20 000 euroa maksanut peltipoliisi töhrittiin hetkessä – Uusia ”superkameroita” on tulossa pian lisää Helsinkiin - Helsinki | HS.fi

20 000 euroa maksanut peltipoliisi töhrittiin hetkessä – Uusia ”superkameroita” on tulossa pian lisää Helsinkiin

Uusi nopeusvalvontatolppa töhrittiin pian sen asentamisen jälkeen. Uusia superkameroita pystytetään lähivuosina Helsinkiin 70 kappaletta.

Suutarinlantiellä sijaitseva nopeusvalvontatolppa kohtasi ilkivaltaa.­

4.1. 13:02

Suutarilantielle äskettäin asennettu uusi nopeusvalvontatolppa on tuhrittu.

Siltamäen kyltin kohdalla oleva kamera on saanut päällensä vihertävää maalia.

Asian huomasi sunnuntaina helsinkiläinen Patrick Wikblad.

”Onhan se törkeää. Jos on tietty nopeusrajoitus, niin sitä pitää noudattaa. Turha mennä sotkemaan kameraa”, hän sanoo.

Uusi nopeusvalvontatolppa maksaa noin 20 000 euroa. Kamera pystyy seuraamaan tutkillaan samanaikaisesti useampaa eri kaistoilla kulkevaa autoa.

Uusia peltipoliiseja on kutsuttu jopa ”superkameroiksi”, sillä kuvien laatu on ollut erittäin hyvä.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein kertoi aiemmin viestipalvelu Twitterissä näin:

”On nämä uudet automaattivalvontakuvat melko jäätäviä. Kasvot näkyvät kuin passikuvassa. Lisäksi turvavyön ja matkapuhelimen käyttö ja jopa renkaiden urasyvyys voidaan tarkastaa. Poliisihallitus tiedottaa käyttöönottopäivän.”

Helsinkiin asennetaan lähivuosina yhteensä 70 uutta nopeusvalvontatolppaa.­

Onko peltipoliisien vahingoittaminen yleistä?

Ylikomisario Pastersteinin mukaan onneksi ei.

”Kyllä niitä kuitenkin tulee pitkin vuotta ympäri Suomen. Sikäli ihmetyttää, että yhteisiä laitteita halutaan vahingoittaa. Siitä syntyy kustannuksia yhteiskunnalle”, Pasterstein kertoo.

Mikäli tolpan korjauksista selvitään maalinpoistoaineella, kustannukset ovat Pastersteinin mukaan melko matalat. Silloin rikosnimike ilkivallasta on lievä vahingonteko.

”Joskus saatetaan joutua poistamaan koko kotelo. Tulee sähkötöitä ja kotelokin maksaa.”

Silloin kyseessä olisi vahingonteko.

Helsinkiin on tulossa lähivuosina noin 70 uudentyyppistä nopeusvalvontatolppaa. Tolpat ovat kameroita lukuun ottamatta kaupungin vastuulla. Kamerat kuuluvat poliisille.

Tällä hetkellä uusia nopeusvalvontatolppia on asennettu 12, joista kymmenessä on kameran edellyttämä laitteisto.

Helsingin liikenne- ja katusuunnittelun eteläisen alueen tiimipäällikkö Inga Valjakka kertoo, että tolpat tulevat paikkoihin, joissa niille on eniten tarvetta ja missä niistä on monipuolista hyötyä liikenneturvallisuuden näkökulmasta.

”Kameroita tulee muun muassa sisääntuloväylille ennen kantakaupunkia. Näin tunnistetaan, että saavutaan ympäristöön, jossa on enemmän erilaisia liikennemuotoja. Silloin on syytä keventää kaasujalkaa.”

Lisäksi nopeusvalvontatolppia asennetaan koulujen lähistöille.

”Ajonopeuksien lisäksi uusilla kameroilla voidaan valvoa esimerkiksi punaisia päin ajoa tai bussikaistalla ajoa riippuen kameran sijainnista”,Valjakka kertoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat