Yksi ihminen sai aikaan suuren ilmiön: Hoitajille olisi tarjottu ilmaiseksi kaikkea meikeistä hotelliyöhön - Helsinki | HS.fi

Yksi ihminen sai aikaan suuren ilmiön: Hoitajille olisi tarjottu ilmaiseksi kaikkea meikeistä hotelliyöhön

Jos Linnan juhlat olisi voitu järjestää, useat yritykset olisivat tarjonneet kutsutuille terveydenhuollon ammattilaisille palvelujaan täysin maksutta. Kaikki sai alkunsa helsinkiläisen meikkaajan ideasta. Hän toivoo, että se voitaisiin toteuttaa ensi vuonna.

Linnan juhlat eli presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto järjestetään perinteisesti Presidentinlinnassa Helsingin Kruununhaassa.

25.11. 12:34 | Päivitetty 25.11. 14:08

Juhlameikki ja -kampaus nolla euroa, mekko lainaksi, hotelliin ilmaiseksi ja maksuton kyyti perille Linnan juhliin.

Tämä konsepti olisi ollut tarjolla niille terveydenhuoltoalan ammattilaisille, jotka presidentti oli tänä vuonna kutsunut itsenäisyyspäivän juhliin.

Idean takana on helsinkiläinen Laura Andersson. HS Helsinki haastatteli häntä ensimmäisen kerran ennen kuin tuli tietoon, ettei Linnan juhlia järjestetä tänä vuonna.

Andersson työskentelee myyntipäällikkönä ja meikkaajana Helsingissä. Hän teki hiljattain sosiaalisen median kanaviin Linkediniin ja Facebookiin avauksen, jossa ilmoitti tarjoavansa maksuttoman juhlameikin Linnan juhliin kutsutuille sosiaali- ja terveysalan työntekijöille.

Laura Andersson on jo pitkään meikannut Linnan juhliin menijöitä.

Samalla Andersson haastoi mukaan kaikki muutkin meikkaajat ja kampaajat sekä vaatesuunnittelijat, hotelli- ja ravintola-alan ja kuljetusalan.

”Olen meikannut ihmisiä Linnan juhliin 20 vuotta ja tiedän, että meikki ja kampaus ovat aikamoinen kuluerä. Halusin osoittaa tukeni hoitohenkilökunnalle, joka on ollut valtavassa puristuksessa pandemian aikana ja saanut liian vähän kiitosta”, Andersson kertoi HS Helsingille.

Hänen kirjoituksensa on saanut paljon huomiota sosiaalisessa mediassa. Linkedinissä se on kerännyt jo noin 6 000 tykkäystä tai muuta reaktiota ja lähes 200 kommenttia.

Kenties pari muutakin yrittäjää innostuu ajatuksesta, Andersson toivoi. Näin todella kävi. Kädenojennukseen tartuttiin ympäri Suomen, ja mukaan ilmoittautui paitsi lukuisia kampaajia ja meikkaajia myös taksiyrittäjiä, pukuvuokraamoja ja hotelleja.

”Tämä kasvoi nopeasti, kaikki haluavat vain hyvää hoitohenkilökunnalle. Olemme pystyneet tarjoamaan majoituksen ja kuljetuksen Helsingin päässä kaikille tarvitsijoille”, Andersson sanoi.

”Tämä kasvoi nopeasti, kaikki haluavat vain hyvää hoitohenkilökunnalle.”

Andersson korostaa, että ideana ei ole, että mukaan ilmoittautuneet yrittäjät tekevät koko päivän ilmaista työtä, vaan että osallistua voi tekemällä vaikka yhden kampauksen tai tarjoamalla yhden kyydin.

”Meidänkin ala ollut yksi pandemian kärsijöistä”, Andersson huomautti.

Linnan juhlien tilanne oli torstaina vielä tätä juttua alun perin julkaistaessa auki. Hieman myöhemmin tuli tieto, että Linnan juhlat joudutaan perumaan.

Laura Andersson on harmissaan kuultuaan perumisesta.

”Onhan tämä tosi kurjaa hoitajille ja muille kutsutuille. Mutta turvallisuus edellä on mentävä, ja olihan se odotettavissa, että näin voi käydä”, Andersson sanoo.

Kädenojennus ei kuitenkaan mennyt hukkaan, hän uskoo. Mahdollisuus osoittaa arvostusta hoitohenkilöstölle toteutuu kenties ensi vuonna.

”Edelleen lämmittää se tuki ja yritysten määrä, jotka saimme mukaan. Toivottavasti kutsut samoille henkilöille ovat voimassa myös vuoden päästä.”

Lue lisää: Linnan juhlat on peruttu: Kanslian mukaan yhtenä syynä korona­passiin liittyvä ”aukko”

Jos itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto olisi pidetty, se olisi ollut täysin toisenlainen kuin aiemmin.

Viime viikolla presidentti Sauli Niinistö tiedotti, että tänä vuonna mukaan kutsutaan henkilöitä, jotka ovat tehneet työtä terveyden ja suomalaisen yhteiskunnan hyväksi koronapandemian aikana. Kutsuvieraiden määrä oli pieni, tällä hetkellä alle 200 henkilöä, mukaan lukien kutsuttujen puolisot. Lähes kaikki kutsutut olivat ensikertalaisia.

Lue lisää: Presidentin itsenäisyys­päivän juhlien kutsu­joukko suppeampi kuin normaalisti, lähes kaikki ensikertalaisia

Juttua täydennetty ja muokattu 25.11. kello 13.45, kun tuli tieto, että tämän vuoden Linnan juhlat joudutaan perumaan.

Juttua täydennetty 25.11. kello 14.07: Lisätty Laura Anderssonin kommentit siitä, mitä hän ajattelee juhlien peruuntumisesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat