Helsingissä otettiin uudet koronarajoitukset varsin tyynesti – ”Pitää pysyä positiivisena, mutta luopua turhasta optimismista” - Helsinki | HS.fi

Helsingissä otettiin uudet korona­rajoitukset varsin tyynesti – ”Pitää pysyä positiivisena, mutta luopua turhasta optimismista”

Tiistaina julkistetut uudet koronarajoituksen eivät herättäneet suuria tunteita Helsingin keskustassa.

Ville Kinnunen oli lapsensa Karlan kanssa käymässä Helsingin keskustassa keskustassa.

24.11. 19:02

Pääkaupunkiseudulla palattiin tiistaina laajaan maski- ja etätyösuositukseen rokotesuojan tasosta riippumatta.

Uudet rajoitukset astuivat voimaan välittömästi ja ovat käytössä 16.1. asti. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatio­ryhmä kertoi linjauksesta tiistaina.

Lue lisää: Pääkaupunki­seudulle ja Varsinais-Suomeen voimaan laajat maski- ja etätyö­suositukset – pormestari Vartiainen: ”Paluuta normaaliin ei ole näkyvissä”

HS kysyi keskiviikkona Helsingin keskustan alueella liikkuvilta ihmisiltä, millaisia ajatuksia rajoitusten kiristäminen on herättänyt.

Moni haastateltava ei ollut edes ehtinyt luopua maskista tai palata työpaikalle.

Esimerkiksi kaksivuotiaan lapsensa kanssa liikkeellä ollut Ville Kinnunen kertoo tehneensä kotona töitä vuoden 2020 maaliskuusta asti.

”Työt tietysti kärsivät tästä. Ei olla myöskään varattu mitään lomia tai uskallettu tehdä suunnitelmia. Pitää pysyä positiivisena, mutta luopua turhasta optimismista.”

Hän kertoo tiedostaneensa koko ajan, ettei epidemiasta tulla pääsemään nopeasti eroon, joten uudet rajoitukset eivät tulleet yllätyksenä.

Ville Kinnunen on suhtautunut epidemiaan alusta asti vakavasti. ”Tämä on vain pientä esimakua siitä, miten esimerkiksi ilmastonmuutos tulee meihin vaikuttamaan. Omaa ajattelua on pitänyt muuttaa.”

Max Bernoulli kertoo, että toimistolle on ollut lupa palata, mutta harva on uskaltanut mennä.

Hän on itsekin jatkanut etätöiden tekemistä, joten uuden rajoitukset eivät tuo elämään suuria muutoksia.

Tarpeellisilta ne toki tuntuvat.

”Kun katsoo tämän hetkisiä ilmaantuvuuslukuja, niin eihän tässä ole mitään vaihtoehtoja”, Bernoulli sanoo.

Max Bernoulli kertoo käyneensä jo yhdellä keikalla. Seisomakeikkoja saa jatkossakin järjestää, mikäli yleisöltä vaaditaan koronapassia.

Koronatilanne on heikentynyt pääkaupunkiseudulla huomattavasti. Ilmaantuvuusluku on kivunnut lähelle koko epidemia-ajan huippua.

Myös Sini Sirén pitää uusia rajoituksia tärkeinä.

Ne eivät tosin vaikuta hänen elämäänsä: hän on hoitanut lastaan koko korona-ajan kotona, eikä ole luopunut maskin käyttämisestä missään vaiheessa.

Sirén kertoo olevansa tyytyväinen siihen, jos ihmisiä on taas vähemmän liikkeellä uusien rajoitusten takia.

”Tietysti vähän turhauttaa, kun on pieni lapsi eikä viitsi mennä yleisiin tapahtumiin. Olen itsekin ensimmäistä kertaa varmaan vuoteen käymässä Helsingin keskustassa.”

Toisaalta hän oli odottanut, että rokotteet olisivat vaikuttaneet enemmän.

Sini Sirén ja hänen siskonsa lapsi Frida. Sirén on pysynyt ehdottomana maskin käytön suhteen senkin jälkeen, kun siitä tuli harkinnanvaraista.

Viron ja Suomen kaksoiskansalainen Katrin Räis taas käynyt koko ajan töissä, joita ei ole mahdollista tehdä etänä. Maski on pysynyt kasvoilla.

”Olen matkustanut Viron ja Suomen väliä ja käynyt Virossa myös teatterissa. Siellä vaadittiin koronapassi.”

Räis kertoo myös käyvänsä säännöllisesti Helsingissä käsityökeskuksessa, jossa harrastusryhmältä on koko ajan vaadittu maskin käyttöä.

Elämä siis jatkuu entisellään.

Katrin Räis kertoo jatkavansa harrastuksissa ja töissä käymistä entiseen tapaan maskin kanssa. ”En ole ottanut tästä mitään stressiä.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muutti maskisuosituksen 30. syyskuuta harkinnanvaraiseksi.

Taustalla oli hallituksen syyskuussa tekemä hybridistrategian päivitys, jossa alueellisista epidemiavaiheista ja niihin liittyvistä suosituksista luovuttiin.

Myös valtakunnallinen etätyösuositus ehti päättymään Suomessa 15. lokakuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat