Helsinki ei voi puuttua Malminkartanon mäen villiin menoon – juridisesti helpoin tie on olla tekemättä mitään - Helsinki | HS.fi

Helsinki ei voi puuttua Malminkartanon mäen villiin menoon – juridisesti helpoin tie on olla tekemättä mitään

Malminkartanon mäessä tapahtui laskiaissunnuntaina onnettomuus. Kaupunki ei aio tehdä turvallisuutta parantavia toimia, sillä muuten viranomaiset suhtautuisivat mäkeen uudella tapaa.

Arkistokuva Malminkartanon mäeltä vuodelta 2013.­

18.2. 14:37 | Päivitetty 19.2. 16:58

Laskiaissunnuntaina Malminkartanon pulkkamäessä tapahtui ikävä onnettomuus, kun aikuiset pulkkailijat laskivat seitsemänvuotiaan lapsen päälle. Tämän seurauksena lapselta murtui solisluu.

Keskiviikkona 17. helmikuuta HS:n mielipideosastolla julkaistiin kirjoitus, jonka mukaan Malminkartanon täyttömäellä on vallinnut ”villi meno” jo vuosien ajan:

”Mäellä on kävelijöitä, juoksijoita, pulkkailijoita, kelkkailijoita, liukurilla laskijoita, laskettelusuksilla laskijoita, lumilautailijoita sekä alamäkipyöräilijöitä muualla kuin heille tarkoitetulla alueella. On myös leijojen ja lennokkien lennättäjiä, joskus jopa riippuliitäjiä, kauko-ohjattavia autoja ja niin edelleen”

Kirjoittaja toivoo samanlaisia rinnesääntöjä Malminkartanon mäelle, kuin on esimerkiksi laskettelukeskuksissa.

Voiko kaupunki tehdä tilanteelle mitään?

”Kaupungin linja on, ettei kaupungilla ole yhtään ohjattua pulkkamäkeä”, vastaa Helsingin puistovastaava Pekka Engblom.

Engblomin mukaan kaupunki ei voi tehdä Malminkartanon tai minkään muunkaan pulkkailuun käytetyn mäen eteen sellaisia toimia, joiden mukaan kaupunkia voisi pitää juridisesti palveluntarjoajana.

Tämä johtuu siitä, että tällöin Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes edellyttäisi kaupungilta muun muassa mäen turvallisuuden tarkkaa valvontaa.

Jos kaupunki näyttäytyisi Tukesille Malminkartanon mäkeä ylläpitävänä palveluntarjoajana, pidettäisiin mäkeä hiihtokeskuksena.

Hiihtokeskuksilta edellytetään esimerkiksi tapaturmista ja onnettomuuksista ilmoittamista, sekä jatkuvia toimia turvallisuuden edistämiseksi. Byrokratialtakaan ei säästyttäisi.

Kaupunki pääsee siis huomattavasti vähemmällä, jos se antaa mäkien vain olla.

”Hiihtokeskuksessa on säännöt ja kolmekymmentä henkeä hoitamassa sitä”, vertaa Engblom.

Malminkartanon pulkkamäki oli ennen Helsingin virallinen pulkkailuun tarkoitettu mäki. Myöhemmin kaupunki lopetti mäen ylläpidon, ja mäen virallinen status pulkkamäkenä poistettiin. Tällöin kaupunki esimerkiksi sammutti pulkkamäestä valot.

Helsingissä ei siis ole tällä hetkellä yhtäkään ohjattua pulkkamäkeä, vaikka monet mäet ovatkin ahkerassa pulkkailukäytössä.

”Se on laskijan asia jos jotain sattuu”, Engblom sanoo.

Tällä hetkellä Paloheinän pulkkamäki on ainoa Helsingin kaupungin ylläpitämä mäki.

Valituksia ja toiveita mäkiin liittyen tulee säännöllisesti.

”Kävimme juuri purkamassa yhden hyppyrin Sinebrychoffin puistossa. Siitä oli tullut reklamaatioita.”.

Lisäksi pyyntöjä tulee myös esimerkiksi puiden tai puistonpenkkien poistamisesta, jos ne ovat pulkkailuväylällä.

Tällaisia toiveita kaupunki ei lähtökohtaisesti lähde toteuttamaan.

Lue lisää: Pieni lapsi loukkaantui pulkkamäessä Malminkartanossa, isä syyttää lapsen jyränneitä aikuispulkkailijoita

Oikaisu 19. helmikuuta kello 13.00: Aiemmin jutussa luki virheellisesti, että Paloheinän pulkkamäki olisi menettänyt statuksensa Helsingin virallisena pulkkamäkenä. Näin ei ole, vaan kysymys oli Malminkartanon pulkkamäestä. Lisäksi jutussa väitettiin, ettei Helsingissä ole yhtään virallista pulkkamäkeä. Todellisuudessa Paloheinän pulkkamäki on Helsingin ainoa virallinen pulkkamäki.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat