Isolla rytinällä Helsinkiin saapunut BrewDog -baari lopettaa toimintansa – Koronakriisi oli viimeinen niitti, mutta taustalla piili toinenkin ongelma - Helsinki | HS.fi
Helsinki|HS Helsinki

Isolla rytinällä Helsinkiin saapunut BrewDog -baari lopettaa toimintansa – Koronakriisi oli viimeinen niitti, mutta taustalla piili toinenkin ongelma

Viiskulman suosittu käsityöläisolutbaari sulkee ovensa pysyvästi koronakriisin takia. Toimitusjohtaja suomii kovasti Suomen linjaa: ”Säännökset ovat kuin oltaisiin 3. maailmansodassa.”

Satapaikkainen käsityöläisolutbaari BrewDog ei avaa oviaan enää Viiskulmassa.

Julkaistu: 31.5. 17:26

Helsingin Viiskulmassa kuusi vuotta toiminut käsityöläisolutbaari BrewDog lopettaa toimintansa. Yritys tiedotti asiasta Facebook-sivullaan aiemmin tällä viikolla.

BrewDog Suomen toimitusjohtaja Joakim Stenius kertoo koronakriisin olevan ilmeinen syy baarin lopettamiselle, mutta hiljaista oli myös ennen epidemian puhkeamista.

”Olimme jo aikaisemmin miettineet asiaa, koska kiinteät kulut olivat niin korkeat. Tämä oli viimeinen isku”, Stenius kertoo.

Ravintola on joutunut vuosien varrella myös vääntämään vuokratilansa taloyhtiön kanssa. HS kirjoitti vuonna 2015 jäihin menneestä terassihankkeesta, kun taloyhtiöltä ei hellinnyt lupaa terassin avaamiselle.

”Jos olisi terassi ollut, se olisi muuttanut paljon. Kyllä se on ravintolalle elinehto”, Stenius sanoo.

”Tämä oli todella ikävä lopputulema. Baari oli tosi kiva ja meillä oli hieno henkilökunta.”

Sulkemisen vuoksi kaikki ravintolan kahdeksan työntekijää on irtisanottu.

Vuonna 2014 avattu Viiskulman baari oli skottipanimon ensimmäinen Suomen ravintola. ”Harvan baarin avajaisia on Helsingissä odotettu yhtä hartaasti kuin BrewDogin”, kirjoitettiin avajaisten aikaan Helsingin Sanomissa.

Aloittaessaan toimintansa BrewDog oli toiminta-ajatukseltaan poikkeuksellinen. Baarissa myytiin ainoastaan käsityöläistuotteita ja hinnatkin olivat sen mukaiset.

”Suomalaiselle, joka on juonut 100 vuotta lapparia tai jotain litkuja, oli tosi vaikea nähdä se, miten hänelle tuttuja oluita sorsitaan. Maku oli meillä tosi eri ja myös hintapolitiikka”, yrityksessä alusta asti mukana ollut Stenius muistelee.

Aluksi uudenlaisen tuotevalikoiman myyminen oli haastavaa, mutta vähitellen baarin pitäminen muuttui kannattavaksi. Nykypäivänä erilaisten käsityöläisoluiden ja pienpanimotuotteiden tunnettavuus ja markkina ovat jo aivan eri kuin tuolloin.

”Nyt Suomessa on monia pienpanimoita ja muutama niistä on erittäin hyviäkin. Oltiin siinä semmoisia sanansaattajia ja taisteltiin tuulimyllyjä vastaan.”

Yrityksen alkutaipaleella kaikki myyntiin tulleet juomat olivat tuontitavaraa, mikä näkyi lisäkuluina myös loppuhinnassa. Oluiden litrahinnoissa muutamankin euron heittelyllä oli asiakkaille iso merkitys, Stenius sanoo.

Viiskulman baari keräsi vuosien saatossa vankan asiakaskunnan, jonka uskollisuus on näkynyt sosiaalisessa mediassa jaetuissa kommenteissa lopettamispäätöksen jälkeen.

Kymmenet asiakkaat ovat kiitelleet baarin henkilökuntaa menneistä vuosista ja muistelleet hyviä hetkiään.

BrewDog-panimo ei katoa kokonaan Suomesta Helsingin baarin sulkemisen myötä, vaan Tampereella sijaitseva baari jatkaa toimintaansa kesäkuusta alkaen.

”Helppoa ei tule olemaan kenellekään, mutta toivomme, että ihmiset löytävät uuden hienon ravintolat ja sen ison terassin.”

Suomen linja koronavirustartunnan hoidossa saa Steniukselta kritiikkiä. Hänen mielestään ravintoloita koskevat rajoitukset ovat liian tiukkoja, eikä BrewDog tule olemaan ainut rajoitusten vuoksi ovensa pysyvästi sulkeva ravintola-alan yritys.

”Säännökset ovat kuin oltaisiin 3. maailmansodassa. Mielestäni vähän kohtuuttomat.”

Uuden baarin avaaminen Helsinkiin joskus tulevaisuudessa ei ole Steniuksen mielestä täysin mahdoton idea, jos jotain sopivaa tulee vastaan. Mutta juuri nyt aika ei ole sille otollinen.

Nyt.fi|Suosittu BrewDog-baari ei saanut lupaa terassille – pitäjät pystyttivät baarin eteen terassia esittävän”taideteoksen”

Ravintolat|Eduskunta hyväksyi väliaikaisen lakimuutoksen: ravintolat voivat avata maanantaina ovensa rajoituksin

Pikatesti: Brewdog-baari on turvallinen valinta oluen ystävälle

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Helsinki - luetuimmat