Mystinen kipu koirien tassuissa voi johtua kalliista kemikaalista – Video näyttää, miten pieni koira reagoi astuttuaan väärään paikkaan Helsingissä - Helsinki | HS.fi

Mystinen kipu koirien tassuissa voi johtua kalliista kemikaalista – Video näyttää, miten pieni koira reagoi astuttuaan väärään paikkaan Helsingissä

HS Helsinki sai lukijoilta lukuisia teorioita, miksi koirat huutavat kivusta kävellessään jäisillä kaduilla.

3.12.2021 13:23 | Päivitetty 3.12.2021 13:46

HS Helsinki uutisoi torstaina Katajanokan koiria piinaavasta mysteeristä, joka saa koirat kiljumaan kivusta. Ulkoilemassa olleet koirat ovat saaneet äkillisiä kipukohtauksia tassuihinsa tuntemattomasta syystä.

Jutun julkaisun jälkeen HS:n sähköpostilaatikkoon saapui runsaasti samankaltaisia havaintoja ympäri Helsinkiä. Koirat ovat selvästi kipuilleet tassujaan ainakin Kruununhaassa, Punavuoressa, Pitäjänmäessä, Vallilassa, Töölössä ja Hietalahdessa. Havaintoja on tehty myös Espoossa.

Mutta mikä on syy koirien kipeisiin tassuihin? HS Helsinki sai luettavakseen lukuisia erilaisia teorioita.

Yhdeksi syyksi koirien kipeisiin tassuihin ehdotettiin formiaatti-nimistä kemikaalia, jota käytetään lumen sulattamiseen.

Formiaatti on muurahaishapon ioni, ja sitä pidetään perinteistä tiesuolaa ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona. Esimerkiksi Lahden kaupunki on käyttänyt formiaattia pyöräteillä jo muutaman vuoden ajan.

Formiaatti on kuitenkin vaikea aine koirille. Lahdessa on havaittu, että formiaatin sulattama märkä tienpinta jäähdyttää koiran tassut voimakkaammin kuin kuiva lumipinta.

Myös kalkkia ehdotettiin syylliseksi koirien kipeytyneisiin tassuihin. Palamaton kalkki ilmeisesti aiheuttaa veden kanssa reagoidessaan koirien tassujen anturoille sietämätöntä kipua ja poltetta.

Lue lisää: ”Koirat kirjaimellisesti kiljuivat kivusta" – Katajanokalla ulkoilevat lemmikit kärsivät selittämättömistä oireista

Käyttääkö Helsingin kaupunki formiaattia tai kalkkia jäisillä kaduillaan?

Helsingin kaupungin kunnossapitoyksikön päällikkö Pekka Isoniemi kertoo, että Helsinki ei käytä formiaatteja sulatuskemikaaleina. Formiaatteja tai kalkkia ei ole edes kaupungin käyttämässä suolaseoksessa, joka on vuorisuolaa.

”Formiaatit ovat kymmenkertaisissa hinnoissa verrattuina suolaan, ja joidenkin formiaattien teho on heikompi”, Isoniemi sanoo.

Sitä Isoniemi ei tiedä, käyttävätkö taloyhtiöiden huoltoyhtiöt katujen sulattamiseen formiaatteja.

”Se voi olla mahdollista. Varsinkin, jos talojen lähellä on jotain herkkiä kasveja, joille suola ei sovi.”

Kalkkia Helsingin kaupunki ei myöskään Isoniemen mukaan käytä kaduillaan. Kalkkia sen sijaan tarvitaan toisinaan maanparannusaineena esimerkiksi puistoissa tai pelloilla.

Miten kalkkia sitten olisi voinut päätyä Katajanokan kaduille?

”Voisikohan kalkkia suotautua vesisateella rakennusten rapatuista kiviseinistä alas kaduille?” Isoniemi pohtii.

Isoniemi itse epäilee koirien tassujen kurittajaksi sepelin ja suolan yhteisvaikutusta.

”Mehän käytämme aika terävää hiekoitussepeliä, joka saattaa aiheuttaa lemmikkieläinten tassuihin naarmuja. Jos katuja on lisäksi suolattu, niin näihin naarmuihin menee sitä suolaa. Tämä olisi looginen selitys.”

Hiekoitussepelin on Isoniemen mukaan oltava terävää mursketta, jotta se pysyy paikallaan. Muuten vaarana olisivat liukastelevat ulkoilijat.

Lukijoiden viesteissä tuli esille lukemattomia teorioita, joiden takia koirien tassut ovat kovilla.

Syypäiksi arveltiin esimerkiksi huoltoyhtiöiden käyttämiä kemiallisia jäänsulatusaineita, teiden ylenpalttista suolaamista sekä ureaa.

Myös sähköiskun mahdollisuutta pohdittiin. Erään lukijan mukaan viallinen sähkölaite, kuten katuvalo, saattaisi purkaa maahan sähköä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat