Jätkäsaaren jättimäinen taideteos tärväytyi niin surkeaan kuntoon, että teoksen tilaajat ovat raahailleet tielle romahtaneita osia turvaan - Helsinki | HS.fi

Jätkäsaaren jättimäinen taideteos tärväytyi niin surkeaan kuntoon, että teoksen tilaajat ovat raahailleet tielle romahtaneita osia turvaan

Itämeren suojelun tärkeydestä muistuttava jättimäinen taideteos on seisonut osin alastomana yli vuoden.

Tältä teos näytti ehjänä. Jätkäsaarenlaiturilla sijaitsevasta Horisontti-teoksesta puuttuvat tätä nykyä sen molemmista päistä infotaulut, joista toinen näkyy kuvan vasemmassa reunassa.­

5.3. 14:42

Helsingin Jätkäsaarenlaituria kulkevat ovat havainneet, että väylän laidalla sijaitseva jättimäinen taideteos on tärvääntynyt. 54 metrin mittaisen Horisontti-teoksen molemmista päistä puuttuvat isot metallilaatat, joissa kerrotaan Itämerestä ja sen tilasta.

Yksi taideteoksen osien katoamisen havainneista on Jätkäsaaressa asuva Arto Koistinen.

”Yksi kaunis päivä osat olivat kadonneet. Kiinnitys ehkä petti. Pelkään, että joku otti ne mukaansa”, Koistinen sanoo.

Hän ei ole ainoa huolestunut. Lukuisat kaupunkilaiset ovat olleet asiasta yhteydessä teoksen taustalla olevaan John Nurmisen Säätiöön, kertoo säätiön viestintäjohtaja Tuula Putkinen.

”Laatat alkoivat irtoilla. Sitten ne katosivat. Ihmiset pelkäsivät, että ne on heitetty mereen”, Putkinen kertoo.

Säätiön yhteistyökumppani Helsingin kaupunki otti talteen irtoavista laatoista ensimmäisen, toisen Putkinen haki miehensä kanssa itse perheautolla talteen. Nyt laatat ovat olleet vuoden päivät tallessa kaupungin varastossa.

Teoksesta pudonneet osat pelastettiin varastoon.­

Horisontti-teoksen on ideoinut ja suunnitellut teollinen muotoilija Hannu Kähönen. Helsinkiläiset näkevät hänen kädenjälkensä muun muassa Suomenlinnan lautassa ja matalalattiaratikoissa.

Horisontti-kampanja käynnistyi vuonna 2013 ja päättyi vuonna 2016. Infotauluista ja 4 255 rahanlahjoittajan Välke-nimilaatoista koostuvan teoksen avulla säätiö keräsi 220 000 euroa Puhdas Itämeri -hankkeille.

Lahjoitustuotolla kustannettiin muun muassa Luoteis-Venäjällä sijaitsevan Hatsinan kaupungin vesilaitokselle 100 000 euroa maksanut fosforin poistoon tarvittava kemikaalisäiliö.

Säiliö asennettiin paikoilleen vuonna 2015. Loput lahjoitusvarat käytettiin muihin meren ravinnekuormaa vähentäviin Puhdas Itämeri -hankkeisiin

”Näin lahjoittaja ikuisti nimensä Itämeren suojelun historiaan”, Tuula Putkinen sanoo.

Kuten julkisten taideteosten kohdalla on tavallista, vandaalit ovat löytäneet myös Horisontin tärvelemishimonsa kohteeksi. Teosta oli naarmutettu ja töhritty. John Nurmisen Säätiön tiedotusjohtajan Putkisen mukaan säätiöläiset ovat ”rätteineen putsanneet töhryjä”.

Tätä nykyä Horisontti on Helsingin kaupungin omaisuutta.

Milloin osat palautetaan takaisin paikoilleen, Itämerihaasteen koordinaattori Lotta Ruokanen Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista?

”Tämä palauttaminen on kestänyt kauan, kun metalliyritysten kanssa oli epäselvyyttä, voidaanko vanhat osat kunnostaa”, Ruokanen sanoo.

Teos on ollut remontissa vuoden päivät.

”Naarmuuntuneiden metallilevyjen tilalle tehdään kokonaan uudet. Myös jotkin Välkkeet uusitaan. Uskon, että osat saadaan takaisin paikoilleen tämän kevään aikana.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat