Joukkopako alkoi, kun meri pimeni: Virolaisveljekset aloittivat sodan keskellä salaisen bisneksen, jonka suunnaton mittakaava valkeni suomalaisille vasta nyt - Helsinki | HS.fi
Helsinki|HS Helsinki

Joukkopako alkoi, kun meri pimeni: Virolaisveljekset aloittivat sodan keskellä salaisen bisneksen, jonka suunnaton mittakaava valkeni suomalaisille vasta nyt

Jatkosodan aikana salakuljettajat toivat tuhansia virolaisia Suomenlahden yli. Se oli hengenvaarallinen tehtävä, josta selvisivät vain rohkeimmat ja ovelimmat.

Tilaajille

Veneenrakennusta Aksissa vuonna 1942. Veneen edessä sauvojen kanssa Verner Aksberg ja veneen päällä hänen veljensä Helmut. Kuvan vene vietiin Suomeen, ja sitä käytti Trutlandetissa asuva Endel Aksberg ihmissalakuljetukseen 1943–1944.

Julkaistu: 9.7. 2:00, Päivitetty 9.7. 10:01

Kalastajavene lähestyi Helsingin Eteläsatamaa pimeän turvin elokuussa 1943. Alus ohitti Klippanin ja lipui huomaamatta Kauppatorin satama-altaaseen.

Venettä ohjasi virolainen kalastaja Verner Aksberg, ja kyydissä oli 13 miesmatkustajaa. Satamaan tultiin hiljaa, sillä miehet olivat tulossa Suomeen salaa.

Verner Aksberg oli ihmissalakuljettaja.

Luitko jo nämä?

Helsinki - luetuimmat