Järjetön kokeilu onnistui: Kaverukset polkivat kaupunkipyörillä 351 aseman kautta alle vuorokaudessa - Helsinki | HS.fi
Helsinki|HS Helsinki

Järjetön kokeilu onnistui: Kaverukset polkivat kaupunkipyörillä 351 aseman kautta alle vuorokaudessa

Kaveriporukka päätti kokeilla pyörillä läpi kaikki Helsingin ja Espoon kaupunkipyöräasemat vuorokaudessa. Järjettömältä kuulostava yritys onnistui yli odotusten, kun seurue saapui maaliin yli kaksi tuntia tavoiteajastaan edellä.

Kaverukset Erkka Lehtonen, Antero Laukkanen ja Eeropekka Lehtinen lähtivät vuorokauden kestävälle kaupunkipyöräretkelle Länsiterminaalin asemalta.

Julkaistu: 2.7. 13:56, Päivitetty 3.7. 14:03

”Kaikki hymyilevät, ovat iloisia, hengissä”, luettelee Eeropekka Lehtinen tunnelmia 247 kilometrin pyörälenkin jälkeen.

Lehtinen seurueineen oli juuri saapunut Kaivopuistoon perjantaina poljettuaan kaupunkipyörillä 22 tuntia, läpi kaikkien Espoon ja Helsingin kaupunkipyöräasemien.

Kolme kaverusta, Lehtinen, Antero Laukkanen ja Erkka Lehtonen, lähtivät äärimmäiselle matkalleen Länsiterminaalista torstaina iltapäivällä.

HS Helsinki kertoi seurueen suunnitelmista ja tunnelmista torstaina. Alkuperäisen suunnitelman mukaan lähtijöitä oli paljon enemmänkin, mutta lopulta jäljelle jäi vain kolme seikkailunhaluisinta.

”Kummasti sitten porukka karsiutui, mitä lähemmäksi toteutus tuli”, Lehtinen naurahtaa.

Jännitti matka kieltämättä häntä itseäänkin, ainakin silloin, kun sen pituutta erehtyi ajattelemaan kunnolla. Kenelläkään seurueesta ei ollut kokemusta pitkien matkojen pyöräilemisestä, eikä vuorokauden viettäminen kaupunkipyörän satulassa olisi helppoa.

Etenkin henkistä haastetta tulee varmasti riittämään, mutta onneksi matkaa saa taittaa hyvässä seurassa, Lehtinen pohti aiemmin. Ja vaikka yritys epäonnistuisikin, ainakin he olisivat onnistuneet selvittämään, onko kaupunkipyöräverkosto mahdollista polkea läpi vuorokauden aikana.

Ennen matkan alkua ilmassa oli vielä hieman epäilystä.

”On tässä vähän sellainen tunne, että eihän tämä välttämättä onnistu”, Lehtinen sanoi ennen matkaa.

”Mutta olen varovaisen luottavainen, että kyllä se menee.”

Nyt varovainen luottamus on vaihtunut iloon onnistuneesta matkasta.

”Voi muuttaa otsikon, että ei ole järjetön idea vaan ihan sairaan hyvä idea.”

Kaikki sujui suunnitellusti, ja sääkin suosi, mitä nyt yöllä oli hieman viileämpää ja sateista.

Vaikka polkijoilla ei ollut aiempaa kokemusta pitkiltä matkoilta, he jaksoivat kuitenkin reitin loppuun asti, ehkä jopa hieman yllättäen, Lehtinen myöntää.

Kannustusjoukkojakin löytyi matkan varrelta. Kavereiden lisäksi tuntemattomat innostuivat kannustamaan pyöräilijöitä luettuaan torstaina HS Helsingin jutun heistä.

”Yksikin tyyppi pyöräili kanssamme varmaan pari-kolmekymmentä kilometriä ja tsemppasi meitä”, Lehtinen kertoo.

Polkeminen oli kovaa mutta palkitsevaa työtä. Matkan varrella kaupunkien kolkat tulivat tutuiksi uudella tavalla, eikä maisemissakaan ollut valittamista.

”Oli se aika hienoa, kun olimme joskus aamuyöstä Viikin pelloilla ja aurinko alkoi nousta.”

Ajatus urbaanista pyöräretkestä syntyi oikeastaan jo pari vuotta sitten. Lehtisen kämppäkaveri yritti polkea kaupunkipyöräverkoston läpi, mutta yritys ei aivan onnistunut.

”Siitä lähtien se on vähän elänyt tuolla jossain takaraivossa.”

Lopulta hetki tuntui koittaneen. Kaupunkipyöräverkosto saattaa pian taas kasvaa, joten pian niiden kaikkien läpi pyöräileminen vuorokaudessa voisi olla yksinkertaisesti mahdotonta.

”Nyt se on tehtävä, kun siihen on ryhdytty”, Lehtinen summasi.

Seurue lähti matkaan Länsiterminaalista hieman ennen kahta torstaina iltapäivällä. Satamasta matka vei Lauttasaaren kautta Espooseen. Viimeinen pysäkki, jolle suunnitelmien mukaan saavuttiin perjantaina, on Kaivopuistossa.

Pyöräilijöiden apuna oli heidän ystävänsä Sakari Sarjakosken koostama reitti. Se on saatavilla ilmaiseksi, ja sitä voivat hyödyntää muutkin kaupunkipyöräkierrosta suunnittelevat. Pyörällä lähialueisiin tutustuminen sujuu helposti, ja Lehtinen kannustaa muitakin tarttumaan pyörää sarvista.

”Ehdottomasti ainakin vielä ennen tätä reissua suosittelen kaikille.”

Koitoksen jälkeen ehdoton suositus on yhä voimassa.

”Ihan timanttinen reissu. Kannattaa käydä kokeilemassa!”

Pyöräilijöiden reitin pysäkkeineen voit avata ja tallentaa itsellesi myös tästä linkistä.

Oikaisu 2.7. klo 15.21: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, reitin koonneen henkilön nimi on Sakari Sarjakoski, ei Sakari Karjakoski.

Luitko jo nämä?

Helsinki - luetuimmat