Pysäyttävä hehku tallentui Jarmo Ruhasen kameraan Lauttasaaressa – Meteorologi kertoo, minkälaisia yhteensattumia harvinaisen ilmiön taustalla on - Helsinki | HS.fi

Pysäyttävä hehku tallentui Jarmo Ruhasen kameraan Lauttasaaressa – Meteorologi kertoo, minkälaisia yhteensattumia harvinaisen ilmiön taustalla on

Ilmatieteen laitoksen tutkijan mukaan valoilmiössä yhdistyvät harvinaisella tavalla auringonvalon väri sekä kangastus.

Joulukuun puolessavälissä taivas näytti olevan tulessa.­

23.12.2020 8:15 | Päivitetty 23.12.2020 9:12

Helsingin Lauttasaaressa näkyi viime viikolla poikkeuksellisen hieno ja erikoinen auringonnousu.

Paikallinen Jarmo Ruhanen onnistui tallentamaan Veijarinvuoren uimarannalta punaisena hehkuvan taivaan.

”Se oli erikoisen näköinen, pysäyttävä”, Ruhanen sanoo.

Mikä ilmiön selittää?

Ilmatieteen laitoksen tutkija Tiera Laitinen osaa kertoa upeasta auringonnoususta.

”Kuvan perusteella pilvessä oli Viron rannikon tienoilla sopivasti jonkinlainen repeämä, josta auringonvalo pääsi paistamaan”, Laitinen aloittaa.

Auringonvalo näyttää Laitisen mukaan kuvassa punaiselta, koska se paistaa hyvin viistosti. Valo on kulkenut pitkän matkan ilmakehän läpi, jolloin ilman molekyylit sirottavat siitä pois sinisiä sävyjä jättäen jäljelle punaista.

”Todennäköisesti ilmassa on ollut hyvin pieniä vesipisaroita tai hyvin hienojakoista pölyä, joka voimistaa ilmiötä”, Laitinen kertoo.

Valo näyttää Laitisen mukaan levinneen laajemmalle alueelle, koska välissä on mahdollisesti ollut myös suurempia vesipisaroita ja ohutta pilveä, jotka sirottavat valon aallonpituuksia.

Tutkija Tiera Laitisen mukaan on tavallista, että auringonvalo punertaa, kun valo tulee pienten hiukkasten tai pisaroiden läpi.­

Tiera Laitisen mukaan kuvassa näkyy valoilmiön lisäksi kangastus:

”Pilvirepeämä näkyi ikään kuin kahtena päällekkäisenä”, hän kertoo.

Tässä tapauksessa kangastus on syntynyt, kun ilman lämpötilaerot merenpinnan yllä ovat taivuttaneet valoa niin, että sama hohtava pilvirepeämä on näyttänyt venyvän pystysuunnassa tai näkynyt kahtena päällekkäisenä kuvana.

”Nämä ilmiöt yksinään eivät ole harvinaisia, mutta en ole itse törmännyt, että kangastus yhdistyisi tuolla tavalla pilvenraosta paistavan auringon hehkuun.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat