Suomessa havaittu ensimmäistä kertaa koiran kielimatotartunta, jopa kahdeksansenttiseksi kasvava loinen voi aiheuttaa tartuntariskin myös ihmiselle - Helsinki | HS.fi

Suomessa havaittu ensimmäistä kertaa koiran kielimato­tartunta, jopa kahdeksansenttiseksi kasvava loinen voi aiheuttaa tartunta­riskin myös ihmiselle

Linguatula serrata -loinen voi kasvaa pääisännässä jopa kahdeksansenttiseksi.

Espanjasta tuodusta koirasta löydetty Linguatula serrata -loinen oli pituudeltaan kolmisen senttimetriä.

27.10. 7:38 | Päivitetty 27.10. 12:15

Helsingin yliopisto kertoo löytäneensä nyt ensimmäistä kertaa Suomesta Linguatula-kielimatotartunnan. Yliopiston mukaan koiran tartunta voi aiheuttaa tartuntariskin myös ihmiselle.

”Koiran lattialle yskäisemän litteän, kolmisen senttimetriä pitkän loisen havaitsi omistaja. Koira oli tuotu Espanjasta Suomeen noin vuotta aiemmin”, kertoi eläinlääketieteellisen parasitologian yliopistonlehtori Anu Näreaho Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta tiedotteessa.

Omistaja havaitsi loisen ysköksestä ja toimitti sen eläinlääkärille, joka puolestaan kertoi löydöstä Helsingin yliopistolle. Lopulta Itä-Suomen yliopistossa tehty dna-tutkimus varmisti loisen kuuluvan Linguatula serrata -lajiin.

Yliopiston mukaan loinen voi kasvaa pääisännässä jopa kahdeksansenttiseksi. Aikuiset loiset elävät nenänielussa. Ne tuottavat nenäeritteisiin ja ulosteeseen munia, jotka ympäristöstä päätyvät väli-isäntänä toimiviin kasvinsyöjiin, kuten nautoihin ja lampaisiin, kertoo yliopisto.

Väli-isännässä loisen nuoruusmuodot asettuvat esimerkiksi maksaan, keuhkoihin ja imusolmukkeisiin. Ne voivat tartuttaa koiran, jos koira syö näitä kudoksia raakana. Kielimato tarttuu myös ihmiseen. Ihminen voi toimia sekä loisen pää- että väli-isäntänä, joskin tämä on Näreahon mukaan erittäin harvinaista.

Ylipiston tiedotteen mukaan koiran ulosteen ja eritteiden mukana leviävät munat voivat toimia tartuntalähteenä myös ihmiselle. Tapauksen koira oli ollut oireeton ennen loisen havaitsemista, eikä ulostenäytteissä todettu munia. Koira lääkittiin soveltuvalla loislääkkeellä.

”Koirien tuontiin voi liittyä riski uusista taudeista, joista osa on riski myös ihmiselle. Kattava diagnostiikka ja loislääkitys ennen koiran tuontia sekä seuranta myös tuonnin jälkeen auttavat hallitsemaan riskejä. Kuvatussa tapauksessa omistaja toimi esimerkillisesti ja tartunta saatiin varmistettua ja hoidettua”, Näreaho totesi tiedotteessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat