”Liian hyvä” leikkipuisto sekoitti koko kaupunginosan – Helsingissä on ”maltillisen autoilun” lähiö, jonka parkkikaaokselle ei näy loppua - Helsinki | HS.fi

”Liian hyvä” leikkipuisto sekoitti koko kaupunginosan – Helsingissä on ”maltillisen autoilun” lähiö, jonka parkkikaaokselle ei näy loppua

Vennynpuistoon tulvii viikonloppuisin autolasteittain perheitä. Kaupunki haluaa rohkaista lapsiperheitä liikkumaan leikkipaikoille jalan, pyörällä tai julkisilla.

Oranssikujalla ei ole kadunvarsipaikkoja. Silti kadun laidat ovat viikonloppuisin täynnä.

26.10. 11:51 | Päivitetty 26.10. 14:33

Alkuvuodesta Kuninkaantammeen avattu leikkipaikka Vennynpuisto on hurmannut lapsiperheet monipuolisine kiipeilyratoineen ja grillipaikkoineen, mutta kaikki eivät ole varauksettoman tyytyväisiä uusiin järjestelyihin.

Ongelmia aiheuttaa liikenne.

Puiston välittömässä läheisyydessä ei nimittäin ole tarpeeksi pysäköintipaikkoja, joten puistoon autolla saapuvat vieraat parkkeeraavat autonsa miten sattuu. Välillä kapeilla kaduilla aiheutuu vaaratilanteitakin.

Ja tämä huolestuttaa alueen asukkaita.

Oranssikujaa pitkin kuljetaan taloyhtiöiden autotalleihin. Katu jää ahtaaksi, kun väärinpysäköidyt autot vievät toisen kaistan.

”Se on erittäin suosittu ja hieno puisto”, kehuu puiston lähellä asuva Kari Suvalo.

Suvalon mukaan puistossa käy varsinkin lauantaisin ja sunnuntaisin hyvin paljon väkeä autoilla. Sen takia alueen kadut ovat nyt tukossa.

Alueella on aluepysäköintikielto, eli autoja ei saisi jättää kuin merkityille paikoille. Mutta kieltokyltit sijaitsevat kauempana alueen sisääntuloreiteillä, joten moni Vennynpuistossa vieraileva ei pysäköintikieltoa hoksaa.

Varsinkin Oranssikuja on ongelmallinen tieosuus.

Oranssikuja on Vennynpuistoa lähinnä oleva kapea katu, joka johtaa usean taloyhtiön pysäköintihallin ovelle. Se on myös tie, jolle moni puistoon matkaava perhe pysäköi väärin.

Kaksikaistaiseksi suunniteltu Oranssikuja kaventuu viikonloppuisin poikkeuksetta yksikaistaiseksi.

”Ajo taloyhtiöiden pysäköintihalleihin on vaikeaa ja joskus mahdotontakin, kun autotallien eteen pysäköidään. Lisäksi siinä kadulla on nyt hirmuinen liikenne”, Suvalo sanoo.

Vennynpuistossa on panostettu erilaisiin kiipeilyratoihin ja lisäksi leikkialueella sijaitsee grillipaikka.

Ilkeyttään Suvalo ei asiaa nosta esille. Mutta alueen asukkailla alkaa olla tukalaa autokaaoksen keskellä.

”Me asukkaat soitamme pysäköinninvalvontaan, kun katu on jumissa. Pysäköinninvalvonta antaa pysäköintivirhemaksun 10:lle tai 12:ta autolle kerrallaan”, Suvalo kertoo.

Keväästä saakka pysäköintivirhemaksuja alueella on jaettu Suvalon arveluiden mukaan satoja.

”Hullua, että suunnitellaan tuollainen suosittu puisto, mutta ei ollenkaan huomioida, minne vieraat pysäköivät autonsa.”

Miksi kaupunki ei korjaa ainakin pysäköinnin tilannetta, Suvalo ihmettelee.

Kaupunki voisi esimerkiksi asentaa erillisen kyltin, jossa kerrottaisiin, että pysäköintikielto on voimassa. Suvalon mukaan hänen taloyhtiönsä on sellaista toivonutkin.

”Kaupunki ei suostu sellaista laittamaan.”

Ylipäätään Suvaloa ihmetyttää, millaiseksi alue on muuttunut.

”Paikka on täydellinen pussinperä, joten lisääntynyt liikenne ja villi pysäköinti ovat tehneet paikasta kaupunkisuunnittelun irvikuvan. Kuninkaantammenhan piti olla maltillisen autoilun malliesimerkki, jossa autot pääasiassa pysäköidään taloyhtiöiden maanalaisiin autohalleihin.”

Miten tässä kävi näin?

Helsingin kaupunkiympäristön asemakaavoituksen tiimipäällikkö Suvi Tyynilä kertoo, että Vennynpuiston suuri suosio kivana kiipeilypuistona tuli positiivisena yllätyksenä.

”Leikkipaikat ovat kuitenkin lähtökohtaisesti tarkoitettu palvelemaan lähialueiden asukkaita. Kaikki ovat toki tervetulleita, mutta Helsinki haluaa rohkaista lapsiperheitä liikkumaan leikkipaikoille jalan, pyörällä tai julkisilla”, hän sanoo.

Tyynilän mukaan puistoihin ei ole pysäköintipaikkojen mitoitusohjetta.

Kuninkaantammessa Vennynpuiston sisäänkäynnin kohdalle Oranssikujalle on kuitenkin rakennettu viisi yleisessä käytössä olevaa 4h -merkittyä pysäköintipaikkaa.

Tosin Kuninkaantammessa asuvan Kari Suvalon mukaan nuo paikat ovat jatkuvasti asukkaiden käytössä.

Tiimipäällikkö Tyynilä arvelee, että Vennynpuiston suosio laantuu ajan mittaan.

”Koettua ruuhkaisuutta selittänee se, että uudesta puistosta on ollut vinkki lapsiperheiden suosimalla sometilillä”, Tyynilä kertoo.

Toisaalta Keskuspuistoon suuntautuvien virkistysreittien lähellä sijaitseva leikkipuisto palvellee leikkijöitä jatkossakin myös Kuninkaantammea laajemmin.

Mikäli Vennynpuistoon haluaa saapua autolla, suunnaksi kannattaa ottaa Kuninkaantammenkierros.

Sieltä löytyy jonkin verran kadunvarsipaikkoja, eikä Vennynpuistoon ole pitkä kävelymatka.

Myös Editan entisen painotalon pihassa on pysäköintipaikkoja.

Kuninkaantammen lähistöllä sijaitsevalle Palettilammelle rakennetaan tulevaisuudessa uimapaikka.

Onko uimapaikalle tulevia autoilijoita huomioitu suunnitelmissa?

”Palettilammen uimapaikalle on tulossa oma pysäköintialue”, Tyynilä kertoo.

”Lisäksi kuumien hellepäivien kysyntää ajatellen on tulossa useita vieraspysäköintipaikkoja viereisen Vedenkierto-kadun varteen.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat