Jollaksen kartanon näyttävästi haltuun ottanut isäntä sulkee paikan äkillisesti – muuttaa pois Helsingistä ja vie kiukaankin mukanaan - Helsinki | HS.fi

Jollaksen kartanon näyttävästi haltuun ottanut isäntä sulkee paikan äkillisesti – muuttaa pois Helsingistä ja vie kiukaankin mukanaan

Kartanoa vuokrannut Jollaksen kartano oy lopettaa toimintansa huhtikuun lopussa. Yritys ehti toimia kartanossa noin puolentoista vuoden ajan.

Vielä joulukuussa kartanonisäntä Antti Tuomolalla oli suuria suunnitelmia kartanon kehittämiseksi.­

8.4. 14:54 | Päivitetty 12.4. 12:02

Jollaksen kartanon toiminta päättyy huhtikuun viimeisenä päivänä Helsingissä. Lopetuksen taustalla on se, että yritystoimintaa kartanossa pyörittänyt Antti Tuomola koki tulevaisuutensa kartanolla epävarmaksi.

Helsingin kaupunki omistaa kartanon, ja Tuomolan Jollaksen kartano oy on ollut siinä vuokralaisena vuoden 2020 alusta asti. Vielä viime joulukuussa kartanonisäntä Tuomolalla oli suuria suunnitelmia tulevaisuuden varalle.

Kartanolla järjestettiin muun muassa kokouksia, juhlia ja saunailtoja. Joulukuussa Tuomola kertoi HS Helsingille tavoitteekseen ”tuoda tänne elämää”.

Lue lisää: Antti Tuomola hankki kartanon arvoalueelta ja ihmetteli hiljaista naapurustoa – Sitten hän tajusi, että ”porvarillisessa” miljöössä ei ole tarkoituskaan poistua kotoa

Vuokrasopimus kaupungin kanssa solmittiin vuonna 2020, ja sen oli määrä jatkua toistaiseksi. Kaupunki olisi voinut irtisanoa vuokrasopimuksen aikaisintaan kolmen vuoden päästä.

Tuomola halusi jatkaa toimintaa myös vuoden 2023 jälkeen ja ehdotti kaupungin edustajalle keskustelua vuokrasopimuksen jatkosta. Kaupunki kuitenkin ilmoitti, ettei se tällä hetkellä neuvottele asiasta.

Kielteisen vastauksen jälkeen Tuomola päätti lopettaa toiminnan kokonaan jo nyt.

”Puolitoista vuotta kuulostaa toki pitkältä ajalta, mutta yrityksessä, jossa pitää investoida rahaa, se on lyhyt aika”, hän selittää päätöksen taustoja.

Jäljellä ollut aika ei olisi Tuomolan mukaan riittänyt investointien muuttamiseksi takaisin rahaksi, joten yrittäjä päätti lopettaa toiminnan kokonaan.

Kaupungin päätöksestä huolimatta Tuomola ei tunne tulleensa asiassa petetyksi. Vuokralaisen irtisanomissuoja solmittiin kolmeksi vuodeksi, eikä lupauksia jatkosta ollut.

”Mitään juridista rikettä tai edes eettistä lupauksen pettämistä ei missään tapauksessa ole tapahtunut”, Tuomola sanoo.

Mikäli joku tulevaisuudessa aikoo ryhtyä Jollaksen uudeksi kartanonisännäksi, lupaa Tuomola tarjota tulokkaalle apuaan. Itse hän ei kuitenkaan pestiä enää havittele.

”Se työ on ollut opettavaista ja mukavaa ja olen sitä riemumielin tehnyt. Nyt on aika tehdä jotain muuta.”

Antti Tuomola kuvattuna kartanoalueella loppusyksystä.­

Entiselle kartanonisännälle se jokin muu löytyy nyt Tampereelta, josta perhe on jo hankkinut kodin. Mukaan lähtee kartanolle hankittu kolmesataakiloinen kiuas, jonka ympärille saattaa rakentua uusi harrastus.

”Otan uuden kiukaan mukaan ja katson jos löytyisi sopiva paikka mihin voisi perustaa uuden saunan, koska kyllähän ihmisellä pitää julkinen sauna olla.”

Oikaisu 12.4. kello 12.01. Jutussa luki virheellisesti, että Tuomolan vuokrasopimus olisi solmittu vain kolmeksi vuodeksi. Sopimus oli toistaiseksi voimassa oleva, mutta irtisanomissuoja olisi päättynyt kolmen vuoden jälkeen.

Jollaksen kartano

Jollaksen kartanon nykyinen päärakennus valmistui vuonna 1919.

1940-luvulta alkaen kartano oli pitkään Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK:n omistuksessa ja koulutuskäytössä.

Helsingin kaupunki käytti etuosto-oikeuttaan ja lunasti kartanoalueen itselleen vuonna 1981. Sen jälkeen kartanossa toimi muun muassa kaupungin työntekijöiden henkilöstöjärjestöjä.

Lähde: Helsingin kaupunginmuseo

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat