa.

Leivällä ja pullalla ruokitun poikasen elämä saattaa päättyä ennen aikojaan Korkeasaaren villieläinsairaalaan. Kehittyvillä poikasilla vääränlainen ruokavalio aiheuttaa enkelinsiipi-oireyhtymäksi kutsutun kehityshäiriön, joka voi tehdä linnusta lentokyvyttömän.

Lue lisää: Saru Salminen lähti auttamaan epämuodostunutta joutsenta: Rannassa hänelle valkeni, kuinka ihmiset ruokkivat lintuja väärin

Eläinsuojelulain mukaan hoitoon tuotu luonnonvarainen eläin, joka ei enää selviäisi itsenäisesti luonnossa, on lopetettava. Vakavista seurauksista huolimatta lintujen ruokinta on jatkuva ongelma.

”Se on vähän hankala juttu, kun ihmiset kokevat tekevänsä hyvää.”

Vesilinnut eivät kuitenkaan tarvitse ruokintaa, etenkään kesäaikaan, Vepsäläinen muistuttaa. Jos eläimille kuitenkin haluaa ehdottomasti tarjota jotain, ovat esimerkiksi liotetut viljat, kuten kaura ja ohra, tai pilkotut vihannekset eväsleivän nurkkaa parempi vaihtoehto.

Vehnäsiä ei saa antaa myöskään aikuisille linnuille. Palan nokkaansa napannut lintu saattaa lentää pesälleen ja syöttää saaliinsa poikasilleen tai tuoda koko pesueensa aterioimaan säännöllisesti.

Säännöllinen ruokinta voi aiheuttaa myös riitoja lintujen kesken, kun tavallisesti omaa reviiriään etsimään lähtevät nuoret linnut päättävätkin jäädä esimerkiksi Töölönlahdelle helpon ruoan luo.

”Sitten kun tulee seuraava pesimäkausi, ne edellisen kesän nuoret linnut eivät enää sovikaan hyvin siihen kuvioon.”

Tokoinrannan joutsenparin kuoriutumattomilla poikasilla on vielä mahdollisuus kasvaa terveiksi ja lentokykyisiksi. Ehtona kuitenkin on, ettei pesään enää heitellä leivänpaloja tai pullaa.

”Toivotaan, etteivät ihmiset ruokkisi niitä pilalle.”

HS Helsinki|Joutsenet tekivät pesän paraatipaikalle Tokoinrantaan – Älä lähesty näitä lintuja, muistuttaa pelastuslaitos

HS Helsinki|Saru Salminen lähti auttamaan epämuodostunutta joutsenta: Rannassa hänelle valkeni, kuinka ihmiset ruokkivat lintuja väärin

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Helsinki - luetuimmat