Viikin trooppinen puutarha muuttui panimoksi ja avautuu vappuna kesken remontin – Samalla se haluaa haastaa keskustan baarien hintatason - Helsinki | HS.fi

Viikin trooppinen puutarha muuttui panimoksi ja avautuu vappuna kesken remontin – Samalla se haluaa haastaa keskustan baarien hintatason

Tuusulalainen Coolhead -panimo avautuu Viikin entisessä Gardeniassa vappuna. Hanat avataan vaikka remontti on vielä kesken.

Markkinointipäällikkö Aleksi Saikkonen (vas.) ja ravintolapäällikkö Rasmus Suikki esittelevät tyhjää panimosalia, jossa aiemmin sijaitsi talvipuutarha. Panimotoiminta alkaa Gardeniassa näillä näkymin loppuvuonna.

28.4. 15:21 | Päivitetty 28.4. 15:52

Viikin Gardeniaan entiseen trooppiseen talvipuutarhaan toimitilojaan remontoiva tuusulalainen Coolhead Brew -pienpanimo avaa ovensa asiakkaille perjantaina.

Vapunaattona puolilta päivin yleisölle aukeavat Gardenian aulaan remontoitu baaritila eli taproom, etupihan terassialue sekä osa tulevaa suurta eteläterassia, jonka on määrä aueta kokonaisuudessaan kesällä.

Varsinaisen panimotoiminnan on tarkoitus siirtyä Viikkiin yhtiön nykyisistä tiloista Tuusulasta syksyllä. Tuolloin kompleksin pitäisi olla pääpiirteissään valmis entisiin luontokoulun tiloihin valmistuvaa saunaosastoa ja edustustiloja lukuun ottamatta.

Myynti- ja tuotepäällikkö Pietari Kruus kaataa taproomissa sour-olutta.

Asiakaspaikkoja avaamisen ensivaiheessa on noin 140, joista sisällä taproomissa on neljäkymmentä ja ulkona terasseilla sata. Baariin tulee alkuun 14 oluthanaa.

Lauantaina paikalle ajaa myös ruokarekka, sillä varsinainen ruokatarjoilu alkaa Gardeniassa vasta alkukesällä.

”Saadaan elämää tälle alueelle ja ihmisiä liikkumaan”, ravintolapäällikkö Rasmus Suikki kertoo odotuksistaan.

"Festarihanat" odottavat taproomin nurkassa asentamista. Taustalla näkyy tuleva panimosali.

Coolheadin markkinointipäällikön Aleksi Saikkosen mukaan avaamista on odotettu lähialueen sosiaalisen median kanavissa innolla.

”Soraääniä ei ole kuulunut käytännössä lainkaan”, Saikkonen sanoo ja lisää Gardenian sijaitsevan Helsingin maantieteellisessä keskipisteessä, kampuksen vieressä ja tulevan Raide-Jokerin varrella.

”Kaikkien mielestä on ollut fantastisen kiinnostavaa, että tähän tulee vihdoin jotain käyttöä.”

Lue myös: Keskelle peltoa rakennettiin upea lasilinna, jonka piti haastaa kaikki Helsingin suositut nähtävyydet – Miksi suurhanke epäonnistui?

Erikoisoluet mielletään toisinaan hintaviksi. Yhtiö pyrkii kuulemma hinnoittelemaan oluensa kipupisteen alle. Coolheadin mukaan esimerkiksi myydyin sour-olut maksaa hanatuoppina seitsemän euroa ja mukaan otettuna 3,5 euroa.

”Helsingin keskustaan nähden tämä on halvempaa”, Suikki esittää.

Juuri hapanoluistaan tunnettu Coolhead julkisti viime elokuussa suunnitelmansa muuttaa vuodesta 2015 tyhjillään olleeseen Gardeniaan. Kaupungin omistaman vajaan 1 500 neliön tilan vuokrasopimus on kymmenvuotinen.

Yhtiö etsi syksyllä 2019 vaihtoehtoja pieneksi jääneille Tuusulan-tiloille Helsingin ydinkeskustaa myöten. Tavoitteena oli löytää uniikki kohde, johon voisi perustaa panimon lisäksi taproomin ja elämyskeskuksen. Vinkki Gardeniasta tuli asiakkaalta.

”Siitä innostuttiin saman tien”, Saikkonen sanoo.

Rasmus Suikki ravintolan terassialueella. Taustalla häämöttävät Viikin pellot.

Yhtiö valmisti viime vuonna reilut 200 000 litraa olutta, jota myydään ruokakaupoissa, ravintoloissa ja Alkossa. Coolhead omistaa Helsinginkadulla sijaitsevan Panema-olutravintolan sekä järjestää Craft Beer Garden Festival -tapahtumaa, joka muuttaa nyt Viikkiin.

Kesällä panimoyrityksen toiminnan on tarkoitus laajentua Gardeniassa entisestään, mikäli rajoitukset sallivat. Yhtiö kaavailee järjestävänsä eteläterassille kisakatsomon jalkapallon EM-kilpailujen aikoihin. Suunnitelmissa on myös konserttien ja maistelutilaisuuksien aloittaminen.

Asiakaspaikkoja Gardeniaan tulee yhteensä 670, joista eteläterassille 350. Ovet pyritään pitämään kesällä auki rajoitusten salliessa joka päivä sekä etenkin viikonloppuisin yli puolen yön.

Ravintolapäällikkö Rasmus Suikki esittelee kohtaa, johon puutarhan purettu lattia ulottui.

Yli kymmenen metrin korkeuteen kohoavan, terästä ja lasia hyödyntävän telttamaisen rakennelman keskellä sijaitseva entinen suuri puutarhasali ammottaa toistaiseksi vielä tyhjyyttään. Purkutöiden jälkeen seuraavaksi rakennetaan uutta lattiaa ja esimerkiksi viemäriverkostoa.

Yhtiön on tarkoitus ryhtyä valmistamaan olutta täytenä jopa 10 tonnia painavissa ja noin kuuden metrin korkeuteen kohoavissa tankeissa loppuvuodesta, jolloin toiminta siirtyy Tuusulasta kokonaan Viikkiin. Yhtiö tavoittelee tuotannon kasvattamista muutaman vuoden kuluessa puoleen miljoonaan litraan.

”Ei tämä mitään halpaa lystiä ole, mutta se ei meitä yllättänyt. Kun vuokrasimme tämän niin tiesimme, että tässä on haasteita. Tätä ei ole yhtä helppo remontoida kuin teollisuushallia”, Saikkonen kertoo.

Läpinäkyvyyttä hyödyntävä arkkitehtuuri ja tulevaa panimosalia ympäröivä anniskelualue mahdollistavat sen, että tulevaisuudessa asiakkaat voivat seurata oluenvalmistuksen eri vaiheita maltaan rouhinnasta oluen keittoon, käymiseen ja astiointiin.

Uutena rakennukseen on nousemassa katon tasolle kohoava siilo, jossa säilytetään ohramallasta. Siilo on tarkoitus maalata yhtiön brändin hengessä kirkkailla väreillä.

Saikkonen ja Suikki esittelevät panimon tulevaa edustus- ja saunaosastoa. Tilassa sijaitsi aiemmin Gardenian luontokoulu.

Muutostyön suunnitelmista on vastannut arkkitehtityöhuone APRT Oy. Sama taho suunnitteli 2001 valmistuneen ja lähes yhdeksän miljoonaa euroa maksaneen rakennuksen, josta toivottiin uuden asuinalueen vetonaulaa.

Taloudellisesti tappiollinen Gardenia suljettiin kaupunginhallituksen päätöksellä 2015, jonka jälkeen kaupunki ja Helsingin yliopisto yrittivät myydä rakennusta. Kaupunki suunnitteli jopa rakennuksen purkamista

Lue myös: Ränsistynyt trooppinen puutarha muutetaan pienpanimoksi Viikissä – Hylättyyn Gardeniaan tulee ravintola saunoineen

Gardenian ulkopuolelle rakentuu useampi terassialue. Länsipäätyyn tulee lisäksi ensi vuonna saunaosasto ja edustustilat.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat