Kun lapsi oli kuristua avainnauhaan, helsinkiläinen äiti keksi avainten kuljettamiselle vaihtoehdon – ”Moni sanoi, että onpa kätevä keksintö” - Helsinki | HS.fi

Kun lapsi oli kuristua avainnauhaan, helsinkiläinen äiti keksi avainten kuljettamiselle vaihtoehdon – ”Moni sanoi, että onpa kätevä keksintö”

Jenni Koiviston lapsi joutui 8-vuotiaana vaaratilanteeseen. Nyt Koivisto on kehittänyt avainkaulanauhan tilalle turvallisemman tuotteen.

4.3. 11:22 | Päivitetty 4.3. 11:46

Miten saa avaimet ja bussilipun kulkemaan lapsen matkassa niin, ettei kadonneiden tilalle tarvitsisi jatkuvasti hankkia uusia?

Helsinkiläinen Jenni Koivisto mietti asiaa vuosia ja kokeili lähes kaikkea, mitä mieleen juolahti.

”Minulla on maailman ihanin 13-vuotias lapsi. Adhd:n vuoksi meno on välillä tosi vauhdikasta, eikä mikään pysynyt lapsen mukana. Avaimia hävisi niin usein, etten enää oikein kehdannut käydä paikallisella suutarilla uusimassa niitä”, Koivisto kertoo.

Lopulta hän tuskastui.

”Totesin, että lapseen ei voi niitata tavaroita kiinnikään, sillä se on epäinhimillistä.”

Koivisto päätti askarrella itse viritelmän, jolla tavarat ovatkin toistaiseksi pysyneet matkassa, jopa bussilippu.

”Lapsikin on ollut tyytyväinen.”

Koiviston kehittämässä tuotteessa on kaksi mutteriosaa ja keskellä ruuvi, joka työnnetään kankaan läpi esimerkiksi repun sivutaskuun tai takkiin. Tämän jutun alussa oleva video näyttää, miten keksintö toimii.

Ruuvissa on kierteet, jotta se ei lukitu kiinnitysmutteriin. Käyttöturvallisuutta lisää sekin, että ruuvi ei ole terävä.

”Tarkoituksena on, että tätä voi vaihtaa tarpeen mukaan vaatteesta toiseen. Käytin puu- ja teräsosia, jotka monen yrityksen ja erehdyksen jälkeen osoittautuivat toimiviksi.”

Koivisto on nähnyt itse, millaiseen vaaratilanteeseen tavallisen avainkaulanauhan kanssa voi joutua.

Hänen lapsensa oli kahdeksan, kun kaveri veti kaulassa roikkuneesta avainnauhasta niin, että lapsi oli kuristua. Turvalukitus ei auennut.

”Kävimme Lastenklinikalla, jossa todettiin, että lapsen kaulassa on selvät nirhaumajäljet. Silloin päätin, ettei kaulan ympärille laiteta jatkossa mitään.”

Koivisto on saanut tuotteestaan hyvää palautetta.

”Moni sanoi, että onpa kätevä keksintö. Positiivisen palautteen jälkeen rohkaistuin hakemaan Patentti- ja rekisterihallitukselta hyödyllisyysmallia, ja sain sen.”

Hyödyllisyysmalli on kymmeneksi vuodeksi myönnettävä pikkupatentti, joka on nopea ja halpa tapa hakea suojaus pienelle keksinnölle tai laiteparannukselle.

Lisäksi Suomalaisten keksijöiden säätiö myönsi Koivistolle viime heinäkuussa apurahan tuotteen kehittämiseen.

Kannustavaa palautetta on tullut myös Facebookin suositussa Naistenhuone-ryhmässä.

Koivisto julkaisi ryhmässä videon, jolla näytetään, miten keksintö toimii. Samalla hän kyseli, olisivatko ryhmän jäsenet halukkaita hankkimaan tuotteen, jos se päätyy markkinoille. Kiinnostusta oli.

Koivistolla on intoa kehittää tuotettaan eteenpäin. Sitä, millä tavoin se käytännössä onnistuu, hän ei vielä tiedä.

”Olen ollut yhteydessä muutamiin kotimaisiin valmistajiin. Tarkoituksena olisi saada tästä kohtuuhintainen, mielellään Suomessa tehty käyttöesine.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat