Hypnoottisesti jyrisevät ikkunat hämmentävät Kalliossa, möykkä kestää tuntikausia päivässä: ”Ei voi telkkaria katsella” - Helsinki | HS.fi
Helsinki|HS Helsinki

Hypnoottisesti jyrisevät ikkunat hämmentävät Kalliossa, möykkä kestää tuntikausia päivässä: ”Ei voi telkkaria katsella”

Helsingin Kalliossa sijaitsevan vanhan Elannontalon saneeraustyö on saanut naapuritalojen ikkunat helisemään niin, että asukkaiden korvissa soi.

Julkaistu: 20.5. 8:37, Päivitetty 20.5. 8:40

Varsinkin isommat remontit ja rakennushankkeet tuppaavat aiheuttamaan erinäisiä lieveilmiöitä työmaan lähialueilla. Kallion Siltasaaressa Saariniemenkatu 6:ssa asuvan Lauri Ollin kotona se on reilun viikon ajan tarkoittanut sitä, että ikkunalasit helisevät useamman tunnin päivässä niin, että korvissa soi.

Syynä on Paasivuoren puistikon toisella puolella meneillään oleva saneeraustyö, jossa entinen Elannon talo muutetaan ravintola-, yhteiskäyttö- ja toimistotiloiksi. Hanke tunnetaan nimellä Siltasaari 10.

”Ääni on sen verran kova, ettei viitsi telkkaria katsella tai musiikkia kuunnella”, Olli sanoo.

Olli pitää ääntä kuitenkin enemmän kiinnostavana kuin häiritsevänä.

”Kun lasia painaa, ääni vaimenee. Ulos se ei kuulu mitenkään, mutta sisällä molempien huoneiden lasit helisevät. Olen miettinyt, mikä äänen aiheuttaa, että mitä töitä työmaalla tehdään.”

Olli on yrittänyt taloyhtiön Facebook-ryhmässä tiedustella, onko muilla asukkailla ollut remontin vuoksi vastaavaa ikkunanhelinää.

Työmaa on Ollin mukaan tiedottanut asukkaita asianmukaisesti rakennustyömaan aiheuttamista haitoista, eikä häiritsevä tärinä ole kestänyt kuin korkeintaan puoli päivää kerrallaan.

Se ei koronaepidemiatilanteen vuoksi lomautettuna ollutta Ollia ole juuri häirinnyt, sillä hän ei ole ollut aamupäivisin aina edes kotona.

”Ilmeisesti efektin on aiheuttanut työmaan pihalla seissyt suuritehoinen imuauto, jolla on viime viikon sekä maanantain aikana imetty Paasivuorenkatu 4:n kerroksista hiekkapuhallushiekkaa”, kertoo Siltasaari 10-hankkeen projektipäällikkö Timo Palkonen SRV:ltä.

”Imuauton käytöstä aiheutunut resonanssi on mahdollisesti aiheuttanut ikkunoiden helinän. Kyseinen työvaihe on nyt ohi, eikä imuautoa enää käytetä työmaalla. Pahoittelemme aiheutunutta haittaa.”

Työmaapäällikkö Janne Hahko SRV:ltä kertoo, että rakennuksen kellarissa tehdään parhaillaan myös purku- ja poraustöitä.

”Työmaalla poraudutaan 30 senttimetrin syvyyteen alapuolella olevaan kallioon. Sinne tulee putkia.”

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Helsinki - luetuimmat