Joukko parkour-aktiiveja teki poikkeuksellisen videon, jossa Helsingin tutut paikat näyttäytyvät täysin uudessa valossa - Helsinki | HS.fi

Joukko parkour-aktiiveja teki poikkeuksellisen videon, jossa Helsingin tutut paikat näyttäytyvät täysin uudessa valossa

Bounceback Boysin parkour-videolla tehdään näyttäviä temppuja ympäri pääkaupunkia. Laji on nostanut suosiotaan viime vuosina.

Tuomiokirkon edustalla hyppii Niklas Eränpalo.­

5.3. 16:00 | Päivitetty 8.3. 8:19

Perjantaina YouTubeen tupsahti video, joka esittelee Helsinkiä uudella tavalla.

Videolla loikitaan Tuomiokirkon edustalla, lasketaan lumisia portaita, hypätään kaiteilta ja tehdään villin näköisiä voltteja ympäri kaupunkia.

Meno hengästyttää, huimaa ja välillä hirvittääkin.

Kyseessä on Bounceback Boys, ryhmä parkourin ammattilaisia, jotka haluavat näyttää, että lajia voi harrastaa talvella pääkaupunkiseudulla.

”Homma lähti liikkeelle siitä, että parkouraaja Topias Elg teki aivan hirveässä loskasäässä Merihaassa joulukuussa parkour-haasteen”, kertoo parkour-ohjaaja Mikael Westerlund, joka kuuluu Bounceback Boysiin.

Ydinryhmään kuuluvat hänen ja Elgin lisäksi Miklas Kuoppala, Petteri Pesonen ja Julius Brander. Videolla esiintyy myös muita parkouraajia.

”Haaste olisi ollut helpompi tehdä kuivalla säällä, mutta Topias vaan puski läpi. Siitä lähti idea, että miksi pitäisi säästää hienojen juttujen tekeminen vain kesällä, kun voi myös talvella tehdä”, Westerlund jatkaa.

Tammikuussa videontekijä ja parkour-harrastaja Ville Laine ehdotti Bounceback Boysille talvivideon kuvaamista.

Kesälajiksi useimmiten miellettyä parkouria ei ole totuttu näkemään lumihangessa, ja ryhmän toiminta inspiroi Lainetta.

Bounceback Boys innostui. Tässä olisi mahdollisuus nostaa lajin näkyvyyttä ja toisaalta kehittyä lajissa.

”Halusimme videolla kokeilla parkour-rajojamme talvella ja kehittyä urheilijoina”, Westerlund kertoo.

Kuvauslokaatioita etsittiin ympäri kaupunkia. Videolle päätyivät lopulta kohtaukset Merihaasta, Arabiasta, Pasilasta, Herttoniemestä, Ruoholahdesta ja Jätkäsaaresta. Ja tietenkin Tuomiokirkolta.

”Se vaati jonkin verran duunia, kun etsimme sopivia spotteja, mutta se oli sen arvoista.”

Videon voi katsoa alta tai tämän linkin kautta YouTubesta.

Parkour on lajina monelle vielä tuntematon, vaikka se onkin ollut kovassa kasvussa Suomessa jo vuosia

Parkourissa pyritään liikkumaan mahdollisimman sulavasti hyödyntäen ympäristön tarjoamia rakenteita. Kaiteita, seiniä, puita, kiviä, patsaita ja lyhtypylväitä voidaan lajissa käyttää ponnahduslautoina.

Vuoden 2020 Koululaiskyselyn mukaan parkour on ala- ja yläkoululaisten suosituin harrastustoive Suomessa.

”Parkour lajina kehittyy koko ajan tosi hyvään suuntaan. Yhä enemmän aloitetaan harrastus ohjatuilla tunneilla. Toisaalta aktiivisia harrastajia on aika vähän edelleen”, Westerlund kertoo.

Laji kannattaa aloittaa oman taitotason mukaan. Vaativammat temput, kuten videolla esitetyt liikkeet, voivat kokemattomalle olla vaarallisia.

”Kaikki videolla esiintyvät omat ammattilaisia ja ovat harjoittaneet lajia useita vuosia”, Westerlund muistuttaa.

”On osittain tärkeää testata omia rajojaan, mutta varsinkaan alussa ei kannata ottaa suuria riskejä, vaan enemmän vain kuunnella itseään.”

Suomen oloissa laji on haastava. Suuren osan vuodesta ulkona on pimeää, märkää ja liukasta. Monet siirtyvät sisätiloihin treenaamaan.

”Mutta niin kuin videolla näkyy, haasteista pääsee yli, kun käyttää luovuutta”, Westerlund sanoo.

Lunta ja erilaisia olosuhteita voi käyttää myös hyödyksi.

”Ei yleensä tule tehtyä korkeita hyppyjä, mutta talvella lumi on anteeksiantavampaa kuin kova maa.”

Parkour-videoita YouTubeen Bounceback Boys on tehnyt jo vuoden verran.

”Tällä parkour-sisällöllä haluamme edistää parkour-kulttuuria ja aktiivista treenaamista. Haluamme inspiroida muita”, Westerlund kertoo.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta käydä tunneilla, mutta lajia voi harjoitella itsekseenkin. Juuri siihen Westerlund haluaa kannustaa ihmisiä.

Aina välillä Westerlundin Tiktokiin tulee kommentteja, että nuori on aloittanut parkourin harrastamisen Bouncebackin Boysin videoiden inspiroimana.

”Se tuntuu tosi hyvältä”, Westerlund sanoo.

Oikaisu 8. maaliskuuta 2021 klo 8:20: Jutussa oli aiemmin virheellisesti mainittu Niklas Kuoppalan nimi. Bounceback Boysin ydinryhmään kuuluu Miklas Kuoppala.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat