”Vaimo, varmista joulurauha kantamalla koppa kaljaa kotiin” – Vuoden 1970 mainoskieli vilisee tyyliä ja sanoja, joissa nykylukija ei tahdo pysyä mukana - Helsinki | HS.fi

”Vaimo, varmista joulurauha kantamalla koppa kaljaa kotiin” – Vuoden 1970 mainoskieli vilisee tyyliä ja sanoja, joissa nykylukija ei tahdo pysyä mukana

Joulun 1970 ”pop-artikkeleita” olivat nuorisonauhurit. Väritelevisiot ja sukset jäivät kauppoihin.

Lahjamainoksia Helsingin Sanomissa joulukuussa 1970.­

29.12.2020 10:00 | Päivitetty 29.12.2020 10:44

Mikä riemu siitä syntyisikään, jos jouluaattona paketista paljastuisi upouusi kasettimagnetofoni tai peräti sähköharmooni, jolla jokainen taaperosta isoäitiin voisi soittaa samoin tein!

Suomalaiset valmistautuivat jouluun kuluttamalla lahjoihin lähes miljardi markkaa, kerrottiin Helsingin Sanomissa jouluaattona vuonna 1970.

Kaikkiaan joulumarkkinat olivat miljardibisnestä. Lahjojen lisäksi koteihin ostettiin tietysti runsaasti ruokaa. Kinkkuja ja kalkkunoita, makkaraa ja lanttulaatikoita kärrättiin koteihin enemmän kuin jaksetaan syödä, lehdessä arvioitiin.

Viisikymmentä vuotta sitten suomalaiset käärivät lahjapapereihin ennätyksellisen määrän radioita ja muita sähkölaitteita. Stereolaitteita ja nauhureita myytiin jopa kaksinkertaisesti edellisvuoteen verrattuna.

Etenkin ”nuorisonauhurit”, joita myös vuoden pop-artikkeleiksi kuvailtiin, pääsivät useista liikkeistä loppumaan kokonaan. Väritelevisiot sen sijaan eivät käyneet kaupaksi. Alan liikkeistä arvioitiin kuluttajien odottavan hintojen laskevan.

Hyllyille jäivät myös monet talviset ulkovaatteet ja urheiluvälineet. Vähäluminen talvi sai ostajat valitsemaan ennemmin asusteita kuin lämpimiä talvivaatteita.

Helsingin Sanomissa julkaistut mainokset kertovat oman aikansa hittituotteista. Lehden sivuilla mainostettiin niin eri väreissä myytäviä televisioita kuin himoittuja kasettinauhureitakin.

Ruokatarjouksissa korostuivat lihatuotteet, erilaiset laatikot ja kahvi. Nykypäivän tyylistä poiketen kaljakopan luvattiin suorastaan takaavan joulurauhan.

Sähkökynttilöiden, turkislakkien ja ylellisten tuoksujen keskellä kärsi valinnan vaikeudesta myös arkisempien lahjojen ystävä. Ilahduttaisiko lahjan saajaa parhaiten monitoimikone, huoneilmankostutin tai kenties kymmenen edun pölynimuri?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat