Naapuri hilasi jouluvalot männyn latvaan henkilönostimella – Syntyi näky, josta puhuu koko Lauttasaari - Helsinki | HS.fi

Naapuri hilasi jouluvalot männyn latvaan henkilö­nostimella – Syntyi näky, josta puhuu koko Lauttasaari

Lauttasaarelaiset ovat arvuutelleet, mitä mäntyyn ripustettu valotaideteos esittää. ”Tavoitteena oli, että ne näkyvät Länsiväylälle asti. Siinä onnistuttiin.”

Onko tässä Helsingin erikoisin jouluvaloviritys? Tässä ei tyydytty helppoihin ratkaisuihin vaan jouluvalot hilattiin latvaan henkilönostimella.

30.11.2021 14:51 | Päivitetty 30.11.2021 16:08

Oletko aina ripustanut jouluvalot samalla tapaa – kuuseen, kauneutta ja symmetriaa tavoitellen? Ymmärrettävää, toki melko tylsää.

Toisenlaisiakin ratkaisuja onneksi on. Lauttasaarelainen mies keksi hilata valot männyn latvaan ja tähdätä tyylikkyyden sijaan korkeuteen.

Tehtävä ei ollut ihan helppo, sillä runkoa pitkin ei pääse kiipeämään taitavinkaan työmies. Heittämälläkään ei olisi onnistunut. Niinpä paikalle kärrättiin henkilönostin, jonka avulla homma hoitui.

Ja siellä ne nyt loistavat, korkealla parissakymmenessä metrissä. Kaikki rivitaloyhtiössä ovat tyytyväisiä ja taidonnäytteestä ylpeitä.

"Tavoitteena oli, että ne näkyvät Länsiväylälle asti. Siinä onnistuttiin”, kertoo naapurissa asuva Juho Koikkalainen.

Muitakin naapurustossa näky tuntuu ilahduttavan. Ohikulkijat arvuuttelevat säännöllisesti, mitä taideteos esittää. Puun latvassa on nähty tulkinnan mukaan ainakin poro, hirvi, koira, biisoni, kuikka ja vesitorni, tuo Lauttasaaren muinainen ylpeys.

Mikä on totuus, naapuri Koikkalainen?

”Taiteilija itse toivoi, että teos puhuu puolestaan”, Koikkalainen sanoo eikä suostu kommentoimaan tarkemmin naapurimäntyään.

Mänty päätyi sosiaaliseen mediaan, kun Pohjoiskaarella iltakävelyllä ollut lauttasaarelainen kuvasi sen ja lähetti kuvan Facebookin Lauttasaari-ryhmään. Somessa puupäähänpisto on kerännyt laajaa arvostusta.

”Yritystä ei ole puuttunut”, toteaa yksi.

”Tunnelma korkeimmillaan”, kiittelee toinen.

”No kukaan ei ehkä pölli noita ihan heti”, huomauttaa kolmas.

On joulumäntyä toki myös teekkarijäynäksi veikattu. Tämän Koikkalainen kiistää jyrkästi.

”Tosissaan oltiin, mutta huumorimielellä.”

Entäpä kun päivät joulun jälkeen alkavat pidentyä, tarvitaanko taas henkilönosturia Pohjoiskaarelle?

"Ei”, Koikkalainen sanoo.

Idea saa jäädä loistamaan, hän vakuuttaa.

”Ei niitä alas oteta. Valot ovat meidän yhtiössä paikoillaan läpi vuoden, ovat olleet nyt pari vuotta”, Koikkalainen sanoo.

Lauttasaarelaismännyn ja henkilönosturin yhteistyölle saattaa seurata myös jatkoa, sillä somen perusteella toinenkin paikkakuntalainen innostui ideasta.

”Ottaisiko puheeksi meidän yhtiön hallituksen seuraavassa kokouksessa, meillä on pihalla todella komea kuusi.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat