Legendaarinen Kotiharjun sauna on ”hirveässä tilanteessa” – Vakiosaunoja: ”Tuli sellainen tunne, että täytyy asiakkaana yrittää tehdä vielä jotain” - Helsinki | HS.fi

Legendaarinen Kotiharjun sauna on ”hirveässä tilanteessa” – Vakiosaunoja: ”Tuli sellainen tunne, että täytyy asiakkaana yrittää tehdä vielä jotain”

Joukko innokkaita saunojia yrittää auttaa Kotiharjun saunaa. Tukiryhmä suunnittelee kalentereita, julisteita ja kannatustuotteita, joilla legendaarinen sauna autettaisiin koronapandemian ylitse.

Kotiharjun saunan kyltti kuvattuna juuri kunnostamisen jälkeen vuonna 2018.­

12.1. 8:19

”Tuli sellainen tunne, että täytyy asiakkaana yrittää tehdä vielä jotain”, Sean Nugent kuvailee.

Nugent on yksi Kalliossa toimivan Kotiharjun saunan vakioasiakkaista. Hän on käynyt Harjutorinkadun saunassa niin kauan, ettei edes muista milloin nautti siellä löylyistä ensimmäistä kertaa.

Kun Nugent sitten joulukuussa kuuli Kotiharjun saunan olevan koronapandemian vuoksi vaikeuksissa, päätti hän toimia.

Nugent perusti Facebookiin Kotiharjun saunan tukiryhmän, jossa jäsenet voivat keskustella tavoista auttaa saunaa. Tällä hetkellä ryhmässä on parisataa jäsentä.

Kannatuslahjakorttien ostamisen ja keskustelun herättämisen lisäksi Nugent on harkinnut esimerkiksi kalenterien, julisteiden tai muiden kannatustuotteiden myyntiä. Nyt tarvittaisiin vain tekijöitä, joilta löytyisi aikaa ja halua osallistua pelastustalkoisiin.

Saunan edustajien Nugent kertoo ilahtuneen saunojien aktiivisuudesta. Ryhmä on kuitenkin nimensä mukaisesti tukiryhmä, jonka toiminnasta vastaavat asiakkaat.

Mutta miksi Nugent, yksittäinen asiakas, sitten haluaa käyttää aikaansa auttaakseen saunaa?

Vastaus on yksinkertainen. Nugentille korttelisaunat ja muut pienet yritykset edustavat sitä väriä ja monipuolisuutta, joka tekee Helsingistä ainutlaatuisen. Muutosta on kuitenkin näkyvissä, eikä kaupunki ole enää sama kuin lapsuuden muistoissa.

”Hitsin hieno kaupunki kaikin puolin, mutta on nähtävissä tällainen, että isot yritykset ostavat pois pienempiä ja tilalle tulee jotain kliinistä”, Nugent harmittelee.

Nugent kuvailee pahimmaksi tapaukseksi skenaariota, jossa vuodesta 1928 toiminut korttelisauna joutuisi lopettamaan ja tilalle tulisi ketjukahvila.

Jotta kaupunkikulttuuri säilyisi, on asukkaidenkin tehtävä osansa. Asiakkaana on kannettava rahansa siihen liikkeeseen, jonka toivoo olevan olemassa jatkossakin.

”On ehkä taloudellisempaa mennä jonnekin muualle, mutta sitten menetetään jotain”, Nugent sanoo.

Taloudellinen tuki on pandemian vuoksi erityisen suuressa roolissa. Kotiharjun sauna on ollut koronaviruksen leviämisen vuoksi suljettuna marraskuusta asti. Pandemian päättymisestä ei ole tietoa, ja etenkin pienet yritykset ajautuvat jatkuvasti vielä vaikeampaan tilanteeseen.

”Huoli on, että nyt lähtisi taas tärkeä paikka, joka tuo sellaista väriä.”

Sauna kiinnostaa Nugentia myös ammatin puolesta, sillä sosiaalialan ammattilaisena hän kantaa huolta yksinäisyydestä. Avoin ja tunnelmaltaan rento sauna toimii hänen mukaansa hyvänä kohtaamispaikkana erilaisille ihmisille.

”Se on paikka, jossa yksinäisetkin voivat kokea kuuluvansa johonkin.”

Kotiharjun saunan omistaja Risto Holopainen kuvailee vuoden olleen raskas ja täynnä epävarmuutta. Turistit ovat kaikonneet ja paikalliset pysyttelevät lähinnä kodeissaan. Sauna on ollut välillä kokonaan kiinni.

”Onhan tämä ihan hirveä tilanne”, Holopainen myöntää.

Vaikeana aikana Nugentin ja muiden kanta-asiakkaiden apu on tullut tarpeeseen. Tuki on näkynyt esimerkiksi lahjakorttien myynnissä.

Tuki ilahduttaa Holopaista. Hän sanoo asiakkaiden aktiivisuuden yllättäneen, vaikka tiesikin kanta-asiakkaansa koviksi saunojiksi.

”Nyt huomaa varsinkin, että se on tärkeä paikka monelle.”

Pandemian päättymisestä ei ole tietoa kenelläkään, mutta Kotiharjun saunalla tunnelma alkaa olla jo toiveikkaampi. Mikäli virustilanne sallii, avaa sauna ovensa taas helmikuussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat