16-vuotias tyttö taltioi surullisen näyn Lauttasaaressa: Muovipussin kulmaa syönyt siili kuoli metroaseman kupeeseen - Helsinki | HS.fi

16-vuotias tyttö taltioi surullisen näyn Lauttasaaressa: Muovipussin kulmaa syönyt siili kuoli metroaseman kupeeseen

Siilit ovat heränneet talvihorroksestaan. Koska niille kelpaavaa ruokaa, kuten hyönteisiä, ei vielä juurikaan ole liikkeellä, ne hakeutuvat ihmisten ruoanjätteiden läheisyyteen.

Kaupan hedelmäpussia syönyt siili tukehtui muovin jouduttua sen elimistöön Lauttasaaressa Tiirasaarentien varrella.­

4.5. 15:19 | Päivitetty 4.5. 15:29

Siili koki traagisen kohtalon Lauttasaaren metroaseman kupeessa vappuaattona.

Eläin oli löytänyt läpinäkyvän hedelmäpussin, syönyt sen kulmaa ja ilmeisesti tukehtunut.

Kuolleen siilin löysi koulumatkallaan ollut 16-vuotias tyttö. Hän arvioi, että siili ei ehtinyt olla kuolleena kauaa.

Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Nella Muurinen tietää siilien vaaranpaikat. Niistä pahin on liikenne.

”Usein, kun siili jää auton alle, kyseessä on vahinko. Kuljettajat eivät näe tietä ylittävää siiliä ajoissa.”

Myös esimerkiksi koirat ja rotanloukut voivat koitua siilien kohtaloksi.

”Kun ravintoa ei luonnossa vielä kovin paljoa ole, rotanloukuissa oleva ruoka houkuttaa niitä. Pyydysten asettaja on vastuussa siitä, etteivät muut eläimet pääse niihin.”

Muurinen arvioi, että Lauttasaaren tapauksessa muovipussissa on ollut jäämiä ruuasta. Se taas on houkutellut siilin ravinnon perään.

Ikävimpiä tilanteita ovat ne, joissa siilejä haavoitetaan tahallaan. Muurisen kokemuksen mukaan asialla voivat olla paitsi nuoret ja lapset, myös aikuiset.

Viime talvi oli siileille hyvä: lumi ja pakkanen varmistivat sen, että siilit pysyivät talvihorroksessaan. Edellistalvi sen sijaan oli siileille lähes painajainen.

”Lunta ei ollut horrospesien suojana, eikä pakkasta. Sen vuoksi vesi valui suoraan pesiin ja herätti siilit horroksestaan kesken talven”, Muurinen sanoo.

Tänä keväänä siilit ovat heränneet horroksestaan normaalisti huhtikuun paikkeilla. Ne voivat horrostaa ihmisten pihoilla esimerkiksi terassin tai leikkimökin alla.

Siilin etujalka oli jäänyt rotanloukkuun kiinni. Jalka oli pahasti turvoksissa, ja sen pelättiin murtuneen. Eläinlääkärissä jalka todettiin kuitenkin ehjäksi ja siili sai palautusluvan takaisin luontoon.­

Muurista ilahduttaa se, että siilit herättävät monissa ihmisissä tietynlaisen suojeluvietin.

”Siilille voi tarjota esimerkiksi viljatonta ja kalatonta kissan märkäruokaa. Se onkin tarpeen, sillä sää vaihtelee yhä. Jos tulee yöpakkasia, siilit eivät saa kaivettua maasta hyönteisiä tai muuta ravintoa.”

Takavuosina siileille jätettiin pihalle maitokulho tai vastaava. Siilit eivät kuitenkaan missään tapauksessa saa juoda maitoa. Niiden elimistö ei pysty pilkkomaan laktoosia.

”Myös laktoosittomien maitotuotteiden antaminen siileille on tarpeetonta. Vettä sen sijaan voi antaa huoletta”, Muurinen sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat