Sateella voi nähdä yksinäisen ihmisen seisomassa tunteja soutuveneen luona Töölönlahdella – Hän kuuluu vaitonaiseen nelikkoon, joka oma-aloitteisesti valvoo joutsenia - Helsinki | HS.fi
Helsinki|HS Helsinki

Sateella voi nähdä yksinäisen ihmisen seisomassa tunteja soutuveneen luona Töölönlahdella – Hän kuuluu vaitonaiseen nelikkoon, joka oma-aloitteisesti valvoo joutsenia

Neljä kaupunkilaista seisoo vuorotellen Töölönlahden rannalla kaikista surkeimmilla säillä. He tietävät puuttuvansa luonnon kiertokulkuun, mutta haluavat silti yrittää pelastaa Ainon ja sen poikaset.

Joutsenperhe uiskenteli Töölönlahdella kesäkuun lopussa.

Julkaistu: 6.7. 14:13, Päivitetty 6.7. 15:41

Kun Töölönlahdella käy sade tai kova tuuli, neljän hengen Whatsapp-ryhmään kilahtaa viesti. Kuka ehtisi nyt seisomaan rannalle ja vahtimaan siellä pesiviä Aino-joutsenta ja poikasia?

”Onhan se tosi kova homma”, myöntää HS:lle yksi Whatsapp-ryhmässä viestittelevistä.

Hän ei esiinny tässä jutussa nimellään, sillä joutsenten vahtiminen saa hänen mukaansa monien tunteet kuumenemaan. Hän kertoo, ettei halua profiloitua luonnonvaraisten eläinten pelastajaksi, vaan kyse on hänen mukaansa kaupunkilaisten yrityksestä suojella Aino-joutsenta ja sen poikasia.

Kaikki alkoi muutama viikko sitten, kun Aino-joutsenen puoliso Alvar vietiin Korkeasaareen. Huonokuntoinen Alvar päädyttiin lopettamaan, sillä se ei olisi enää pärjännyt lahdella.

Jäljelle jäivät Aino ja poikaset sekä lahden pohjoispuolella elävä joutsenpariskunta. Naapurit osoittautuivat pian vaarallisiksi. Reviiritietoisena toisen pariskunnan koiras pyrkii eliminoimaan kilpailijansa. Ilman Alvaria Aino ja pienet poikaset ovat turvattomia ja vaarassa joutua naapurinsa hukuttamiksi.

”Sen takia me seisomme siellä sateessa”, vahti kertoo.

Hyvän sään aikana sup-lautailijat ja muut lahdella liikkujat pitävät huolen siitä, että pohjoispuolen koiras pysyy omalla alueellaan. Sateella tilanne on kuitenkin toinen. Ihmiset kaikkoavat, joutsenet jäävät.

Estääkseen murhenäytelmän aktiiviset kaupunkilaiset päättivät ryhtyä vahtimaan lahtea vuorotellen. Vahtivuorossa oleva seisoo rannalla soutuveneen vieressä ja odottaa. Jos tilanne näyttää pahalta, hyppää vahti veneeseen ja soutaa joutsenten luo. Se riittää saamaan koiraan palaamaan lahden pohjoispuolelle.

”Eli ei tarvitse millään tavalla ajaa sitä takaa”, vahti täsmentää.

Vahtivuoro kestää yleensä kahdesta kolmeen tuntia. Se on kieltämättä pitkä aika seistä sateessa, mutta pukeutumalla kerroksittain siitä kyllä selviää, ja työn tulos on vaivan arvoinen.

”Jos tällaisella passiivisella toiminnalla pystytään pitämään seitsemän poikasta hengissä, minusta se on ainakin ihan tavattoman hienoa.”

Vahtijat tietävät puuttuvansa luonnon kiertokulkuun. Joutsenkoiraan hyökkäykset Ainoa ja poikasia kohtaan ovat luonnollisia, mutta samalla Alvarin kuoleman jälkeen suojattomaksi jääneen joutsenperheen hukkuminen olisi julma kohtalo. Ihminen on kuitenkin jo puuttunut Töölönlahden joutsenten elämään lopettamalla Alvarin, vahti muistuttaa.

”Siihen ihminen meni väliin, niin on ihan syytä, että nyt sitten teemme voitavamme, jotta Ainon poikaset selviävät.”

Vahtivuoroja järjestetään niin kauan kuin poikaset ovat liian pieniä puolustamaan itseään. Edessä on siis vielä ainakin viikkoja kestävä rupeama, jonka aikana aktiivit ovat valmiudessa vetämään ylleen vedenpitävät kerrastonsa ja lähtemään Töölönlahdelle. Heidän toiveenaan on, että joukkoon liittyisi muitakin vapaaehtoisia vahteja.

”Onhan tämä ihan todella mahdottomalta kuulostava hanke, mutta toistaiseksi olemme siinä onnistuneet.”

HS Helsinki|Kauris ja joutsen ottivat yhteen keskellä Töölönlahtea – Lopulta poliisi ampui ympäri kaupunkia toikkaroineen eläimen

Lukijat ovat puhuneet: Töölönlahden joutsenet ovat Aino ja Alvar

HS Helsinki|Helsingin keskustassa pesivä joutsenpari ahdingossa: Ohikulkijat viskovat linnuille leipää vastoin ohjeita ja nyt lokitkin tunkevat pesään – ”Ihan ihme touhua”

Luitko jo nämä?

Helsinki - luetuimmat