Pia Fazer myhäilee tyytyväisenä raottaessaan verhojaan: Taktisesti ympäri pihaa sijoitetut valot muuttivat täysin kaupunkikodin ilmapiirin - Helsinki | HS.fi

Pia Fazer myhäilee tyytyväisenä raottaessaan verhojaan: Taktisesti ympäri pihaa sijoitetut valot muuttivat täysin kaupunkikodin ilmapiirin

Oli synkkää ja mutaista, kun Pia Fazer sai rivitalokotinsa pihaan ensimmäiset valot Kuusisaaressa. Hänen mielensä koheni heti.

Pia Fazerin takapihan männyt on valaistu juhlavasti.

7.12.2021 11:11

Onko sinulla upeat jouluvalot kotonasi? HS kerää kuvia näyttävistä jouluvaloista pääkaupunkiseudulla. Lähetä oma kuvasi tämän jutun lopussa olevalla lomakkeella tai sähköpostitse hs.kaupunki@hs.fi

Joka aamu, kun Pia Fazer avaa ikkunaverhot kotonaan Kuusisaaressa, hän tulee hyvälle mielelle. Pihan kauniit jouluvalot tuovat iloa pimeän keskelle.

Sama hyvä mieli tulvahtaa, kun Fazer palaa kotiin ja ajaa autoa autotalliin. Erityisesti hän iloitsee seinään heijastuvista valohiutaleista, jotka on saatu aikaan hiutalekoneella.

”Ne ovat levolliset, ei liian vilkkuvat ja räiskyvät”, Fazer kuvailee.

Fazerin takapihalla on valaistuna kasvistoa.

”Jos takapihalla ei olisi valoja, pimeään aikaan piha näyttäisi päättyvän heti ikkunan taakse. Valot tuovat pihaan syvyyttä.”

Fazer tilasi valaistuksen siihen erikoistuneelta yritykseltä, josta hän kuuli ystävältään. Sillä hän helpotti myös miehensä loppuvuotta.

”Asumme kaksikerroksisessa rivitalossa. Edellisinä syksyinä mieheni on notkunut tikapuilla viimassa ja selvittänyt samalla sotkussa olevia valojohtoja.”

Lue lisää: Kaksi naista sai bisnes­idean juoksu­lenkillä ja alkoi asentaa joulu­valoja – Sitten he yllättyivät, miten riippuvaisia suomalaiset kodit ovat jatko­johdoista

Itse he laittoivat vielä valot rannassa oleviin mäntyihin kuten ennenkin.

Fazer sai valot taloon ja kotipihalle ennen kuin Helsinkiin satoi ensilumi. Oli mutaista ja synkkää, siis ennen valoja.

Hän tilasi myös vanhemmilleen lahjaksi valaistuksen.

Lue myös: Naapuri hilasi jouluvalot männyn latvaan henkilö­nostimella – Syntyi näky, josta puhuu koko Lauttasaari

Jouluvalot tekevät autotalliin ajamisesta mukavan kokemuksen.

Fazer asuu kolmen asunnon rivitalossa keskimmäisessä asunnossa. Toisen puolen naapuri on ulkomailla, joten hän ei ole laittanut valoja. Mutta toinen naapuri on laittanut valopuun.

”Hän ei ole laittanut aiemmin. En tiedä, olisko hänkin innostunut, kun meillä on valaistus.”

Fazer on huomannut lähialueella ihmisten mielikuvituksen valojen käytössä.

”Esimerkiksi lähellä olevalle kalliokiveykselle asukas laittaa aina joulupukin rekineen.”

Hän kertoo, että ajatteli joskus aiemmin, että kaamosmasennus ei ole seurausta niinkään pimeydestä vaan kaupungin ja liikenteen valojen kontrastista pimeyden kanssa. Nyt hän on eri mieltä.

Valot tuovat ainakin hänelle hyvää mieltä ja loitontavat kaamosmasennusta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat