Klassikkopelistä rävähti rasismikohu Helsingin yliopistolla: Fuksit pukeutuivat Afrikan tähti -hahmoiksi, opiskelijajärjestö pyytää anteeksi - Helsinki | HS.fi

Klassikko­­pelistä rävähti rasismikohu Helsingin yli­opistolla: Fuksit pukeutuivat Afrikan tähti -hahmoiksi, opiskelija­järjestö pyytää anteeksi

Maantieteen opiskelijat ry pahoittelee tapahtunutta.

Afrikan tähti -lautapeli on julkaistu vuonna 1951.

18.10. 11:16

Helsingin yliopistolla on noussut rasismikohu 19. syyskuuta järjestetyistä maantieteen opiskelijoiden fuksiaisista.

Kohussa on kyse on siitä, että joukko maantieteen uusia opiskelijoita oli pukeutunut tapahtumaan Afrikan tähti -lautapelin hengessä.

Lähes kuukausi sitten järjestetyt fuksiaiset nousivat pinnalle, kun saksalainen tummaihoinen vaihto-oppilas puhui tapahtumasta Instagram-tilillään. Hän ei ollut itse paikalla fuksiaisissa mutta kun sai tietää niistä, hän julkaisi videon.

Videolla hän kertoi, että Afrikan siirtomaa-ajan stereotyyppejä toistava fuksiaispukeutuminen on osa yliopistojen rasismiongelmaa. Hän toivoi, että kaikki opiskelijatapahtumat olisivat miellyttäviä tilaisuuksia kaikille ihmisille kaikista taustoista.

Vaihto-opiskelija tulkitsi valokuvasta näkemiään asuja siten, että osa opiskelijoista esitti orjia ja osa heidän omistajiaan.

”Haluan seuraamuksia, en anteeksipyyntöjä”, hän vaati videolla. Hänen mukaansa valkoisilla ihmisillä on aina loputtomasti selityksiä rasismitilanteissa.

Vaihto-opiskelijan video on saanut maanantaiaamuun mennessä yli 60 000 näyttökertaa.

HS tavoitti Maantieteen opiskelijat ry:n yhdenvertaisuusvastaava ja varapuheenjohtajan Vilma Kaukavuoren selvittämään tilannetta.

Hän kertoo, että maantieteen opiskelijoiden fuksiaisten teemana oli pelit. Jokaiselle fuksiryhmälle annettiin järjestäjän puolesta pukeutumisteemaksi jokin peli. Yhdelle ryhmälle teemaksi annettiin vuonna 1951 julkaistu klassikkolautapeli Afrikan tähti.

Fuksiryhmä toteutti annettua pukeutumisteemaa niin, että he pukeutuivat punaisiksi, sinisiksi ja mustiksi pelinappuloiksi sekä Afrikan tähdeksi, löytöretkeilijäksi ja kahdeksi maantierosvoksi.

Jokaisella ryhmällä on ollut fuksirasteille saavuttaessa oma ”sisääntulo” ja Afrikan tähti -ryhmä toteutti sisääntulonsa siten, että pelinappulat tavoittelivat Afrikan tähteä ja sitten roistot ryöstivät pelinappulat.

”Tästä on liikkunut väärää tietoa orjista ja heidän omistajistaan. Siitä ei ollut kyse, vaan roistot toimivat alkuperäisen lautapelin mukaisesti”, Kaukavuori sanoo.

Kaukavuori kertoo, että uudet fuksit ovat joutuneet ikävällä tavalla myrskyn silmään heti opintojensa aluksi.

Kaukavuoren mukaan ainejärjestö on pahoillaan siitä, että he asettivat fuksit vaikeaan tilanteeseen määräämällä heille kyseisen teeman. Asuvalinta ei ollut fuksien oma, eikä siihen liittyviä ongelmia osattu miettiä siinä hetkessä.

”Sen myönnämme, että pukeutumisteema on ollut ongelmallinen ja pyydämme anteeksi.”

Maantieteen opiskelijat ry pyysi asuvalintoja anteeksi myös Instagram-tilillään vaihto-opiskelijan videon jälkeen. He kirjoittivat pukeutumisen olleen ongelmallista sen ”kolonialismia romantisoivan luonteen” vuoksi.

Anteeksipyyntö sai osakseen kritiikkiä siksi, etteivät he pyytäneet suoraan anteeksi rasismia.

HS:n tietojen mukaan yliopisto järjestää tiistaiaamuna tilaisuuden, jossa asianosaiset keskustelevat professorin johdolla tapahtumasta.

Fuksiaiset eivät kuitenkaan olleet virallisesti yliopiston järjestämät vaan opiskelijoiden itsensä.

Asiasta kertoi ensin Iltalehti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat