Arvokas designesine katosi jäljettömiin näyteikkunasta Helsingissä, eikä niukoissa johtolangoissa tunnu olevan mitään järkeä: ”Outo juttu” - Helsinki | HS.fi

Arvokas designesine katosi jäljettömiin näyteikkunasta Helsingissä, eikä niukoissa johtolangoissa tunnu olevan mitään järkeä: ”Outo juttu”

Uniikki designpöytä on ollut kateissa kymmenen vuotta. Nyt sitä etsitään taas. ”Outo juttu”, sanoo pöydän suunnittelija.

Oletko nähnyt tätä pöytää? Se katosi näyteikkunasta Helsingistä kymmenen vuotta sitten.

22.11. 15:50

Vuonna 2011 tapahtui jotain merkillistä kantakaupungissa Helsingissä: kookas pöytä otti jalat alleen ja katosi liiketilan näyteikkunasta jälkiä jättämättä.

Kyseessä on Fiskarsissa asuvan ja työskentelevän taiteilija ja kuvanveistäjä Martti Aihan uniikki puuveistos, jonka Aiha suunnitteli 1990-luvun lopulla design- ja käyttöesineeksi.

”Kyseessä on minun teokseni”, Aiha vahvistaa.

Aiha muistaa toimittaneensa pöydän designkalusteita myyvään liikkeeseen Korkeavuorenkadulla 2000-luvun alkupuoliskolla. Sen oli tarkoitus olla myymälässä sekä esillä että myynnissä. Useita vuosia näin olikin.

Vuonna 2011 veistos yllättäen katosi.

”En tiedä, mitä tapahtui. Olen ymmärtänyt, että työ katosi siinä yhteydessä, kun kauppa lopetti.”

Mysteeripöydän tapaus harmittaa Aihaa, sillä kyseessä on uniikkikappale, jonka suunnittelu ja valmistaminen ovat vieneet paljon aikaa.

”Pöytä on viimeisiä tuon tyyppisistä töistä tekemiäni luonnoksia, eikä toista samanlaista ole. Puuseppä käytti siihen aikoinaan valtavasti työtunteja, sillä se oli äärimmäisen hankala toteuttaa. Sovimme hänen kanssaan, että mikäli pöytä myydään, hän saa oman palkkansa. Nyt koko työ on kadoksissa.”

Aihan mukaan designesineen hinta on nykyarvossa noin 25 000–35 000 euroa.

”Se ei ole ihan halpa. Jos se on myyty, haluaisin siitä korvauksen, me ollaan kaikki ilman korvausta.”

Aihalla ei ole aavistustakaan, missä työ on.

”Tämä on vähän outo juttu. Minulla on hämärä mielikuva, että jossain vaiheessa puhuttiin asiakkaasta, joka oli siitä kiinnostunut. Mutta en tiedä asiasta sen enempää.”

Aiha on ollut yhteydessä Korkeavuorenkadulla myymälää pitäneeseen henkilöön useita kertoja kymmenen vuoden aikana, mutta tuloksetta.

”Hänelläkään ei ole tietoa.”

Henkilö, jolle Aiha työn aikoinaan toimitti, on alkanut nyt etsiä veistosta omatoimisesti Facebookin kautta. Henkilön mukaan pöydän pohjassa on laatta, jossa lukee teksti Martti Aiha ravintola Biegon. Hän kertoo sosiaalisessa mediassa, että pöytä olisi kadonnut osoitteesta Merimiehenkatu 29.

Tämä kummastuttaa Aihaa.

”Se ei voi olla minun laittama laatta, en laita laattoja töihini. Olin kyllä hetken aikaa mukana ravintola Piegonin toiminnassa, mutta myimme sen 1990-luvun puolivälissä. Pöytä ei ole koskaan ollut Piegonissa, sillä se on suunniteltu myöhemmin", Aiha sanoo.

Aiha täsmentää myös, että hänelle tuttu ravintola on Piegon, ei Biegon, kuten pöydän laatassa kerrotaan lukevan.

Mysteeri siis syvenee entisestään. Ainoastaan se tiedetään, ettei taitavinkaan designvaras kuljeta painavaa pöytää myymälästä ulos huomaamatta.

Aiha arvelee, että kenties on tapahtunut jotain odottamatonta ja syyllinen olisi liikenneväline.

"On voinut tapahtua jokin vahinko. Olisiko se voinut myymälän lopetuksen yhteydessä roska-auton mukana jonnekin päätyä?”

Etsiäkään ei oikein voi, koska pöydän tiet ovat tuntemattomat. Toivo elää kuitenkin edelleen.

”Luulisi, että se olisi jossain vaiheessa ilmestynyt esiin, sillä designpiirit ovat kohtalaisen pienet. Mutta hankala on itse etsiä, koska en tiedä todellisia tapahtumia”, Aiha sanoo.

Pöydästä on luvattu palkkio.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat