Legendaarisessa liikkeessä oli vain harvojen tuntema käytäntö – Jos miesasiakas turhaan häpeili ostostaan, kannusti Raili Häkkinen "puhumaan reilusti” - Helsinki | HS.fi

Legendaarisessa liikkeessä oli vain harvojen tuntema käytäntö – Jos miesasiakas turhaan häpeili ostostaan, kannusti Raili Häkkinen "puhumaan reilusti”

Selma Palmun perustama tekstiilikauppa toimi Kalliossa 68 vuotta. Raili Häkkinen jatkoi äitinsä työtä, kunnes sai sairauskohtauksen tänä syksynä.

Raili Häkkinen o.s. Palmu kuvattuna Selma Palmussa toukokuussa 2015. Viimeisen työpäivänsä Raili Häkkinen teki tänä syksynä.

17.11.2021 7:00 | Päivitetty 17.11.2021 16:41

Selma Palmu -kivijalkamyymälän edessä Kallion Neljännellä linjalla paloi pyhäinpäivän jälkeen kynttilä. Se oli sytytetty muistoksi liikkeen yrittäjälle Raili Häkkiselle, joka kuoli 87-vuotiaana 12. lokakuuta.

Ikkunassa on ollut ilmoitus, jossa 68 vuotta samassa osoitteessa toimineelle liikkeelle on haettu jatkajaa.

”Äiti sai sairauskohtauksen 1. lokakuuta. Vielä edellispäivänä hän oli töissä liikkeessään”, Häkkisen tytär Tiina Puolamäki kertoo puhelimessa Lohjalta.

Viimeiset vuodet Raili Häkkinen tuli liikkeeseen kolmena päivänä viikossa muutamiksi tunneiksi. Hänen vävynsä Hannu Puolamäki kuljetti hänet autolla Lohjalta töihin Kallioon.

Selma Palmun liike sai alkunsa, kun Tiina Puolamäen isovanhemmat Selma ja Antti Palmu muuttivat Porista Helsinkiin 1950-luvun alussa. Antti Palmu matkusti paljon, koska hän pystytti työkseen radiomastoja, joten Helsinki sopi hänelle kotipaikaksi.

Selma Palmu oli ommellut porilaisille vaatteita kotonaan, mutta hänellä oli haave omasta kaupasta. Vuonna 1953 Palmut löysivät sopivan liiketilan Neljänneltä linjalta Suonionkadun kulmasta ja muuttivat myös samaan huoneistoon Torkkelinmäen-kodistaan. Liike oli aluksi nykyistä pienempi ja pariskunnan uusi koti huoneiston takaosassa.

Myöhemmin myös Antti Palmu tuli liikkeeseen töihin. Käsistään taitava mies ompeli liikkeessä myytävät pussilakanat ja tyynynpäälliset.

Selma Palmu oli lyhyttavaraliike. Sellaista nimitystä käytettiin menneinä vuosikymmeninä kaupasta, jossa oli myytävänä tavaraa laidasta laitaan. Selma Palmulta sai sukkia, kalsareita, korsetteja, kengännauhoja, pussilakanoita, lankoja, vetoketjuja sekä neppareita ja hakasia myös yksittäin. 2020-luvulla liike olikin harvinaisuus.

Lue lisää: Muuttumaton Helsinki: Selma Palmu on aito 50-luvun lyhyttavaraliike

Selma Palmu oli vanhan ajan lyhyttavaraliike, josta sai tarviketta laidasta laitaan. Oli nauhaa, nappia ja nepparia.

Tiina Puolamäen äiti Raili Häkkinen aloitti äitinsä Selma Palmun liikkeessä jo nuorena oltuaan ensin töissä SOK:n sukkatehtaassa. Vuosia vanhemmat ja tytär olivat kaupassa yhdessä, ja parhaimpina vuosina kaupassa oli myös kaksi ulkopuolista työntekijää. Kun leskeksi jäänyt Selma Palmu lopetti kaupassa yli 80-vuotiaana, Raili Häkkinen otti liikkeen yksin vastuulleen.

Miehensä Veli Häkkisenkin hän tapasi työn kautta.

”Isä oli töissä Neljännellä linjalla sijaitsevassa Akkukeskuksessa. Äidillä oli nuorena moottoripyörä, johon hän tarvitsi uuden akun. Isä oli iskenyt silmänsä äitiini ja otti akunvaihdon jälkeen yhteyttä, että tarvitsisi uuden kauluspaidan”, Puolamäki kertoo.

Häkkinen kävi mittaamassa Veli Häkkisen kaulan ympärysmitan. Siitä alkoi yhteinen taival, joka kesti Raili Häkkisen kuolemaan saakka.

Raili Häkkinen neuloi vauvantossut Ruotsin kruununprinsessa Victorian Estelle-vauvalle ja sai Ruotsin hovilta kiitoskortin vuonna 2012. Häkkinen neuloi sinivalkoiset tossut myös presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion Aaro-pojalle.

Raili Häkkinen oli asiakastyössä elementissään. Asiakas sai tarvitsemansa tuotteen, mutta samalla Häkkiselle kerrottiin elämän ilot ja surut.

”Äiti inhosi sitä, että myyjä hyökkää heti asiakkaan kimppuun. Hänen kauppaansa sai tulla rauhassa katselemaan”, Puolamäki kertoo.

Puolamäki ihmetteli äidilleen, että eihän hänen yrittämisessään ole mitään järkeä.

”Kun asiakas tuli ostamaan takkiin uutta vetoketjua, äiti sanoi, että hän voi katsoa, pystyykö korjaamaan vanhan. Hänellä oli myytävänä lukkoja, joilla vetoketjun sai taas toimimaan ilman, että sitä tarvitsi vaihtaa.”

Selma Palmu perusti nimikkoliikkeensä Neljännen linjan ja Suonionkadun risteykseen vuonna 1953.

Raili Häkkisen luona käytiin vaihtamassa päivän kuulumiset, vaikka ei olisi mitään ostettukaan. Toukokuussa 2015 Häkkisen kanssa kuulumisia oli vaihtamassa Leevi Korkkula.

Selma Palmuun kokoontui joka päivä Kallion naapurustoa juomaan pullakahveja ja päivittämään kuulumisia.

”Joulun aikaan olen tehnyt liikkeessä tuurauksia. Asiakas saattoi sanoa, että ei tuo ole minun kahvikuppini, vaan juon aina tuosta kupista”, Puolamäki kertoo.

Raili Häkkinen suhtautui ihmisiin avarakatseisesti. Selma Palmusta tuli suosittu liike muun muassa transvestiittien keskuudessa.

Jos miesasiakas ujosteli ja tuli hakemaan alusvaatteita ”tyttöystävälle” tai ”äidille”, Häkkinen osasi tahdikkaasti sanoa, että puhutaan reilusti. Jos asiakas tuli ostamaan asusteita itselleen, siinä ei ollut mitään häpeämistä.

Nuorempana Häkkistä kutsuttiin Kalliossa ”Linjojen Sophia Loreniksi”, koska hänellä oli samoja piirteitä kuin kuuluisalla elokuvatähdellä.

”Äidin piti olla aina vimpan päälle. Hän katsoi, että helmet sopivat puseron sävyyn. Loppuun asti hänellä oli vihreä huulipunapuikko, joka pigmentin mukaan muuttui huulilla kirkkaanpunaiseksi”, Puolamäki kertoo.

Silmälaseissa oli ”bling-blingiä”. Ulkonäön takia Häkkinen piti viime aikoina laseja, joilla ei kaihinsa takia enää oikein nähnytkään.

Tiina Puolamäelle Selma Palmun liike oli kuin koti.

”Kun olin vauva, lastenvaunut olivat liikkeen ulkopuolella ja sisällä äiti syötti. Lapsena nukuin kangaspakkojen päällä, kun äiti somisti näyteikkunaa myöhään iltaan.”

Talosta osoitteessa Neljäs linja 20 tuli koko perheen kotitalo. Talossa asuivat aikoinaan Selma Palmu sekä Raili ja Veli Häkkinen. Myös Tiina Puolamäki asui nuorena talossa yksiössä.

”Ja olihan minulla samalla talossa 20 vuotta oma kampaamo Tiina”, Puolamäki kertoo.

Raili Häkkinen työskenteli SOK:n sukkatehtaalla ennen kuin tuli töihin äitinsä Selma Palmun liikkeeseen. Sukkia oli valikoimassa Selma Palmussakin.

Puolamäki ei haaveillut Selma-mummon ja Raili-äidin liikkeen jatkamisesta.

”Minulla oli enemmän käsillä tekemisen tarve, jota pystyin kampaajana toteuttamaan. Oli siinä varmaan nuoruuden kapinointiakin, että en halunnut, koska liikettä tuputettiin minulle.”

Puolamäki muistaa tosin kerran sanoneensa äidilleen ja mummolleen, että hän voisi myös tulla liikkeeseen töihin.

”He sanoivat, että hoida sinä vain Lohjalla koiriasi. Kun äiti myöhemmin puhui ihmisille, että liikkeelle ei ole jatkajaa, muistutin, että kerran kyllä tarjouduin.”

Tiina Puolamäki muutti ensin perheensä kanssa Lohjalle isänäitinsä kotipaikalle, ja vanhemmat muuttivat myöhemmin perässä.

Tiina Puolamäki ja hänen veljensä Jouni Häkkinen toivovat, että mummon ja äidin liikkeelle löytyisi jatkaja, joka säilyttäisi sen hengen entisellään.

Muutamia kyselyitä on jo tullut. Kuka tietää – voi olla, että osoitteessa Neljäs linja 20 on tekstiililiike vielä tulevinakin vuosikymmeninä.

Aiheeseen liittyvää

Kirsti Mehto pyörittää legendaarista kahvila Taikalamppua Kalliossa vailla bisneslogiikkaa – Vielä oudompi on hänen oma tarinansa, jonka hän paljastaa nyt ensimmäistä kertaa

Legendaarinen kahviloitsija Hillevi Kinnunen, 76, menetti lamassa kaiken ja nyt korona ajoi hänet taas kuilun partaalle – Sitten koko Kallion seutu yhdisti voimansa pelastaakseen hänet

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat