KFC:tä kritisoivan vegaanin ulosheitolla Itiksestä yllättävä seuraus: Tapauksesta pöyristynyt sivullinen kannustaa ihmisiä kokeilemaan rajojaan kauppakeskuksissa - Helsinki | HS.fi

KFC:tä kritisoivan vegaanin ulosheitolla Itiksestä yllättävä seuraus: Tapauksesta pöyristynyt sivullinen kannustaa ihmisiä kokeilemaan rajojaan kauppakeskuksissa

Ismo Kiesiläinen kutsuu ihmisiä ilmaisemaan rauhanomaisesti mieltään kauppakeskuksiin ideoimanaan teemapäivänä 4. joulukuuta. Taustalla on KFC-ravintolasta alkanut kohu.

Saako kauppakeskuksessa ilmaista mielipiteensä, jos sen tekee rauhallisesti häiritsemättä ketään? Asia on jo pitkään vaivannut Ismo Kiesiläistä.

23.11. 11:21 | Päivitetty 23.11. 11:44

Itiksen uuden KFC-kanaravintolan edessä mieltään ilmaisseen vegaani Benjamin Pitkäsen poistaminen kauppakeskuksesta havahdutti Ismo Kiesiläisen noin kaksi viikkoa sitten.

Itähelsinkiläinen Kiesiläinen alkoi pohtia, missä menee mielenilmaisun raja kauppakeskustilassa.

Lue lisää: Itäkeskuksen KFC-ravintolan edessä seisseestä teltasta astui ulos vegaani­­aktivisti – Mies yritti pitää puhetta, mutta hänet heitettiin ulos kauppa­keskuksesta

Sen takia Kiesiläinen on kutsunut Facebookissa ihmisiä osallistumaan ”Ilmaise mielipiteesi kauppakeskuksessa” -teemapäivään lauantaina 4. joulukuuta.

”Benjamin Pitkänen halusi pitää Itiksessa puheenvuoron. Herätti ajatuksia, miksi rauhallinen puheenvuoro koettiin niin haitalliseksi, että hänet piti poistaa kauppakeskuksesta”, Kiesiläinen ihmettelee.

Tai oikeastaan KFC-tapaus oli Kiesiläisestä vain viimeisin tapaus pitkässä jatkumossa. Hän on jo vuosia seurannut, mitä kauppakeskuksessa on sallittua tehdä ja mitä ei. Onko kansalaisella oikeus ilmaista mielipiteensä kauppakeskuksessa, jos ei häiritse muita eikä riko lakia?

Kaupunkilaisten palvelut, kulkureitit ja kohtaamispaikat on usein sijoitettu kauppakeskuksiin.

”Näissä niin sanotuissa puolijulkisissa tiloissa eivät yleensä päde normaalin kaupunkielämän säännöt ja oikeudet”, Kiesiläinen sanoo.

Lihansyöntiä vastustava Benjamin Pitkänen poistettiin Itäkeskuksesta viime viikolla.

Kun Kiesiläinen oli parikymppinen elokuvaharrastaja, elokuvapiireissä keskusteltiin hänen mukaansa paljon siitä, että kauppakeskuksissa puututtiin videokuvaamiseen.

Kiesiläinen on ammatiltaan mediakasvattaja ja nuorisotyöntekijä. Nuorilta hän kuulee usein, miten he eivät saa viettää aikaa kauppakeskuksissa.

”Muun muassa Kampin kauppakeskus tuli tunnetuksi siitä, että se hääti nuoret pois. Koska nuorilla oli tapana istua metron liukuportaiden luona kaiteella, kaide poistettiin”, Kiesiläinen antaa esimerkin.

Nuoret ovat kertoneet nuorisotyöntekijä Ismo Kiesiläiselle, että heidän ei aina anneta viettää aikaa kauppakeskuksissa.

Ylipäänsäkin ”vääränlaiset” ihmiset eivät hänen mukaansa ole toivottuja kauppakeskuksiin.

”Laitapuolen kulkijat joutuvat olemaan ulkona kadulla, koska kauppakeskuksista heidät usein häädetään.”

”Oikeanlaisia” ihmisiä ovat kauppakeskuksissa rahaa kuluttavat asiakkaat.

Kiesiläinen antaa vielä yhden esimerkin.

”Monet kauppakeskukset ovat kieltäneet ehdokkailta vaalimainosten jakamisen kauppakeskuksen tiloissa tai kansalaisjärjestöjen edustajilta esitteiden jakamisen.”

Lue lisää: Poliisi otti kiinni KFC-mielenosoittajia Helsingissä

Perjantaina 12. marraskuuta Kiesiläinen kävi testaamassa Itiksen käytävällä, missä mielenilmauksen raja kulkee.

”Laitoin suuni eteen teipin, jossa luki ”Älä tapa”. Lähellä olevan KFC-ravintolan vartijat tulivat ohjaamaan minut pois, koska olin kuulemma heidän tapahtuma-alueellaan. Sitten kauppakeskuksen vartijat ohjasivat minut ulos Tallinnanaukion nurkkaan, koska se on mielenosoituspaikka.”

Kiesiläisen ideoiman teemapäivän tarkoituksena ei ole häiritä muita ihmisiä, vaan antaa ajattelemisen aihetta. Eikä hän kutsu ihmisiä joukkona osoittamaan mieltään samaan paikkaan.

Hän toivoo, että jokainen ilmaisee mielipiteensä yksittäisesti vaikka pukeutumalla, kantaa ottavan kyltin kanssa tai pitämällä puheen. Kiesiläinen vain toivoo, että yksittäiset mielenilmaisut kuvataan ja laitetaan sosiaaliseen mediaan tunnuksella #kauppakeskuksessa.

”Jos kauppakeskuksen edustaja pyytää sinua toimimaan toisin tai poistumaan, neuvottele ja noudata ohjeita. Älä rettelöi tai riko lakia”, Kiesiläinen ohjeistaa Facebook-kutsussaan ihmisiä.

Hän myös varmisti poliisilta toiminnan laillisuuden.

”Tosin en saanut poliisilta yhteenkään kysymykseen suoraa vastausta. ”

Häntä ihmetyttää, että mielipiteen saa ilmaista julkisella paikalla ulkona, mutta kun ilmaisee mieltään julkisella paikalla kauppakeskuksessa, ei selkeitä sääntöjä enää olekaan.

HS Helsinki yritti useaan otteeseen tavoittaa Itiksen kauppakeskusjohtajaa Christoffer Jansénia kommentoimaan, missä menee mielipiteen ilmaisun raja kauppakeskuksessa. Jansén ei ehtinyt asiaa kommentoida.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat