Salaperäinen kuplavolkkari löytyi pari vuotta sitten kuoppaan haudattuna Vuosaaresta – Nyt kaupunki kertoo, mitä autolle tapahtui - Helsinki | HS.fi

Salaperäinen kuplavolkkari löytyi pari vuotta sitten kuoppaan haudattuna Vuosaaresta – Nyt kaupunki kertoo, mitä autolle tapahtui

Helsingin kaupungin siirtopäällikön mukaan Helsingistä löytyy hylättyjä autoja silloin tällöin. Yksi merkillisimmistä tapauksista oli vuonna 2020 maakuopasta kaivettu kuplavolkkari.

Vuosaaren Kallahdenniemestä löydettiin noin kaksi vuotta sitten maahan haudattu auto.

7.11.2021 11:00 | Päivitetty 8.11.2021 10:58

Tammikuussa 2020 Vuosaaren Kallahdenniemestä kaivettiin maassa virunut autonrötiskö.

Kyseessä oli vaaleansininen kuplavolkkari, joka nökötti pari metriä syvän kuopalla pohjalla.

Silloisten arvioiden mukaan auto oli ollut maassa jopa parikymmentä vuotta.

Mitä autosta selvisi jälkikäteen?

Helsingin kaupungin siirtopäällikkö Pekka Holopainen kertoo, että Kallahdenniemeltä auto vietiin Tattarisuon ajoneuvojen siirtokeskukseen.

”Siellä auto käännettiin ympäri ja tutkittiin kaikki, mitä romusta saatiin irti”, Holopainen kertoo nyt.

Mitään mielenkiintoista ei kuitenkaan tullut esille.

Vanhan auton valmistenumerokin oli niin ruosteessa, että auton alkuperää ei voitu selvittää. Ajoneuvon valmistenumeron perusteella autosta olisi voitu saada tietoon ainakin auton tehdasvalmistaja sekä valmistusvuosi.

Holopaisen mukaan kuplavolkkaria säilytettiin Tattarisuolla jonkin aikaa, mutta autoa ei tuntunut kaipaavan kukaan.

”Auto vietiin sitten Kuusakoskelle kierrätettäväksi ja teollisuuden raaka-aineiksi. Autosta tehtiin kattiloita ja ties mitä.”

Autonromu oli virunut maan alla todennäköisesti jo vuosikymmeniä.

Autot sattuvat olemaan sellaisia kapistuksia, että joskus ne menevät rikki.

Jossain vaiheessa autoja ei enää kannata korjata. Silloin houkutus jättää auto lojumaan kadulle tai katseilta piiloon, saattaa käydä liian suureksi.

”Hylättyjä autoja löytyy jatkuvasti. Helsingin keskustasta harvemmin, mutta laitakaupungilta, missä ei ole valvontaa, autoja löytyy silloin tällöin”, Holopainen kertoo.

Holopaisen mukaan turhaksi käynyttä autoa ei kuitenkaan saa hylätä noin vain. Jos sitä ei saa kaupaksi, se pitää hävittää oikeaoppisesti kierrätyskeskuksessa.

”Ongelmana on usein se, että auto on rikki. Kun kuljetus kierrätyspisteelle maksaa, joku varmaan jättää auton kadulle ajatellen, että kaupunki hoitaa.”

Maahan kaivettuun kuoppaan ei moni autoaan kuitenkaan hylkää, onneksi.

”Se on hyvin harvinaista”, Holopainen sanoo.

Lue lisää: Legendaarisen neuvostoauton raato on piilossa Lahdenväylän alla – Kukaan ei tiedä, miksi se on siellä ja miten se saadaan pois: ”Ei olekaan niin helppo keissi”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat