Sähkökatko pimensi Prisman, mutta asiakkaat käyttäytyivät perisuomalaisella tavalla – Ostoskärryjä täytettiin pilkkopimeässä ja kassalla kyseltiin bonuksia - Helsinki | HS.fi

Sähkökatko pimensi Prisman, mutta asiakkaat käyttäytyivät perisuomalaisella tavalla – Ostoskärryjä täytettiin pilkkopimeässä ja kassalla kyseltiin bonuksia

Viime torstain sähkökatko pimensi suuren osan Itä-Helsinkiä. Herttoniemen Prismassa asioinut Jukka Viskari kertoo, miten ostosreissu puhelimen taskulampun varassa sujui.

Tunnelma oli Hertsin Prismassa rauhallinen sähkökatkoksesta huolimatta. Asiakkaat jatkoivat ostoksiaan puhelinten valossa.­

22.2. 11:18 | Päivitetty 22.2. 11:38

Viime torstaina helsinkiläinen Jukka Viskari oli ostamassa eväitä Hertsin Prismassa, kun sähkökatkos pimensi suuren osan Itä-Helsinkiä. Herttoniemen sähköaseman oikosulku katkaisi sähköt noin 20 000 kotitaloudelta.

Tätä Prisman hedelmäosastolla seisova Viskari ei toki sillä hetkellä tiennyt.

”Varmaan siinä aluksi muutkin ajattelivat, että tämä on joku tällainen että valot vähän välähtivät”, Viskari sanoo.

”Mutta sitten huomasi, että valot eivät tulleetkaan takaisin.”

Luonnonvaloa ei myymälään juuri tullut, joten sisällä oli pimeää. Valoa toivat lähinnä hätäpoistumisreittien kyltit. Jostain tihkuvat valonsäteet saivat hedelmät hohtamaan pimeydessä.

Värikkäät hedelmät erottuivat pimenneessä hypermarketissa.­

Tunnelma oli äkillisestä pimeydestä huolimatta rauhallinen. Jotkut asiakkaat jatkoivat ostosten tekemistä puhelinten taskulamppujen avulla.

Viskari kuuli sieltä täältä keskustelunpätkiä. Joku henkilökuntaan kuuluva sanoi työkaverilleen, että nyt on pysyttävä aloillaan, mutta jos käsky käy, poistutaan turvallisesti käsi kädessä.

Myyjä kysyi Viskarilta, olisiko hänellä kysyttävää. Toinen ohjeisti suuntaamaan kassalle, jossa koneet ehkä toimisivat tai sitten eivät. Aamupäivästä kaupassa oli hiljaista, ja auki oli vain muutama kassapiste. Jonossa Viskarille selvisi, etteivät korttimaksut toimi.

Itse kassakoneet sentään toimivat. Viskari kuuli edellään jonottavan kysyvän, että saako bonukset.

”Ja ilmeisesti sai!”

Prismasta ulos astuttuaan Viskari huomasi koko kauppakeskuksen pimentyneen. Valot puuttuivat parkkihallistakin. Halliin laitettu kyltti opasti käyttämään ulosajossa tiettyä ovea, jonka löytäminen näytti tuottavan osalle asiakkaista haasteita.

”Tuntui, että jotkut ajoivat ympyrää.”

Pikaiseksi aiotun mutta yli puoli tuntia kestäneen pimeän kauppareissun jälkeen ulkomaailman valo tuntui hetken kummalliselta.

”Vähän kuin olisi poistunut erikoisesta maailmasta ihan tähän normaaliin ympäröivään yhteiskuntaan”, Viskari kuvailee.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat