Lokki vei ongen 9-vuotiaan edestä – Lintu raahasi nelimetristä vapaa hässäkässä, johon sekaantuivat ohikulkijat ja eläinpelastajat - Helsinki | HS.fi
Helsinki|HS Helsinki

Lokki vei ongen 9-vuotiaan edestä – Lintu raahasi nelimetristä vapaa hässäkässä, johon sekaantuivat ohikulkijat ja eläinpelastajat

Lokki voi napata suuhunsa myös ongenkoukun. Näin kävi Heidi Tangin perheelle, joka jahtasi nelimetristä vapaa perässään vetänyttä lintua Vuosaaressa.

Onkiporukka piteli lokkia hellästi, kun he odottelivat eläinpelastusyksikköä noutamaan loukkaantunutta lintua.

Julkaistu: 14.7. 14:04, Päivitetty 16.7. 16:00

Kesäinen kalastusretki sai kummallisen päätöksen, kun nuoren kalastajan onkeen nappasikin kalan sijasta lokki Vuosaaressa.

”Ei ehditty mitään tekemään”, kertoo Heidi Tang perheen torstai-iltapäiväisestä retken yllättävästä käänteestä.

Tang oli kalastamassa Vuosaaressa 9-vuotiaan poikansa ja 11-vuotiaan tyttärensä kanssa. Pojan nauttiessa eväitään lokki kävi ensin napsimassa maasta ruuanmuruja. Pian lintu kuitenkin äkkäsi myös huomattavasti suuremman saaliin: ongenkoukkuun kiinnitetyn madon.

”Se nappasi suuhun sen koukun ja lähti lentoon vetäen perässä neljän metrin vapaa”, Tang kertoo.

Onki osoittautui lokille kuitenkin liian raskaaksi vedettäväksi ilmaan asti, ja Tang näki lokin suuntaavan saaliineen vastarannalle.

”Tuli sellainen äkkireaktio, että apua, tuo eläin kärsii.”

Jotain oli tehtävä. Jalkansa murtaneena Tang ei itse päässyt juoksemaan apuun, mutta lapset lähtivät vastarannalle linnun luo kalasakset käsissään. Heidän avukseen saapui myös ohikulkumatkalla ollut pariskunta, joka huomasi lasten hädän linnun puolesta.

”Tyttäreni huusi vastarannalta, että ’sun pitää soittaa johonkin!’, ja soitin tietenkin eläinpelastusyksikölle, jonka numero minulla on aina kännykässä kaiken varalta”, Tang kertoo.

Vastarannalla auttamaan pysähtynyt pariskunta oli saanut siiman leikattua, joten lokki oli ainakin nelimetrisen vavan verran lähempänä vapautumista. Edessä oli kuitenkin vielä pelastusoperaation pisin vaihe, avun odottelu.

Lokin onneksi Tangin sisko sattuu olemaan biologi, jonka lähettämistä kuvista Tang on nähnyt, miten lintuja tulisi käsitellä. Olisi varottava päätä, pideltävä siivistä ja vielä vatsastakin. Jälkikäteen mielessä kyllä kävi, ettei eläimen piteleminen paljain käsin ehkä ollut kovinkaan hyvä idea.

Tapahtumahetkellä Tang ei kuitenkaan ehtinyt ajatella muuta kuin lokin hyvinvointia. Pidellessään pehmeää lintua häntä huolestutti etenkin sen stressinsietokyky. Mitäs jos lokin sydän pettäisi kaiken stressin vuoksi?

Huolissaan olivat myös Tangin lapset, jotka tekivät voitavansa pelastaakseen linnun omasta säikähdyksestään huolimatta.

”Tyttö lähti heti kadunvarteen, seisoi siellä neljäkymmentä minuuttia ohjatakseen auton oikeaan suuntaan”, Tang kertoo.

Pelastusyksikön lopulta saapuessa lokki oli ehtinyt jo rauhoittua hieman ja pääsi jatkamaan turvallisesti matkaansa Korkeasaaren Villieläinsairaalaan.

Tang on kiitollinen eläinpelastusyksikölle ja paikalle sattuneelle pariskunnalle, jotka pysähtyivät auttamaan.

”Oli se aikamoinen retki, että jää kyllä mieleen aika hyvin.”

Yksi asia jäi kuitenkin vaivaamaan, erityisesti lapsia, joille tapahtuma oli jännittävä.

”Lapset kysyivät, voiko sinne soittaa ja kysyä, onko se saanut hoitoa se lokki”, Tang sanoo.

Korkeasaaresta kerrotaan iloisia uutisia.

”Lokki hoidettiin, ja se pääsi takaisin luontoon, kaikki sujui nopeasti ja hyvin”, sanoo eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti.

Linnun suuhun juuttunut koukku ei ollut tehnyt suurta haavaa, joten irrottaminen oli helppoa. Kaiken kaikkiaan hoito oli nopeaa ja sujui hyvin. Potilas sai lopuksi vielä syödäkseen pari kalaa ennen vapautustaan takaisin luontoon.

Tämä lokki oli onnekas. Pahemminkin olisi voinut käydä, jos ihmiset eivät olisi rientäneet apuun. Villieläinsairaalaan tuodaan vuosittain eläimiä, joille on sattunut jonkinlainen onnettomuus ongenkoukun kanssa. Pahinta jälkeä syntyy usein silloin, kun eläin saa suuhunsa esimerkiksi hylätyn ongen koukun eikä paikalle osu auttajaa.

Vastaaviin tilanteisiin on vaikea antaa yksinkertaisia ja joka tilanteeseen sopivia ohjeita, Trontti sanoo. Yleisesti eläimen kiinniotossa kannattaa varoa esimerkiksi kynsiä ja nokkaa. Lintujen kohdalla on syytä varoa siipiä ja pitää kiinni riittävän hellästi, jottei eläimen hengitys salpaannu. Lisäksi vesilintuja kannattaa käsitellä tautien varalta hanskat kädessä.

Kokematon kiinniottaja voi aiheuttaa vahinkoa itselleen tai eläimelle. Trontti suosittelee ottamaan yhteyttä Villieläinsairaalan tai eläinpelastusyksikköön, mikäli ei ole varma, miten eläintä voisi auttaa.

Luitko jo nämä?

Helsinki - luetuimmat