Ensin satoi alijäähtynyttä vettä, nyt taivaalta tulee Saharan hiekkaa – Kuvat näyttävät aavikon levittämän ohuen pölyharson Vartiokylässä - Helsinki | HS.fi

Ensin satoi alijäähtynyttä vettä, nyt taivaalta tulee Saharan hiekkaa – Kuvat näyttävät aavikon levittämän ohuen pölyharson Vartiokylässä

Ilmatieteen laitokselle on tullut runsaasti havaintoja lumen päälle sataneesta hiekkapölystä.

Vartiokylässä ulkoillut Nuppu-terrieri liukasteli ruskealta vivahtavan lumikinoksen päällä tiistaina.­

23.2. 15:08 | Päivitetty 23.2. 15:36

Viime aikoina pääkaupunkiseudulla on puhuttanut taivaalta satanut alijäähtynyt vesi, mutta nyt vuorossa on vieläkin epätavallisempaa tavaraa.

Saharan aavikolta on levinnyt Eurooppaan runsaasti hiekkapölyä, jonka jo maanantaina arveltiin heikentävän ilmanlaatua ainakin Espanjassa ja Ranskassa.

Hiekkapölyä on nyt havaittu myös Suomessa. Esimerkiksi Itä-Helsingin Vartiokylässä oli tiistaina lumen päällä ruskeaa hienojakoista pölyä.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että ilmoituksia lumen päälle sataneesta pölystä on tullut runsaasti. Havaintoja on tullut laajasti maan länsi- ja eteläosista. Lumen päälle satanut hiekkapöly näkyy hentona rusehtavana kerroksena.

Lue lisää: Helsinki peittyi vaaralliseen jääkerrokseen, ”punaisia tikareita” luvassa tänään lisää – Meteorologi: Epätavallisen voimakas ilmiö

Tiistaina sataneen lumen väriero näkyy selvästi lumen päälle asetetun vanhan lumikokkareen kanssa.­

Ilmatieteen laitoksen tutkija Anu-Maija Sundström kertoo, että hiekkapölyä kulkeutuu Saharasta Suomeen noin kerran vuodessa. Pölypilvi on saanut alkunsa, kun voimakkaat ylöspäin suuntautuvat tuulet nostavat aavikon hiekkaa ja pölyä ylemmäs ilmakehään.

Sieltä pilvi lähtee ilmavirtausten kuljettamana kohti pohjoista.

”Pöly on hyvin hienojakoista ja suuremmat hiukkaset ovat tippuneet alkumatkasta”, Sundström sanoo.

Hänen mukaansa pölypilvi kulkee noin 1–4 kilometrin korkeudessa.

Edellisvuosina hiekkapöly on havaittu paljaalla silmällä auringonlaskujen epätavallisen voimakkaana punaisuutena. Sundström arvelee, että nyt pöly on sekoittunut Suomea varjostavaan pilvipeitteeseen ja satanut sitten alas.

”Yleensä pöly kulkee pilvien yläpuolella, mutta nyt osa pölystä on voinut laskeutua pilven päälle ja sitten sekoittunut siihen.”

Tällä hetkellä kapean muotoinen pölypilvi ulottuu Sveitsistä Baltian yli eteläiseen Suomeen.

Pölysade tuskin jatkuu loppuviikolle. Sundströmin mukaan satelliittidatan perusteella ilmiö on luultavasti ohi keskiviikkoon mennessä.

Lue lisää: Alijäähtynyt vesi teki jääkuoren Tero Viherron Mersuun ja samalla sekosi nykyauton automatiikka

Uusi, värjäytynyt lumi erottui etenkin notkelmissa.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat