Ylen ikoniseen linkkitorniin Pasilassa pääsevät nyt vain harvat ja valitut – Tulevaisuudessa 146 metrin korkuinen maamerkki saatetaan ottaa aivan uudenlaiseen, kaikille avoimeen käyttöön - Helsinki | HS.fi

Ylen ikoniseen linkkitorniin Pasilassa pääsevät nyt vain harvat ja valitut – Tulevaisuudessa 146 metrin korkuinen maamerkki saatetaan ottaa aivan uudenlaiseen, kaikille avoimeen käyttöön

Linkkitornin pinnoitus uusitaan ensi vuonna, ja korjaus maksaa satoja tuhansia euroja. Tornin tulevaisuus on yhä auki.

Yle korjauttaa linkkitornin pinnoitetta ensi vuonna.

17.11.2021 12:19 | Päivitetty 17.11.2021 12:47

Pasilassa sijaitsevan Ylen linkkitornin pinnoituksen uusintaa valmistellaan tehtäväksi vuonna 2022.

Ylen toimitilapalveluiden päällikkö Matti Uotinen kertoo, että 146-metrisen linkkitornin pinnoite pitää korjata turvallisuussyistä. Pinnoite on valmistunut 1980-luvulla.

Uotisen mukaan Yle neuvottelee parhaillaan Helsingin kaupungin kanssa siitä, mitä pinnoitteelle saa tehdä.

”Korjaus on tarkoitus aloittaa keväällä 2022. Turvallisuus on ykkösasia, mutta samalla pyrimme saamaan pintaan vähän näyttävyyttä”, Uotinen kertoo.

Yle ei tarvitse linkkitornia enää ohjelmien lähetystä varten, sillä tv-lähetystekniikka on muuttunut.

Vielä vuosi sitten Yle oli aikeissa purkauttaa tornin. Aikeista tuli iso poru, sillä vaikka tornilla ei Suomen arkkitehtiliiton mukaan ole rakennustaiteellista arvoa, sen kaupunkikuvallinen merkitys on koettu tärkeäksi.

Lue lisää: Mitä tapahtuu Pasilan ikoniselle maamerkille? 146-metrinen linkkitorni on jäämässä tarpeettomaksi, arkkitehdit vastustavat purkamista

Viime keväänä Yle kertoikin, että tornia ei pureta.

Torniin on ehdotettu kaikille avointa näköalatasannetta kahviloineen tai kiipeilykeskusta. Uotisen mukaan näitä kumpaakaan vaihtoehtoa ei ole Ylessä vielä hylätty, vaan niiden molempien selvittely jatkuu.

”Pinnoitteen peruskorjausselvittelyn ohella tutkimme, mitä vaatisi, että torniin tulisi yleisölle avoin näköalatasanne. Eikä sitä kiipeilyäkään ole vielä hylätty. Selvitämme rauhassa, mitä niiden toteuttaminen tarkoittaisi ja maksaisi”, Uotinen kertoo.

Pasilan linkkitorni vuonna 1984.

Uotisen mukaan tällä hetkellä linkkitornissa käy silloin tällöin yksittäisiä räätälöityjä ryhmiä.

"Tietyt henkilöt on auktorisoitu menemään sinne, ja tarvittaessa sidosryhmille järjestyy torniin käynti isännän kanssa.”

Koska tornia ei ole alun perin suunniteltu yleiskäyttöön, pitäisi tehdä kalliita muutoksia rakenteisiin ja logistiikkaan, jos osa tornista muutettaisiin näköala- tai kiipeilykäyttöön.

Pelkästään ensi keväänä alkavan pinnoitteen korjaus maksaa Uotisen mukaan satoja tuhansia euroa.

Linkkitornin valaistusta on uusittu ja sitä valaistaankin useamman kerran vuodessa esimerkiksi kalenterivuoden juhliin tai Ylen omiin tapahtumiin liittyen.

Aiheeseen liittyvää

Tästä rakennuksesta levittäytyi ”pohjattoman melankolian äänimerkki” kaikkiin suomalaiskoteihin – Muistatko vielä legendaarisen pim-pam-pullan?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat