Töölönlahdessa piilotellut kilpikonna löytyi vastoin kaikkia odotuksia – Anni Juusela väijyi eläintä kaislikossa ja laski veteen kolmen euron leluhaavinsa - Helsinki | HS.fi
Helsinki|HS Helsinki

Töölönlahdessa piilotellut kilpikonna löytyi vastoin kaikkia odotuksia – Anni Juusela väijyi eläintä kaislikossa ja laski veteen kolmen euron leluhaavinsa

Helsingin keskustassa piilotellut punakorvakilpikonna pelastettiin Töölönlahdesta leluhaavin avulla. Anni Juusela luki HS:n jutun ja lähti etsimään eläintä kaislikosta. Veltto eläin oli niin nälkäinen, että ruoka katosi sen suuhun ”kuin sukka imuriin.”

Marja-Leenaksi nimetty punakorvakilpikonnanaaras odotti siirtoaan Viikin löytöeläintaloon löytäjänsä Anni Juuselan kodissa. Kuva on lukijan ottama.

Julkaistu: 3.6. 12:36

Töölönlahdessa lymyillyt Suomen luontoon kuulumaton punakorvakilpikonna on pelastettu.

HS Helsinki kertoi viime viikolla, että Töölönlahdessa on nähty punakorvakilpikonna. Kyseinen laji oli aiemmin erittäin suosittu lemmikkieläin. Eläin tarvitsee paljon hoitoa ja hyvin suuren akvaarion, minkä vuoksi niitä on hylätty luontoon myös Suomessa.

Lue lisää: Anna-Marja Valtonen törmäsi keskellä Helsinkiä matelijaan, jota ei pitäisi olla Suomen luonnossa – Sitten se pulahti silmänräpäyksessä piiloon Töölönlahteen

Kilpikonnan Töölönlahdesta pelastanut Anni Juusela kertoo lähteneensä paikalle nimenomaan konnaa etsimään, kun näki uutisen eläimen tilanteesta.

”Punakorvakilpikonna on makean veden laji ja heti heräsi huoli, että se kuolee siihen veteen”, Juusela kertoo.

”Marja-Leena” kuvattuna aiemmin Töölönlahdella.

Puhelimessa Juusela kertoo tuntevansa kyseisen lajin hyvin, sillä hänen perheellään oli punakorvakilpikonna lemmikkinä 25 vuoden ajan. Tästä syystä hän osasi myös päätellä mistä eläintä kannattaa etsiä ja miten sitä voi lähestyä.

Kiinniottamista varten hän hankki ”kolmen euron leluhaavin”, jolla konnan sai pyydystettyä vedestä.

Juusela kulki pitkin Töölönlahden kaislikkoa haavi kädessään ja tarkkaili rantaveden pintaa. Finlandia-taloa vastapäätä olevassa matalikossa hän havaitsi tutunnäköisen pään pilkottavan juuri veden pinnan yläpuolella.

”Hivuttauduin todella varovasti mutaa ja kiviä pitkin lähemmäksi. Siinä oli noin 10 senttiä syvää kaislikon reunaa. Siitä kaappasin sen haaviin takapuolelta”, Juusela kuvailee tilannetta.

Kilpikonna oli hänen mukaansa heti kiinniottamisen jälkeen hyvin velton oloinen. Se ei ollut mahdollisesti saanut Töölönlahdella tarpeeksi syödäkseen. Suolainen vesi olisi voinut koitua eläimen tuhoksi.

Kiinniottamisen jälkeen hän huuhtoi konnaa vedellä ja otti yhteyttä Helsingin eläinsuojeluyhdistykseen. Odottaessaan jatko-ohjeita Juusela palasi kotiinsa Kruununhakaan konnan kanssa. Siellä kilpikonnaa odotti puhdas 40 litran vesiallas.

Tarkastelun jälkeen Juusela totesi kilpikonnan olevan naaras ja hän arvioi sen olevan noin 15-vuotias.

Konna sai sisälle päästyään herkkuaterian sulatetusta silakkafileestä, joka katosi Juuselan mukaan ”kuin sukka imuriin”. Eläin sai myös nimen: Marja-Leena.

”Olisin itse hyvin mielelläni pitänyt Marja-Leenan, mutta asun yksiössä ja tämä kaveri vaatii kahden metrin akvaarion, joka on vähintään 200 litrainen.”

Onneksi matelijaryhmän kautta on jo löytynyt muutamia kiinnostuneita, joilla on tarjota kilpikonnalle suotuisa elinympäristö ja hoiva.

”Olen niin iloinen, että se on noin hyvässä kunnossa ja pääsee vielä loppuelämänsä hyvään kotiin.”

Juusela toimittaa kilpikonnan keskiviikon aikana Viikin löytöeläintaloon, jossa lääkäri tutkii eläimen ennen sen mahdollista luovuttamista eteenpäin.

HS Helsinki|Anna-Marja Valtonen törmäsi keskellä Helsinkiä matelijaan, jota ei pitäisi olla Suomen luonnossa – Sitten se pulahti silmän­räpäyksessä piiloon Töölön­lahteen

HS Helsinki|Helsingin keskustassa pesivä joutsenpari ahdingossa: Ohikulkijat viskovat linnuille leipää vastoin ohjeita ja nyt lokitkin tunkevat pesään – ”Ihan ihme touhua”

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Helsinki - luetuimmat