Ainutlaatuinen uimapaikka jää tyhjäksi: Pirkkolan uimalasta paljastunutta putkisotkua ei ehditä korjata ennen kesää - Helsinki | HS.fi

Ainutlaatuinen uimapaikka jää tyhjäksi: Pirkkolan uimalasta paljastunutta putkisotkua ei ehditä korjata ennen kesää

Keskuspuistossa sijaitsevasta ainutlaatuisesta uimapaikasta puuttuu kokonaan käypä vedenpoistojärjestelmä. Luonnonsuojelijoiden hoksaama puute järjestelmässä johti viime vuonna Plotin sulkemiseen.

Kovaonniseen Plottiin tulee suljettu vedenkierto. Vesi, joka sieltä pääsee ulos, ohjataan vastedes kunnolliseen viemäriverkostoon.

12.5. 10:12

Pirkkolan liikuntapuiston maapohjainen uimapaikka Plotti ei aukea tulevana kesänä yleisön käyttöön.

Lapsiperheiden suosikkikohteeseen ei päässyt viime kesänäkään pulikoimaan, kun uintilammikon vedenpoistossa huomattiin järkyttävä puute. Vedenpoiston suunnitellut uusimistyöt ovat kuitenkin viivästyneet.

HS uutisoi viime maaliskuussa, että Plotin klooripitoista vettä on 20 vuoden ajan laskettu ojien kautta läheisiin vesistöihin. Myrkkyä sisältänyttä vettä oltiin kipattu sesonkien päätteeksi suoraan luontoon.

Lue lisää: Helsinki laski kloorivettä suoraan luontoon, pahoittelee nyt – myrkyllistä vettä on voinut valua uimapaikalta puroon säännöllisesti

Etenkin taimenille muuten suotuisan Haaganpuron Pirkkolan osio on kärsinyt toimenpiteestä. HS:n tuolloin haastattelemien Haaganpuro-liikkeen vapaaehtoisten mukaan kloorivesi on todennäköinen syy sille, miksi uhanalainen kala ei siinä kohtaa ole menestynyt, vaikka elinolot ovat muuten erinomaiset.

Kaupungin liikuntapaikkapäällikkö Petteri Huurteen mukaan Plotin vedenpoistojärjestelmä ollaan nyt rakentamassa kokonaan uusiksi.

”Uimapaikkaan tulee suljettu vedenkierto ja vesi, joka sieltä pääsee ulos, ohjataan kunnolliseen viemäriverkostoon. Se on kohtuullisen iso työ. Kyseessä ei ole vain jonkun poistoputken siirtäminen paikasta toiseen.”

Huurre kertoo, että Plotin tuleva vedenpoistosysteemi liitetään Pirkkolan liikuntapuiston uusien jäähallien viemäriverkkoon. Hallit puolestaan on määrä saada käyttöön syyskuun loppupuolella.

Huurteen mukaan kaupunki on koko ajan pyrkinyt siihen, että Plotti saataisiin avattua täksi kesäksi. Kuitenkin viime viikolla kaupunkiympäristötoimialalta tuli tieto, että urakan kilpailutus ei ole vielä edes käynnistynyt. Hän arvioi, että työt saadaan valmiiksi tämän vuoden lokakuussa.

Urakan venyminen ohi kesän lämpöjen harmittanee vesihirmuja. Maksimissaan 1,2 metrin syvyinen Plotti on leikkipuistoineen ja kahviloineen erityisesti lapsiperheille mieluisa paikka viettää kesäpäivää.

Hyvänä kesänä kohde saattaa vetää jopa 25 000 pärskijää ja loikoilijaa. Omalaatuisen paikasta tekee se, että allas on maaperäinen ja vesi kloorilla puhdistettua. Myös liukumäki vesialtaaseen löytyy.

Uimavettä alettiin 2000-luvun alussa puhdistamaan kloorilla Plotista alkaneen pienimuotoisen vatsatautiepidemian vuoksi. Tuolloin hiekan alle asennettiin myös suojakalvo, jotta kloorattu vesi ei pääsisi imeytymään maaperään. Se, miksi pätevää vedenpoistojärjestelmää ei tuolloin mietitty, on mysteeri.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat