Tätä tietä ei uskalleta aurata, joten Helsinki sulki sen kokonaan – ”Yritetään saada se korjauslistalle” - Helsinki | HS.fi

Tätä tietä ei uskalleta aurata, joten Helsinki sulki sen kokonaan – ”Yritetään saada se korjauslistalle”

Viime kevättalven tulvat veivät Herttoniemenrannassa sijaitsevan Annikanpuiston alta kiviainesta. Sen vuoksi puistoa halkova tie suljettiin talvikauden ajaksi.

Talvikauden ajan jalankulkijat ja pyöräilijät ohjataan Annikanpuiston sijaan kulkemaan Neitojenpolun kautta.­

30.12.2020 8:20 | Päivitetty 30.12.2020 8:24

Herttoniemenrannan Annikanpuiston halki mielivä ei tänä talvena pääse kulkemaan puiston läpi kävellen tai pyörällä. Kaupunki sulki tien talvikaudeksi turvallisuussyistä.

Tiedotteessa kaupunki perustelee sulkemista sillä, ettei tietä voi tällä hetkellä turvallisesti aurata, sillä se ei kestä aurauskalustoa.

Tosin ainakaan viime talvena Helsingissä ei juuri aurauskalustoa tarvittu: Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Kaisaniemen mittausasemalla mitattiin parin sentin lumipeite vain yhdeksänä päivänä marraskuun ja huhtikuun välillä.

Talvi teki kuitenkin tuhojaan Herttoniemessä muilla tavoin. Viime kevättalven tulvat veivät kiviainesta puiston rantarakenteen alta, eikä ole täyttä varmuutta siitä, että rantavalli kestäisi aurauskoneiden painon tänä talvena.

Pyöräilijät ja kävelijät ovat voineet käyttää tietä tähän asti melko normaalisti tulvista huolimatta, sillä tie ei ole vaarassa sortua heidän painonsa alla. Pahimmin vaurioituneet kohdat on rajattu suoja-aidoin ja varoituskartioin.

Aurauskalusto sen sijaan painaa monta tonnia, eikä sitä uskalla päästää tielle, kertoo projektipäällikkö Tea Karjalainen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Karjalainen kertoo, että yhdessä kohdassa kiveys on vajonnut reilummin, minkä vuoksi käytävä on paikoin liian kapea aurauskalustolle.

Pahimmat vauriot ovat tietä rajaavien graniittistien reunakivien takana. Reunakivet voivat helposti kaatua, sillä niitä ei ole tuettu koko matkalta.­

Vaikka tien sulkemista perustellaan ensisijaisesti aurauskalustolla, ei kaupunki kuitenkaan ennusta erityisen runsaslumista talvea. Pelkkä nollan tietämillä pyörivä lämpötila riittää tekemään tiestä vaarallisen liukkaan.

”Pakkaskeleillä meren sumu voi aiheuttaa kiveysten jäätymistä. Liukkauden­torjuntaakaan ei uskalla tehdä, kun ei tiedä, kantaako rakenne koneita”, Karjalainen perustelee.

Annikanpuiston kivetyn tien ollessa suljettuna kulkijat ohjataan Neitojenpolulle. Karjalainen ei osaa vielä antaa arviota siitä, koska tie voidaan jälleen avata kävelijöille ja pyöräilijöille. Myös rannan korjausaikataulu on vielä auki.

”Yritetään saada se korjauslistalle, jos ei ensi vuonna, niin vuonna 2022. Suunnittelua se totta kai vaatii”, Karjalainen sanoo.

Silmämääräisesti on mahdoton sanoa, kuinka ontto tai kiinteä rakenne kivien alla on, kertoo projektipäällikkö Tea Karjalainen.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat